Tuesday, August 2, 2016

Personal thoughts : "Me Before You" by Jojo Moyes

Spoiler alert!

Mixed languages ahead!




Sebenarnya, kalau ikutkan kiraan aku, mungkin dah dua minggu kot aku dah habis baca ebook "Me Before You" ni. Tanpa menonton filemnya, walaupun aku ada la jugak dok ulang-ulang trailer cerita ni, sampaikan pabila dibaca bukunya, terus terbayang Sam Claflin tu sebagai William Traynor.


Sementelahan orang lain tengah bersedih dengan pengakhiran tidak diduga filem ini, aku pulak tak habis-habis lagi memori marah dan geram akan Will ni. Aku memang sedayanya meletakkan diri aku di tempat Lou dan membayangkan segala kemungkinan yang tak terjadi dalam novel tu.


Masa baca surat Will untuk Lou, aku cuba cakap benda yang sama dekat Will. 
"Push yourself, Will."
"Don't settle, Will."
"Just live, Will."

Sumber


Tak adillah, Will, why don't you just do the same and live together with Lou?

Tapi aku tak berhak la jugak nak buat keputusan bagi pihak Will. Yang lumpuh tu, dia, yang terasa seksa tu, dia jugak.

Banyaklah persoalan yang bermain di minda aku.

  • Should have Louisa Clarks never came in the first place, would he have met someone else as good as her?
  • Even if he had chosen not to die, for how long would Lou be able to stand handling him?



Dan banyaklah lagi, tapi aku dah lupa dah, sebab dah lama habis baca novel ni. Tapi tulis reviu kat Goodreads sampai ke sudah tak bertaip jugak.


Kesimpulannya, "Me Before You" ni, kalau ikutkan interpretasi aku sendiri, Will utamakan diri dia daripada Lou. Haha. See, how frustrated I am?



















F cakap :

Target tahun ni, untuk baca 100 buku, tapi separuh pun belum lagi.
Padahal dah lebih setengah tahun dah ni.

Monday, August 1, 2016

Projek FM 2016 #1

Menyiapkan binaan lego tak ori, atau pun "Sluban".

Kat mana nak dapat? Beli dekat Mr DIY sajooo. Harga pun okey la boleh tahan. Yang ada anak kecil, adik kecil, tolong berjaga-jaga sikit ye, sebab saiz lego yang kecil tu berisiko nak tertelan. Mintak jauh la.


Tengok tu, dia dah bagitau untuk enam tahun ke atas. Okeylah untuk aku yang 26 ni kan.


Kali ni, aku pilih kenderaan tentera. Acah-acah tak nak nampak kebudakan sangat haha.

Ni kali kedua aku cuba-cuba main lego ni. Asalnya daripada adik lelaki aku, Abah belikan dia yang versi helikopter, lepas aku siapkan, dia gi relai, ermm, cabut balik semua tu. Nak buat macam mana, dia ni, jenis yang tak suka ikut manual, maka idea kreatif dan genius dia tu boleh menghasilkan macam-macam jenis binaan la. Tapi sokmo tak sempat nak ambil gambar. Gambar yang ada pun, dalam henfon aku yang rosak pulak. Adoii.



Apa yang ada di dalam kotak :

  • 3 peket plastik berisi lego
  • 1 manual arahan pembinaan
  • 1 keping stiker



Maka, bermulalah sesi pemasangan. (maaf kalau rasa janggal baca tulisan aku dalam bahasa Melayu, blogger.com ni tak habis-habis dok promo suruh aku blog dalam bahasa Melayu hehe)




Haa, dah siap. Tak sampai sejam kot, tapi pening jugaklah tengok manual dia. Manual helikopter hari tupun lagi mudah faham. Yang ni, kau kena perhatikan betul-betul dia punya gambar, sebab takut terlepas pasang.




Kapten tentera yang pakai cermin mata gelap tu, tiba-tiba mengingatkan aku pada si Yoo Shijin dalam "Descendants of the Sun". Haha.


Kesan flash, terus nampak putih gila tangan.
Terpaksa guna flash sebab lighting dalam bilik tak berapa cun.












