Friday, August 31, 2012

February tag.

Okay, because I'm bored, and this is what I'm going to do, a TAG! From February, the one that Moja actually commented on one of my entries back then, and yours truly only noticed that just now. =_=' I'm so sorry, my dear! :)

Here it goes.


rules

1. you must post this rules.
2. each person must post 11 things about themselves, about their journal.
3. answer the questions the tagger set for you in the post. and create 11 new questions for
people you tagged to answer.
4. you have to choose 11 people to tag and link them to the post.
5. go to their page and tell them you have tag him/ her.
6. no tag back.
7. no stuff in the tagging section about 'you're tagged if you reading this'. you legitimately have to tag 11 people.



11 things about me, and my journal, I assume, this is referring to my blog.

1. Hi! My name is Afiqah, you may call me F!

2. And this is fikah mus of http://qifslife.blogspot.com, the sole owner and author of the blog!

3. I'm the eldest out of five, is 22, and is getting married in 2-3 years. Aamiin. :)

4. This blog has been operated since 14th December 2007, right after my SPM examination, and this year would mark 5 years since we've been together.

5. I'm a part-time Herbalife Personal Wellness Coach, a full-time student of Bachelor of Science (Biotechnology), in International Islamic University Malaysia, Kuantan.

6. And oh, I'm so gonna break the rules above. *smirk*

7. My 3rd year as a Biotechnology student would start in 10 days.

8. Mekah - Madinah - Florenze, Italy - Japan - Brisbane, Australia - The Alps, Switzerland.

9. My current wish is for my face to become smooth, at least, so that I can reduce the amount of make ups needed to cover the flaws.

10. I am in the midst of my journey to become a healthier person, and if you wish to join me, hey I just met you, this is crazy, but here's my number 013-3150053, so call me, maybe?

