Wednesday, December 19, 2012

Wordless Wednesday #13 : New!


Thursday, December 6, 2012

Bulatan gembira #1

Alhamdulillah...

Terima kasih ya ALLAH, sebab lembutkan hati saya.

Terima kasih Amal, sebab carikan saya satu bulatan gembira yang best.

Terima kasih kak Fad sebab buat saya sentiasa looking forward for our next usrah.

Terima kasih kawan-kawan bulatan gembira saya yang sempoi.



Saya sayang anda semua.


Siapa sangka, saya yang pernah menutup hati untuk sertai mana-mana bulatan gembira, diilhamkan ALLAH untuk bersama dengan satu keluarga yang happening. Tak jumpa kat mana-mana.


Saya suka bila kak Fad kongsikan kisah-kisah sahabat-sahabat Rasulullah S.A.W. Sebab buat saya terinspirasi. Sebab kisah mereka sangat manis.


Sayangnya semua.....serius...

Wednesday, December 5, 2012

Kisah seorang pelajar Biotek #2

Assalamu'alaikum.

So, basically (oh I repeat the same word for few times during my Design and Optimisation lab presentation), I feel like blogging in English today. Guys, bear with me, well, my current English level (or skill) is not at a par that I used to be so proud of.


Kinda letting myself to be stranded in the Bioinformatics lab today. Class session had already finished at 12, but I'm staying back, the wifi connection is good, well, so much better than my room's obviously. (Gaaahhh, I wish Blogger.com has spelling mistake detection so that I don't have to go over my entry, just to correct those!!)


This is how it looks when it's just me and S in the lab. The definition of lab alone.



Today, we had a chance to see the structures of our enzyme in various types of display. What I'm going to show you here, below, are the structures of lipase from Bacillus halodurans. The assignment required us to view the enzyme structure in space-filled format, wireframe and ribbons-helix.





Awesome, yeah I know.


Oh by the way, we've welcomed winter season with open arms (with double blankets, to be honest). The season that I believe most of us have been waiting for. You'll see me (if you ambush my room lah) in sweater or cardigans, pair of thick, striped socks, most of the time. Heee.


Alright, till then.












F says :

Biotech, where all the cool kids doing it. 
:D

Wordless Wednesday #13 : Freedom. Happiness.


Monday, December 3, 2012

Gila-gila.

Aku rasa aku boleh jadi gila dengan kembalinya satu sindrom ketagihan aku berblog. ALLAH datangkan idea mencurah-curah sepanjang masa dalam kepala otak aku ni. Tak kira la dalam kelas, dalam bilik air, tengah main games, tengak layan Fesbuk dan Twitter, semua benda tengah berjalan dalam kepala otak aku.


Solusinya?


Entri blog yang tiada berkesudahan. Sampai rasa jari-jemari harus terus menaip, muntahkan segala yang ada dalam pemikiran aku ni, di medium aku yang satu ni, sejak 2007. Kalau tak, nanti otak aku meletup. Ibarat gunung berapi pasif. Lama berdiam, maka pengakhirannya meletus maha hebat. Kebaboom!


Hiperbola.


Ibarat orang yang persoalkan betapa kita tak boleh sumbat air banyak-banyak, nanti badan mengembang. Meletup. Agaknya, sudah tidak ada ruang yang berkenaan untuk air yang berlebihan itu dikeluarkan barangkali. Mungkin sangkaannya aku telan 3 liter dalam 1 minit.


Dahsyat.



Tapi sumbat air tebu, tak apa ya?

Tapi sedut air banyak gas itu, tak mengapa ya?

Tapi teguk teh tarik segelas setiap malam, tak apa ya?


Nak gelak sinis, tapi tak mampu.



Sebab itulah orang yang tak mampu tahan nafsu, diseru bernikah. Paling cikai kalau tak mampu sekalipun, berpuasalah. Supaya nafsu ikut puasa sama.


Sebab itulah kalau sedih, harus mengadu. Kalau stres, harus luahkan. Pada siapa? Pada Empunya kita dan sekalian alam lah.


Tiada orang boleh menahan sesuatu beban dugaan lama. Carilah saluran yang betul. Masalah pun nampak macam kuman kelak.




Aku gila main games Triple Town. Orang akan nampak betapa keanak-anakannya aku ini tatkala mata tekun meneliti telefon hensem aku tu. Tak dapat perangkap beruang comel tu, aku jerit. Tak dapat bina rumah besar tu, aku teriak.


Gila.

Sunday, December 2, 2012

Tahniah, sayang!! #2

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh. Sila jawab! :)


Apdet laju-laju, sebab nak siapkan assignment Chemistry and Biochemistry of Natural Products, lagi satu muka surat je tinggal, tapi dari lepas Isyak tadi, tak gerak-gerak pun. Hehehe. Penangan esok nak kena hantar, hari ni baru nak kalut kan. Hehehe. Sometimes, human works better under stress, provided, it's workload's stress, not from other human beings pressuring them. Itu boleh bikin aku kena panic attack.


Baru lepas ber "Whatsapp" dengan seorang coachee di Kelantan, eh itu tanah air tumpah darahku. Ini kawan sekolah rendah, dia antara yang pertama berminat nak guna produk Herbalife untuk turunkan berat badan. Lepas tanya, lama dia mendiamkan diri, masa tu, aku anggap dia belum bersedia.



Kawan aku sorang ni, tak bersedia untuk namanya dikeluarkan kat blog aku ni, it's okay, NO PROBLEM!, bagi tau yang dia dah turun 1 kilogram!!! Baru minggu lepas dia mengadu berat dia tak turun-turun, siap sedih lagi, nyaris merajuk sebab ingatkan lemak dah mengeras dalam badan.



Alhamdulillah, dengan izin ALLAH S.W.T., tengah mencari idea nak mengarang "Microalgae as new sources of drugs", dia dengan gembiranya kongsikan kegembiraan tu dengan aku. Apa boleh buat!!! *tiru gaya Ibu Damae plis!*



Itu je nak cerita, off dulu, siapkan kerja. Ada banyak entri tertangguh, nak cerita pasal class trip ke MAHA, hari Sabtu lepas. (semalam la)














F cakap :

Welcome home! :)