PENAFIAN (Disclaimer) :

Semua gambar di atas adalah milik penulis blog ini, kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

Siapa suruh malas sangat nak letak watermarks haha









F cakap :

Doakan!

Sunday, July 31, 2016

Cerita hari ini.


1.

Memandangkan semalam tidur awal, maka mampulah untuk bangun awal. Pagi-pagi dah jerit manja dekat Mama :

"Mama, jom keluar gi mana-mana hari ni!"

Mentang-mentang la mak dia kerja malam hari ni kan, anak dia acah-acah ajak keluar, padahal bawak kereta pun tak reti haha.

"Memang nak keluar hari ni, nak ikut Abah gi bayar bil, nak gi cari troli nak angkut barang."


Tapi..

Tiada ajakan keluar untuk aku, maka, aku anggap mak aku cuma nak keluar berdua dengan bapak aku, aka naik motosikal je la kot.



Sekaliiiii..

Sejam kemudian, Mama muncul depan pintu, dah bersiap lawa semua,

"Nak ikut tak? Pergilah bersiap."


Yes! That's the moment.


Makanya, cepat-cepatlah salin baju semua, tepek bedak sikit, lilit shawl, SIAP! Dalam 10 minit je. Ke kurang? Haha. Kecepatan yang datang daripada hasil latihan yang suka keluar secara spontan masa zaman degree dulu.


Disebabkan aku tak sarapan, maka Mama Abah risau la budak ni lapar, tapi budak ni tak reti nak lapar dah lepas dapat keluar kan.

Skip all the coffee shops, and let's just go anywhere you guys want to first.


Pusing-pusing bandar Kota Bharu, nak cari troli heavy duty, kata dorang. Masuk kedai hardware depan KB Mall tu, tapi stok pulak takda. Adoii.

Jalan-jalan lagi, tapi asyik terlepas je kedai hardware. Maka, akhirnya, usha masuk kat Mr DIY la. Trolinya ada, tapi saiz pulak kecil, pastu tak cukup heavy duty pulak. Haha.

Yang sakan shopping nya, aku la. Sempat rembat sekotak lego tak ori, satu kanvas akrilik bercorak siap dan sepeket foil containers.




(a) Lego : RM 9.90

Untuk mula ada koleksi lego aku sendiri. Nak beli yang ori, macam kena fikir banyak kali. Benda alah ni pun dia tak panggil lego pun. Haha


Matang ke tak matang, aku tak peduli. Haha



(b) Kanvas : RM 16.90

Acah-acah projek kreatif aku, yang tertangguh dekat dua tahun dah ni. Cat-cat akrilik, berus, kanvas kosong, semua ada dalam simpanan aku. Tapi tengok bercorak siap ni, macam sedikit terliur, lepas tu siap bagi, 3 batang berus berlainan saiz, satu bekas cat, 6 cat akrilik warna berlainan.








(c) Bekas : RM 3.30 (5 bekas)

Ni pun acah-acah nak buat kek mentega yang resepi dok peram lama. Ikutkan bahan-bahan macam tak cukup atau pun tak mengikut spesifikasi resepi asal, aahh, peduli apa, kita guna apa yang ada, okey?




Perjalanan diteruskan lagi, singgah Salamku, Mama beli penutup plastik untuk tray besi, tray besi saiz kecil sikit, dan bekas-bekas plastik untuk rempah soto. Siap!


Singgah makan dulu, sebab semua orang lapar. Okey, yang lapar tu bukan aku sebenarnya, tapi mak ayah aku. Haha. Pertama kali  untuk aku la, (KOT?) makan kat Kedai Makan Hassanah tu, kawasan dekat-dekat dengan tempat tusyen aku dulu, Tusyen Al-Amin.

Sedap betul, Abah pilih nasi lemak ayam goreng, Mama nasi gulai ayam bandar (haha sebab ada ayam kampung), dan aku nasi dengan daging bakar.