11. I wish to become a better person, to work harder and to achieve ALL my dreams. May ALLAH bless.


~~~~~~SOKLAN DARI MM~~~~~~

1. Dah makan ke belom?
Dah, sahur 1-2-3 tadi.
Aloe - Teamix - shake Vanila Coklat dgn susu strawberi.
 
2. Nak gi Korea tak?
Dulu, sangat nak,
Sekarang, nak yg biasa-biasa je. 
 
3.Minat Big Bang tak?
 Bukan peminat tegar, tapi boleh tahan minat.
Big Ban suka bereksperimen dgn genre muzik, tu yg jadikan dorang lain drpd yg lain.
 
4. Suke lelaki/pompuan macam mana?
 Boleh melindungi.
Memimpin sampai ke syurga, Aamiin.

5. Apa hadiah paling grand korang dapat dari orang tersayang?
 Rasanya, semua yg F dapat, semuanya grand.
Ada nilai tersendiri bagi setiap hadiah.
 
6. Cita-cita zaman kecik ape?
Maaf, tak ingat.
Doktor kot. :)
 
7.Tempat "honeymoon" korang nanti nak dekat mana,sebab?
Tak terfikir lagi. Hehehe
 
8. Menyampah tak dengan orang gedik?
Errr, gedik banyak jenis jugak kan.
F gedik dengan orang tersayang.
Cemano tu?
 
9. Ape bende peberet korang yang xleh nak "share" dengan orang lain.?
Hahaha. Herbal Aloe, boleh tak?
 
10. Anda betul-betul percaya ke kawan baik anda?
Ya, kebanyakan masanya.
 
11. Kawan macam mana yang anda carik?
Nak kena cermin diri sendiri dulu.
*fikir*




11 questions from F.

1. List down your dreams as many as you can.

2. What book(s) that has/have inspired you?

3. Share with us your best accomplishment.

4. What phone do you use currently?

5. If you could be to one place right now, where would it be?

6. What are your goals that have yet to be achieved before 2012 ends?

7. Name your all-time favourite Raya delicacy(ies).
 
8. What flower would be best to describe you?
 
9. What is your dream car?
 
10.When are you going to get married?
 
11. The date when your blog was created.
 
 
 
That's all, peeps!! I am soooo lazy to tag anyone right now, but if you're bored, can you please do this tag? :D
 
Love y'alls!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
F says :
 
Healing process.

Knowledge.

Happy Merdeka Day!! Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar. Malaysia has been independent for 55 years now, and there's nothing else I would wish, except for peace and harmony. Insha-ALLAH.

*****


Alright, back to business. I put the title as "knowledge". I don't put any specific reference to it, but I just want to say, whatever you want to do, make sure you strive and struggle have some knowledge of what you're doing or going to do, to at least have even the tiniest bit of it.


Let me share with you something. Even before I started to consume Herbalife products, I had already equipped myself with some knowledge of nutrition, calorie counts and amount of water I should drink. I believe, this is very fundamental, no matter what programme you're in.


Not that I'm claiming myself to be knowledgeable enough, but I do make researches, I read more, I search for the things I need to know. Despite all these, the most important thing is, to get to know your own body. Find out what your body really needs. How much recommended calories it needs. Calculate the most optimum volume of water your body needs.
"I ended up drinking about 4.5-5L of water today. If any of you feel like you’re peeing all the time, no worries, it will only happen for the first few days. Then your body gets used to it. You may notice that your hair, skin, and nails will look nicer due to the extra hydration." - Cassey Ho.



Get to know how cutting calories would help you to lose weight, NOT by cutting the food. You can still enjoy chicken, fish etc. , but for sure, steamed foods are so much better and have lower calories, compared to fried foods, aren't they? Just change the way the food is cooked.

