Wednesday, September 19, 2012

Saya.





F:

1. Seronok berpuasa dengan Herbalife!

Alhamdulillah, dari hari pertama sampai hari ke-24, memang sahur, tak pernah miss dengan Herbalife. Kekal bertenaga dari lepas Subuh, sampai masa nak iftar. Takde dah pedih kat ulu hati dan perut, takde dah pening rasa nak pitam.


2. Resdung berkurang

Hehehe. Kurang rasa gatal-gatal kat muka dan telinga. Dulu, kalau dari jauh bau belacan kat ikan bakar masa gi bazar Ramadhan, masa puasa hari tu, siap berdepan dengan gerai ikan bakar lagi. Steady je, alhamdulillah, takde nak bersin-bersin.


3. Selesema pagi berkurang.

Dulu, pagi-pagi, hidung dok soksek soksek je. Tisu takleh lepas, sebab hidung ni rasa macam banyak hingus je. Eeeeeewww!! Sekarang, alhamdulillah, boleh bilang dengan jari berapa kali je selesema dan bersin masa pagi-pagi.


4. Jerawat menyusut.

Terutamanya kat belakang badan. Orang yang ada resdung, semestinya tahu yang jerawat belakang badan, simbolik la tu ada resdung, selain nampak kat hidung. Kat muka sekarang, dalam proses nak menyusut. Alhamdulillah, speed up dengan shake, aloe, Omega 3, dan aloe gel.


5. Berat badan turun naik 500 g ke 1 kg je.

Berat badan ideal F : 52.4 kg. Lepas puasa, berat turun sampai 50 dari 53 masa awal puasa. Seminggu lepas raya, naik sampai 52 kg, pastu turun balik ke 51 ++ kg. Sekarang, berat hanya turun naik antara 50-51 je. 52 kg pun tak sampai. Tapi F takdelah keding sampai tinggal tulang ye. :D


6. Kurang semput masa joging.

F tengah nak biasakan joging, sebab ingat nak cabar diri untuk sertai Larian Sihat Kelantan 2012. Enam kilometer kot. 6 km okey. Dulu, mesti banyak speed-walking je, sekarang dah boleh joging 2 pusingan kat taman perumahan F tanpa henti kot. Dulu, mesti mengelat je bila kawan ajak lari. Siap suruh dia lari dulu, nanti F folo. Sekarang, dah boleh lari sama-sama.


7. Masalah sembelit selesai!

Teruk sangat sembelit, sampai tahap seminggu lebih, sekali je pergi toilet untuk bisnes nombor 2. Sekarang., syukur ya ALLAH, tiap-tiap hari jenguk toilet, paling lambat 2-3 hari je. Terasa bersih ususku. Hehehe.


8. Hilang sakit lutut.

Sebenarnya, F pun tak perasan dah hilang sakit lutut ni. Dulu, ya ALLAH, sakitnya rasa kat lutut, rasa macam tulang dok bergesel-gesel. Sendi rasa terbelit-belit kat lutut tu. Sakitnya sampai takleh tidur, tahu tak. 


9. Bertenaga sepanjang masa.

Perasan masa dua tiga hari minum N-R-G tea. Memang kesan dia tak sehebat teamix yang terus bagi peluh-peluh kan, tapi N-R-G [pronounced as "energy"], ore kelate panggil Nok-Raso-Gagoh, memang buat F tak balik bilik. Maksudnya, buat kerja macam-macam siang semalam, sampai ke malam, follow-up customers, hantar produk, sit down dengan customers, padahal pagi tu kelas full, petang tu ada group discussion dan event meeting, tapi Subhanallah, ALLAH bagi pinjam kekuatan nak selesaikan macam-macam.


10. Takleh terima fast food.

Hehehe. Yang ni sangatlah obvious masa dibawa ke McDonalds. Baru makan 3 gigit burger GCB dan segenggam french fries, perut memulas. Balik rumah, apa lagi, memang ceri-beri. Tapi kalau dulu-dulu, rasa macam ceri-beri yang memenatkan, sampai rasa tahap dehydrated gila, kali ni, TAK! Memang boleh rasa sistem penghadaman tengah cakap "TIDAK!" kat fast food. Hehehe.







Ada sesiapa nak gi kelas tak yah risaukan masalah gastrik [INSYA-ALLAH!], tak yah risau kan perut kruuuk kruuuk masa kelas, nak kekal bertenaga macam F, insya-ALLAH, boleh buat macam-macam kerja, otak laju fikir, boleh lah jangan segan-segan:

1] Isi borang kat atas blog ni. Borang ni terus hantar ke emel F, F memang cek emel TIAP-TIAP HARI 3-4 kali sehari, maka F akan cuba call atau SMS.


2] Jadi kawan F kat Facebook dan terus hantar mesej kat inbox.



3] Ni cara paling cepat dan senang, call atau SMS 013-3150053. Jangan call masa kelas pulak ye. Ni jadual kelas, kang nanti call masa tu, janganlah marah kalau F tak angkat call. SMS bila-bila pun boleh. Nanti kita boleh bincang tarikh untuk set appointment.








Orait semua?! Toodles!!









F cakap :

ALLAH takkan nafikan usaha hamba-Nya. 
Insya-ALLAH.

No comments: