Tuesday, November 29, 2011

Kesibukan.

Sekarang, memang terasa sangat bahang kesibukan. Dah siap buat senarai apa benda yang dok disibukkan. Maaf, tak boleh nak kongsi gambar senarai dan macam-macam lagi, sebab fungsi kamera kat Sony Ericsson W508, si henfon lipat ni, dah rosak. :(





1.  Dah dekat 3 kali tangguh balik rumah. Sedihnya, setiap kali buat perancangan nak balik, mesti tak kesampaian. Tak pe la, ALLAH kan sebaik-baik Perancang, Dia lagi Mengetahui kenapa F tak boleh nak balik.



2. Ya, fungsi kamera kat Sony Ericsson W508 ni dah rosak. Sejak Rabu lepas kot, lepas jatuh dalam kelas Molecular Genetics Dr Phang. Masa tengok lepas jatuh tu, okey je, tak sangka pulak kamera dah tak berfungsi. Sedih lagi :(.



3. Jadual peperiksaan akhir untuk semester 1 2011/2012, tahun kedua pengajian, dah keluar. Alhamdulillah, jadual okey.



29/12/2011 - Ethics and Fiqh for Everyday Life.

04/01/2012 - Cell and Tissue Culture

13/01/2012 - Genetics

15/01/2012 - Bioprocess




4. Banyak gila laporan makmal [baca : lab reports] kena buat. Untuk plant tissue culture je, dah ada lima bijik, kena tulis tangan secara berindividu. Maka, kena asah bakat tulisan cantik kembali. Alhamdulillah, untuk Bioprocess dah siap dengan M dan K malam tadi, lega gila tau. Tinggal nak compile dengan budak-budak laki je.



5. Ada dua presentation menanti. Satu untuk Ethics, tajuk Non-food Halal Products. Satu lagi untuk Leadership and Management. Kena buat banner, kertas cadangan, Power Point slides untuk program. Fuuuhhh.



6. Sebab dah terbiasa sangat belajar dalam suasana bising, maka F tak kisah orang nak buat apa-apa pun. F hanya kisah pabila orang kacau F tidur je. Dasar kepala tidur kan kan kan.



7. Earphones putih pun dah rosak. Cord terputus masa dok syok dengar dalam bas, balik dari KL.



8. F borong buku-buku dari Big Bad Wolf Aftermath Sale pulak. Books are scratched and damaged, all sold at RM5 and below.



9. Pesan pada diri, jangan buat kerja bodoh tanpa fikir dulu. Kan dah kena marah hari tu. :(



10. Tapi F pesan pada diri jugak, kalau tak buat kerja gila tu, hidup tak seronok la!!! Hahaha





Dasar suka online setiap masa.







F cakap :

Sampai hati orang tu buat F macam ni. :(

Wednesday, November 23, 2011

Pesan pada diri.

Jangan belajar last minute sangat, contoh, esok petang nak exam, malam ni baru kalut nak stay-up bagai, nak habiskan semua bab. Lagi satu, sebab kau tak tahu apa-apa yang bakal menimpa kau, F.



[1] Kau tidur lepas solat Isya'. Bajet nak bangun 2-3 jam kemudian, sebab tak nak mengantuk masa stay-up. Sekali masa tengah tidur, masa tu jugak jadi satu kebetulan orang memilih untuk jadi riuh-rendah, hiruk-pikuk, hingar-bingar. Lantas, tidur tak lena, kau stres sambil menyumpah dalam hati [atau kat Twitter], maka nak belajar pun susah.




[2] Masa tengah stay-up, tiba-tiba masa tu jugaklah perut nak memulas. Memulas pulak bukan tahap mikro, tapi terus lompat ke tahap giga terus. Tak ke haru tu, F, satu kerja nak ulang alik ke bilik air, kalut nak sapu minyak, lantas kau pun baring kat katil. Sakit punya pasal, nota pun tak larat nak dipandang.




[3] Kalau nak dijadikan cerita, petang tu kau main hujan. Bukan maksudnya kau suka-suka hati berlari dalam hujan, tapi payung tertinggal kat bilik, maka nak gerak ke mana-mana tanpa payung, bermakna kau dengan sengaja telah mendedahkan diri kau pada hujan. Maka, kau sakit kepala, demam, selesema. Tangan yang patutnya conteng nota, dah jadi tangan yang rajin ambil tisu dari kotak, kesat hingus tu. Ish..ish..ish..




[4] Musim exam dalam musim hujan. Kau tahu apa maksudnya tu, F?? Ertinya, hati, badan hatta otak kau sendiri, lebih memilih berselimut di atas katil, sambil menikmati enaknya kesejukan pada musim hujan ni. Mata pun berat, terlelap pun senang. Dah tak wujud istilah insomnia masa tu. Semuanya disebabkan musim sejuk kegemaran kau telah menjengah bumi Kuantan. Belajarnya bila masa???