When I need to shed off some kgs, I would use plain water to mix with my Herbalife Formula 1 nutritious drink powder. But, once I reach my ideal weight, ideal is when your weight is not at the edge of getting to "overweight" range, neither the "underweight" range, I'll be gladly adding some milk or soy milk into my shakes. Oh, how I crave to have some shakes right now!!

This is another way to gain weight for those who are underweight.


Or for those who have yet to afford consuming Herbalife, for breakfast, you may change white bread to whole grain bread, full cream milk to the low fat one, and any other acceptable food with low calorie.

I had actually tried that, and it worked if you know how to customize eating your bread. But I somehow got bored and lazier to prepare. :D The reason I chose Herbalife shakes, because I love the fact that the shake is a type of healthy fast food. And I love fast food!! Easier to prepare, of course!




It's all about eating healthily. I don't care whatever programme you chose to be a part of, but please, promise me, never give up, make sure you are disciplined enough to reach your goals. For me, I'm just sticking to Herbalife, because I have faith in ALLAH, that HE has decided that, this is the best one for me.


"You'll be surprised to know, 80% of your physique is diet, 10% is actually genetics, and another 10% is working out [exercise]. You can't just go to the gym, and you know, work your butt off, and you go home and eat err marshmallows." -Cassey Ho, a fitness instructor and healthy living blogger of blogilates.com
See, healthy diet comes first, people. And I have a good solution for you.


I'll share with you everything I know. Just ask me.
Call/SMS 013-3150053.






DISCLAIMER:

Cassey Ho is not a part of Herbalife. Any statement quoted from her, is just for my own reference and for general information sharing. I find out that it is a coincidence when she shared the good food we should take in her Eating Clean video,  Formula 1 has them all. :)














F says :

Just finished my dose of Omega 3 softgels.
Off to bed! 

Wednesday, August 29, 2012

Air #2

Saya pernah terkeluarkan kata-kata macam ni, kiranya macam tengah mengomel sorang-sorang la..

F : Ish, dah tak larat la nak ulang alik gi toilet, ni mesti sebab minum air banyak la ni.

Abah : Haih, eloklah tu dari tak kencing langsung. Sekurangnya, boleh buang toksin tu.

=_="



Sila berhati-hati dalam berkata-kata. Cakap macam orang yang tak reti bersyukur ni kenapa, F??
Peratusan air dalam badan yang optimum untuk perempuan ialah 50% dan ke atas; lelaki 60% dan ke atas.



Kebanyakan masanya, urin saya berwarna di skala nombor 1 tu. Anda?


Kalau nak sihat secara SERIUS sambil dapat bonus turunkan berat badan, kurang peratusan lemak di badan dah organ-organ dalaman, tambahkan jisim otot, tingkatkan peratusan air dalam badan, boleh cari saya.
 

Call/SMS 013-3150053








F cakap :

Jangan putus asa, F!

Tuesday, August 28, 2012

Duit oh duit.

Pabila difikir-fikirkan balik masa dua tahun aku belajar ni, dengan duit PTPTN, aku rasa nak marah dengan diri sendiri. Cara berbelanja tu kawan. Kalau ikutkan, aku takde pun guna duit tu berjoli sakan, melainkan masa tahun pertama je kot, adalah melayan panggung wayang sekali-sekala. Tahun kedua, aku banyak berbelanja untuk gerak sana-sini, tambah pulak masa tu pergi Big Bad Wolf, borong buku macam tak ingat dunia, makan dan makan dan makan.