Dah kenyang semua, jalan-jalan lagi, ingat nak balik rumah dah, sekali Abah pergi kedai hardware belakang Istana Kubang Kerian pulak. Alhamdulillah, akhirnya! Ada pun troli tu, mahal sikit je dari kedai sebelumnya, tapi okeylah, sebab nak pakai lusa dah. Abang tu siap pasangkan siap-siap lagi.


Yeay! Setel semua, jom balik!






F cakap :

Terima kasih sebab sudi bersabar dengan kawan anda yang suka sangat hilangkan diri. :)

Thursday, May 12, 2016

Read.

Hello, world! Gosh, it's been a while since I last blogged here. But I felt quite encouraged considering that my friend still blogged on Blogspot, so yeah, here I am.

I wrote something (which had nothing much to relate with the current book I am reading) while finishing my first Morgan Matson's book, which I was totally hooked. It's really "unputdownable"! Picking up that phrase from one of my Goodreads friends.

Anyway, I may edit the content in the future, I realised that I'd been typing in the past tense, which seemed quite not accurate from what I intended to say.

And please keep in mind that I would not call myself as a bibliophile, the title seemed too mighty for me to hold, so let's just assume that the writing below came from someone who loved reading occasionally, alright?

+++++



You are what you read.


I saw someone shared that statement one day, and could not help feeling a bit distracted after that.


Why? Because that person chose not to read any fictions at all, which of course, should not be a problem at all, but somehow it kept bugging me.


Was it too bad that some people chose fictions over non-fictions?


I mean, look at us. We tried to encourage people to read, but what if their souls or interests did not align with what non-fictions offered, should we be judging them then?


The key was, just read first. No matter what genre the book was in.


And then, I believe, people would slowly pick up other genres as well, along the process we called reading.
Reading should never be the end result of anything you started, but rather a journey.


The process itself was so much fun, too bad we kept on pushing people away just because they read something different than we did.






What was the last book that you read?


Say, you went for an interview, and being asked the above question.
I had no ideas what other thought, but wouldn’t it be cool if you managed to answer the question with a fictional book and manipulate the answer to the interviewees’ interest?

I would be so glad to answer that :

“My last book was “Since You’ve Been Gone” by Morgan Matson. I know it had nothing to do with what I am applying if I were to just look with a glance, but this book definitely changed my views of life. How so if you asked me. It revolved around a girl named Emily Hughes, who before meeting her currently-missing best friend, Sloane Williams, was a shy girl. Sloane somehow managed to get her out of her comfort zone, by doing things that never crossed Emily’s mind before.
So when Sloane went missing, she left, more like posted a letter to Emily, with a to-do list. The list sounded ridiculous at first, but later on, it succeeded in bringing out the creative and brave sides of Emily that she never knew. Accomplishing the list proved quite difficult at first, since Emily was not someone who was able to do those kinds of crazy things without Sloane’s presence, but I found out that was what Sloane’s intention the minute she decided to give her that list.

To get Emily out to the world, at least by herself. In the process, she actually picked up new friends accidentally, experiencing a new world by her own.
 
And there’s this one quote I really loved from the book :

“I don’t think you have to do something so big to be brave. And it’s the little things that are harder anyway.”


Every little thing should be counted at least as an effort, and that’s how I would like to contribute to this company. Therefore, no matter how small or big something is, as long as I can contribute my effort to the company, I would do it.”



 


Open for discussion.

I believe that everyone should be given a chance at anything. When I started to pick up my reading back, it was not to compete with anyone else, but myself. Though I got rather competitive at times seeing how my Goodreads friends read so fast, sobs, but I took that as my personal challenge.


Let us support each other in this reading process, shall we? Just because I read too many fictions, doesn’t mean that I dislike other genres. I do pick up motivational, marketing, time management books as well, it’s just I find that fictions are really interesting because you really to read between the lines. They do not give you the themes or lessons right away, instead you have to read those carefully, in order to sort that kind of things out.


+++++



I hope you really understand what I am trying to say, well, since I wrote (or typed!) those in hurry and out of randomness. I have a lot in my mind, so yeah, this is just my way of ranting out whatever inside.


Let us just hope that I would be able to blog more this year (I do, actually, but on my Tumblr). At least once a month? Hiks.

Till then.

Lots of love,
F.