Kawan-kawan tahu aku suka makan. Sebab tu pabila masuk semester kedua, tahun dua, aku dah mula konon-konon berjinak-jinak dengan gaya hidup sihat - makan terkawal, joging 3-4 kali seminggu, pastu masa aku diajak keluar makan waktu hujung minggu, pabila aku cakap aku nak makan salad dengan ayam atau ikan salmon je, dorang bengang. Like, hello, hey who are you where the heck did you hide my friend F, huh??


Dan berakhir dengan aku angkat bendera putih, makan terpesanlah chicken teriyaki di Black Canyon, East Coast Mall. Tempat duduk tepi tingkap, menghadap ke luar tu, jadi saksi aku melantak isi ayam panggang yang sedap tu dengan kulit-kulitnya sekali. =_="


Mama dan Abah jenis yang tak berkira bab duit, tambah-tambah pulak kalau melibatkan hal makan ni. Jadi, dorang memang sedia maklum betapa duit aku mengalir macam air sebab pergi makan sana sini.


Tanjung Lumpur dan ikan bakar yang ummpphh terbaik dan harus pesan sotong celup tepung setiap kali pergi.

Baskin Robbins yang aku wajib pilih perisa yang sama setiap kali pergi hari Rabu sebab nak dua scoops dengan harga satu scoop. Pralines' and Cream buat aku mengidam ni.

Crispy Popiah yang aku jumpa di East Coast Mall. Berjaya menghasut kawan-kawan aku yang lain untuk turut menikmati enaknya popiah basah yang pedas-pedas gitu, lengkap dengan kriuk kriuk asli. Errr?

KFC jarang-jarang sebab aku tetapkan hanya boleh makan satu kali fast food untuk setiap bulan.

Yang mana gagal untuk diaplikasikan dalam kenikmatan memesan hidangan McDonalds', terutamanya masa semester kedua tahun dua tu, sebab selalu lepak kat McD Teluk Chempedak, untuk stadi peperiksaan pertengahan semester. Dari pagi pulak tu.

Aku bermimpi-mimpikan nasi goreng tomyam kat Noodle Station. Tak pesan menu lain dah sebab suka sangat makan nasi goreng tu je.

Kat Secret Recipe, aku jatuh cinta dengan Creme Brulee cheesecake. Biarpun aku tak pernah miss makan Chocolate Indulgence sebelum ni. Tu tak masuk makanan savoury kat situ lagi.

Nasi lemak kat Ma Tomyam yang aku tak pilih pakai makan dengan sudu garpu. Tanpa kisahkan persekitaran, aku basuh tangan di sinki dan terus menjamu selera. Berlaukkan ayam goreng sedap tu.



Setakat ni, yang tu je lah yang aku ingat tempat makan-makan kitorang. Ada lagi aku apdet. Eh, aku nak cerita pasal duit kan. Tapi itula nak kisahkan duit aku mengalir ke mana masa belajar tu. Ada lagi dua tahun ni.


Aku dok fikir-fikir nak kumpul duit nak ke event Herbalife yang aku yakin dengan ALLAH, berjaya ubah hidup aku nanti, sepertimana ia telah mengubah hidup orang lain. Zero 2 Hero di Gambang. Masa tu hujung minggu, aku nak pergi, aku nak pergi, aku nak pergi!! ALLAH, tunjukkanlah jalan terbaik untukku.


Aku tak menyesal aku gi makan-makan tu, bukan aku buat kerja jahat pun. Cuma jadi satu pengajaran buat aku, simpanlah sikit, manalah tahu dah terdesak ke, kecemasan ke, simpanan tu ada je kan.


No regrets, just lessons you've learnt in life.


Regret atau penyesalan ni, bahan mainan setan tahu. Hati-hatilah, dalam menyesal itu dan ini, tak sedar-sedar dah salahkan takdir, salahkan Tuhan. Na'udzubillah, ini pesanan untuk aku jugak. Hidup ni, satu pengajaran, dunia ni, alam ni, tempat kita belajar. Belajar, belajar dan belajar.


Tapi pasal duit jugak, aku insya-ALLAH, tak berkira, melainkan masuk hujung-hujung semester, dah sengkek. Tu pun ada kawan-kawan baik hati pinjamkan. Kadang-kadang, Abah bank-in kan.


Aku tahu, aku akan buat banyak pengorbanan bab duit nanti. Sebab ALLAH bagi aku peluang untuk aku nampak apa yang aku nak untuk masa depan aku. Insya-ALLAH, cuma aku nak yang baca ni, doakan aku ditetapkan pendirian oleh ALLAH, untuk aku stay humble. Jangan poyo berlagak sangat. Tolong orang ramai-ramai, jangan bermotifkan duit semata-mata.





Sedang mencari mereka yang berumur 18 tahun dan ke atas, nak cari pendapatan sampingan RM500- RM2500. 1-2 jam sehari. Serius nak ubah masa depan, independent, tak pandai tak apa, boleh diajar, tapi aku hanya mampu berkongsi apa yang aku tahu.

Boleh call/SMS 013-3150053. 

Tapi dah SMS tu, tolonglah respons bila aku tanya siapa ni, nak apa. Jangan dok buat diam gitu. 












F cakap :

Masa untuk beringat.

Monday, August 27, 2012

Sinis.

Gelak dekat diri sendiri. Perasan kuat, kawan tanya, okey tak? Selamba balas okey, tapi siapa sangka withdrawal effects  datang sehari kemudian kan?

Tapi, serius memang okey depan-depan. Dah tak jumpa enam empat mata, barulah seksa. Sakit itulah, sakit inilah.

Terima kasih atas kejutan di Syawal itu. Siapa sangka kan? Nasiblah, hari tu ditakdirkan di bawah satu bumbung, dengan aku yang selebet, selekeh dan sememeh. Dah petang, mana nak harap aku menten pakai pashmina, lepas lengan baju kurung dah basah, boleh diperah lepas cuci itu cui ini. Tu tak masuk bab comot tak habis-habis sebab makan sate tak henti-henti kan.

Haa, lain kali kalau kawan tanya, okey ke tak, cakap kat dia, tunggu sehari dua lagi. Maka, jadilah saksi konon-konon penderitaan jiwa dan raga.

Nak buat kerja gila, beringat ye sikit, F. Tapi sebenarnya, aku tak ada niat langsung buat kerja gila tu. Tak ada main seru-seru nama orang pun. Walau jauh di lubuk hati, ada juga pengharapan yang kecil itu. Sebab sedar dirilah, tak seru.

Maaf, sebarang ajakan ke rumah terbuka terpaksa difikir-fikir dulu. Dah kembali ke diet yang asal, masa untuk stabilkan diri sendiri dengan puasa ganti dan puasa enam, dengan tambahan nutrisi sihat Herbalife. Biiznillah. Lillahi ta'ala. ALLAH tahu apa dalam setiap ceruk hati kecil aku. Walaupun aku tak ucapkan. Sayang ALLAH.











F cakap :

Dah okey dah, insya-ALLAH.
Masa untuk kuat balik!

Sunday, August 26, 2012

Raya oh raya!!

Alhamdulillah, Raya ni ALLAH pinjamkan masa untuk diluangkan dengan ramai orang. Best sangat!! Memang rasa terharu. Walaupun tak dapat jumpa saudara-mara [tak ikut yang lain-lain balik kampung sebab tunggu rumah dengan Opah], tapi jumpa kawan-kawan yang jarang balik Malaysia, yang stadi kat luar Kelantan, memang syok!!


Tema keluarga tahun ni, turqoise. Biru firus. Walaupun nampak lebih ke hijau. Hehehe. Dorang yang pilih, F ikut je. Raya tahun ni, F pilih jubah je. Kenapa je? Sebab sudah pastinya boleh bawak balik Kuantan untuk pakai gi kelas masa malas-malas nak fikir nak pakai baju kurung apa, masa malas nak iron, bila rasa rushing takut terlambat gi kelas.


Hari raya keempat, buat makan-makan mee kari untuk kawan-kawan, terutamanya Iwan lah. Kata 10 orang je kawan yang datang, haaa sekali lebih satu kelas kot. Alhamdulillah, makanan cukup sate pun ada lebih-lebih sikit, tapi dihabiskan oleh F la. Hehehe. Sate sedap woh!!


Gambar kawan-kawan semua, banyak kat cik Ah sayang. Nantila, kalau dia dah selamat sampai ke kolej dia, baru mintak emelkan.

Dan semalam, tak cerita pun pergi HOM dan STS Herbalife kat Crown Garden Hotel, Jalan Kebun Sultan, Kota Bharu. Lepas tu, ada makan-makan sikit, jamuan raya Herbalife. Masa kat sana, sempat lepak dengan junior-junior Farisian, batch 2006-2010, ramai betul geng depa guna Herbalife jugak. Thanks, Matun for the pics!!
Halimatun - Farah - Omar - Syafiqah - Afiqah



Tu Bob ye kat tengah2 tu. The Biggest Lose dlm Herbalife kat Malaysia ni. 62 kg dlm 11 bulan.



*****

Oh duit raya?? Tak banyak pun. Serius. Mungkin sebab tak gi jenguk saudara-mara kat Ayer Lanas, Ipoh Perak, maka tak sebanyak orang lain. Hello, ada kawan dapat RM600 tahu!! Haaaa, boleh shopping sakan kat Big Bad Wolf tu nanti. Huhuhuhu. *jeles*



Menu raya, Mama's signature dish, soto ayam. Ada jugak ketupat, rendang ayam, lemang, nasi impit dan kuah kacang. Biskut-biskut raya semua dibeli atau hadiah daripada kawan-kawan Mama Abah. Masa hari raya keempat tu pulak, selain mee kari Mama dan sate Baung awwwh sedap gila tu ada salad buah, puding tembikai susu. F tak buat trifle tahun ni, hehehe malas bercampur banyak stok takde. Haaa alasan alasan!!


*****

Itu je la cerita raya F bersama keluarga, kawan-kawan dan Herbalife. Iyelah manalah tahu kan, orang dah muak baca entri Herbalife je kan. Tapi, dah F tengah suka bercerita pasal Herbalife, niat nak berkongsi tu, takut disalahfahamkan pulak. Huuhuuhuu.




Ada yang rasa semput-semput dah makan macam-macam musim raya ni?

Ada yang mula rasa pertambahan berat badan, elok-elok lepas puasa slim je, dah raya makin bertambah kilo?

Ada yang tak tahan toksin-toksin dalam badan taknak keluar dari badan tu, sembelit ke??

Boleh hubungi AFIQAH 013-3150053.

Saya akan kongsikan cara saya kawal berat badan saya, tanpa mengabaikan keseronokan menjamu selera di hari raya.
















F cakap :

Puasa 6 jom!!
Autolisis badan kejap.

Monday, August 13, 2012

Pengajaran.

Assalamu'alaikum warahmatullah. Salam Ramadhan, alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke-24 kita menunaikan ibadah puasa. Apa khabar iman masing-masing?? :)


Nak dijadikan cerita, awal Ramadhan hari tu, sebaik je Anwar Hadi upload vlog terbaru dia kat YouTube, F cepat-cepat tengok. Tajuk simple, "Bulan Cerminan".




Terus masa tu, terbuka hati dengan izin ALLAH, untuk buat refleksi diri. Apa yg kurang, mana yang perlu ditambah. Iyelah, bulan Ramadhan ni, insya-ALLAH sangat sesuai untuk dijadikan batu loncatan untuk kita istiqamah melakukan perkara-perkara baik, tak gitu?


1. Jangan cepat sangat nak berprasangka buruk kat orang lain.

ALLAH bayar cash. Sebab waktu bersangka kurang baik kat orang-orang tertentu, terus orang tu muncul "depan mata" [di alam maya je la]. Nak tunjukkan bahawa mereka ada kebaikan yang tersembunyi daripada pandangan mata F.



2. Rejection is normal. Being ignored is also normal.

Sejak mempromosi Herbalife kat Facebook, ramai je yang PM [private message]. Tapi, kebanyakan sekerat jalan. Tanya suka-suka, tanya sebab nak tahu. Alhamdulillah, F bersyukur. Sebab daripada tak de orang langsung tanya 3 minggu yang lepas, sekurangnya, jumlah PM tu dapat melegakan hati dan perasaan.



3. Pesta makan.

Boleh je lagi nak makan-makan sakan, walaupun dalam program Herbalife. Tapi, cuba belajar berdisiplin untuk 2-3 minggu pertama tu. Insya-ALLAH, benda yang kita buat 21 hari berturut-turut, bakal jadi habit, tabiat.

F pun, masuk hujung minggu kedua puasa, waktu iftar, dah tukar kepada makan nasi dan lauk-pauk, daripada minum shake je. Jarang-jarang sekali makan nasi bertambah macam bulan puasa tahun-tahun sebelumnya. Tapi, Herbal Aloe Concentrate dan Teamix tak tinggal ah.



4. Eating out vs Herbalife.

I was one of those people that thought Herbalife was not meant for me, too expensive, got no money and all the excuses I could offer to you. Tapi, sekarang, dah dapat hasil, rasa berbaloi.

Sedih juga bila kenangkan balik zaman, makan kat luar seperti Kenny Rogers, Secret Recipe, KFC, McDonalds' dan lain-lain, boleh je tak berkira pun dengan duit. Tapi untuk makanan sihat Herbalife..hurm...fikir-fikirkan sendiri.



5. Kenapa tolong emak itu best?

Sunnah. Dapat pahala, lebih-lebih lagi bulan Ramadhan yang penuh barakah ni. Bonding time. Quality time spent together. Luahan hati dan perasaan.

Before Herbalife, true story. Lepas Subuh, memang tidur. Tolong Mama?? Takde langsung, tambah-tambah pulak Mama bukan jenis paksa anak turun dapur. Kalau ada Angah, dia memang rajin. Dia lah yang akan tolong Mama. Malu jap F sebagai kakak sulung yang tak menyumbang satu apa pun. Balasan?? Badan naik bagai dipam-pam. Tak produktif langsung hidupku suatu ketika itu.

Alhamdulillah, Teamix Herbalife bagi tenaga tak tidur. Daripaa tolong isi 'cups' kecil untuk cornflakes bermadu, tolong kupas bawang putih 10 labu sampai jari cramped, suruh Mama tarik-tarik sikit, sehinggalah kerja-kerja asas kat dapur.



6. Say YES to NO!

Sebenarnya ambil daripada slogan NW Formula, NO merujuk kepada nitric oxide. Ni nak aplikasikan dalam hidup sendiri. Tak pe kalau mula-mula, awal-awal, orang cakap tak nak, tidak, orang menolak, fikir positif, mungkin tak bersedia. ALLAH dah tetapkan belum sampai masanya. Jangan bimbang, ada ramai lagi orang yang memerlukan bantuan.



7. ALLAH Maha Mendengar.

Penyesalan yang tak sudah, pabila mengadu masalah pada manusia, sedangkan, yang akan selesaikan segala masalah kita tu hanyalah Sang Pencipta. ALLAH.... banyak sangat nikmat yang DIA bagi.















F cakap :

Kena kerja kuat, usaha tanpa henti.
Tingkatkan produktiviti.

Saturday, August 11, 2012

Impian.

Saya banyak impian. Nak itulah, nak inilah. Tapi, kebanyakan impian saya takde la "grand" macam orang lain pun. Biasa-biasa saja. Saya mudah terinspirasi dengan orang lain, tapi takdelah impian betul-betul sama.


1. Saya teringin surat Dean's List sampai ke rumah, sekurangnya sekali sebelum saya bergraduasi. Nak tengok Mama Abah saya senyum sampai telinga lagi. Kadang-kadang, dapat A- untuk satu dua subjek saja pun, dah buat dorang terharu. Saya nak buat dorang lagi haru-biru. :)


2. Saya gembira dengan rumah yang saya duduki sekarang. Sebab tu imaginasi saya selalu berkisarkan hiasan dalaman bilik, daripada sebuah rumah. Sekurangnya, saya nak besarkan rumah ni, mungkin sumbang sedikit bantuan untuk Mama Abah saya.


3. Kereta idaman? Saya takda lesen. Adakah itu antara salah satu sebab saya tak terasa nak ada kereta idaman? :)


4. Jadi jutawan sebelum umur mencecah 30 tahun. Tapi kena kerja kuat, kena usaha tanpa henti, kena tingkatkan produktiviti, baru tak mustahil impian tu kan.


5. Hantar Mama Abah ke Makkah, untuk tunaikan haji. Saya harap saya sempat, sebab target dalam lagi 2 tahun. Tak tahu dengan Tabung Haji ke tak, sebab nanti, bila dah daftar, lama pulak Mama Abah saya nak kena tunggu. Kita tengok macam mana nanti.


6. Haaa, ni saya cakap dengan kawan saya. Saya nak ada muka licin [hehehe], sebab nanti bila kahwin, tak perlu mekap tebal sangat macam tepung gomak sebab nak 'cover' sebarang cela, parut, jeragat, jerawat dan pori yang besar.


7. Baiklah, saya kena ambil lesen jugak. Senang nak gerak ke mana-mana. Melainkan saya jumpa orang yang sesuai untuk 'drive' kan saya ke mana-mana. ;P


8. Nak skor markah sebanyak mungkin dengan baki 2 tahun pengajian, 4 semester panjang dan 1 semester pendek khas untuk praktikal.


9. Saya teringin nak luaskan 'network' dan 'circle of friends', perlu kenal dengan lebih ramai orang, belajar daripada mereka ibarat dalam minda saya ni kosong, dan tingkatkan skil komunikasi. Sebab boleh pulak cuak bila jiran tanya air apa yang saya minum, tapi saya cuma jawab "Teh nak hilangkan mengantuk', instead of "Ni Teamix daripada Herbalife."


10. Nak buktikan pada diri sendiri, saya boleh buat jika saya set minda saya. Saya tak nak buktikan kepada orang lain, sebab bila terlalu bergantung kepada penghargaan manusia, nanti saya bakal ada sifat riak. Itu yang saya paling takut. Na'udzubillahi min dzalik. Cukuplah ALLAH je tahu dan hargai saya. :)










F cakap :

Doakan saya berjaya.
Amiin.