[5] Alahai, nak dijadikan cerita, kau "cuti" pulak masa ni. Sepatutnya lebih banyak nota dah habis tilik, habis sentuh. Tapi ini tak, otak dan perut berdua bersatu, bergabung pulak dengan hati, asyik fikir apa nak makan, apa nak minum. Tangan dan kaki seiringan ke sana sini, mencari stok makanan yang bakal dikorbankan untuk mengisi perut kosong kau tu kononnya. Kau lebih memilih membuang masa menikmati sedapnya Cadbury Black Forest dengan setiap gigitan. Apa kau ingat kau drakula yang kehausan darah ke, F???












F cakap :

Sesungguhnya, aku redha dan tawakkal dengan kertas Genetics tadi,
hanya pada ALLAH S.W.T.
Lain kali, sila beringat, belajar last minute bakal menghenyak kau, F.

Dream.

"If you don't have a dream, start thinking about what the dream for your life is. 
Start believing that just having a dream begins the process of fulfilling it. 
You can do it if you're willing to let every step you take move you in that direction. 
Remember, you deserve the best life has to offer."
- Oprah Winfrey


Guess, I have to go to sleep now and start dreaming. Oops, wait, haven't finished yet studying for Genetics mid-sem exam. Five or more chapters to go.












F says :

I know I can do anything I want when my heart and soul really commit to it.

Friday, November 18, 2011

Staying away.

I'm so sick of myself. Insecurities building up, tempers keep on rising, and I think, that's it.




Dear you, you and you, I'm staying away from you guys. You'll end up getting hurt if I were to say by your sides. I am one bad friend, a mere loser, and I don't think I can keep on hurting people. Enough is enough. I'm tired of regretting and crying after what I've done, which I should have known to actually think rationally before acting.




I'm a loser like this. I'm weird like this I'm hot-tempered like this. I won't be strong enough to hold you up, so find the ones who's willing to do so. I won't be able to laugh together anymore. Please...don't let me come back to you.




F says:

This way, I won't hurt you anymore. :(

Wednesday, November 16, 2011

No, I'm not okay.

Hey, I'm still alive, y'know.


[1] I won't ride on that "T" bus again, well, after all the terrible things I experienced. The psychotic uncle who sat next to me on the way to Kota Bharu, that night of November 3rd, was scary.


[2] Okay, fine maybe I would still ride the bus from that company, considering that I'm choosing to go home next Thursday evening. Because only that company offers evening trips.


[3] I had the Tissue Culture mid-sem exam yesterday. Last-minute preparation seemed to suit me.


[4] The one-week holiday, I spent my time with non-stop eating, catching up K-pop music and dramas, and playing with Ammar Aiman.


[5] I fell asleep in the morning of the Eid Adha, after taking the cold medication. Concluding why I didn't go to celebrate the Eid in people's houses at all.


[6] Yesterday, gastric attack in the morning, even I took my breakfast. To make things worst, got diarrhea after having dinner.


[7] Today, this morning, I screwed up my part of presentation. Nice.


[8] I'm broke. Lack of money turns my head upside down. Seriously. Is it because of my obsession of buying every book that I see??


[9] Knowing that I spent my money on foods, makes me full, err I mean, happy. Nope, I'm actually satisfied.


[10] Being too loyal, sometimes sucks. Big time. I don't know why on earth that my heart seems so hard to let that person go. I'm not even in any relationship with that person, yet I'm still waiting for that person. S-t-u-p-i-d.












F says :

Now, call me F, the cheapskate girl.

Tuesday, November 1, 2011

Sindrom rindu akan rumah.

Cuti pertengahan semester dah tak lama dah. Gabung terus dengan cuti Hari Raya Haji, kiranya dapatlah merasa cuti lebih seminggu. Dah tak lama, sebab hari Khamis, pukul 11 malam, bakal berangkat pulang ke Kubang Kerian tercinta. Hahaha. Tercintalah sangat. Eh, tapi memang tercinta sebab Kubang Kerian rindu akan saya. Hahaha.



Ini namanya, sakit rumah aka homesick. Makin ketara dah, sebab makan pun tak lalu, belajar pun tak fokus, penjagaan diri pun terabai.





Dahlah bangun je daripada tidur, dah takde dah nak minum segelas air putih, diikuti sarapan pagi. Makan tengah hari tak payah ceritalah, dengan selambanya, tinggalkan je terus. Makan malam pulak, pabila dah masuk bilik, memang dah tak reti-reti nak keluar bilik, berjalan ke kafe. Terasa jauhnya kafe berbatu-batu dari bilik.




Bab belajar pulak, tak boleh nak fokus betul-betul. Asyik ada je perancangan yang nak buat kat rumah. Fikir nak tengok drama apa, fikir nak makan apa, fikir nak jalan-jalan ke mana, fikir nak pakai baju raya apa. Lepas tu, tak tahan rindu akan keluarga tersayang, terutamanya Ammar Aiman, umur 1 tahun lebih, dah boleh jalan dengan stabil bila pakai kasut, dan punya 4 batang(?) gigi, 2 kat atas, 2 kat bawah. Dahlah suka menjerit. Oh, itu semuanya diceritakan oleh Abah, Mama dan Angah. Buat gila kejap sebab rindu sangat akan budak kecik saya itu.




Hari ni dah Selasa. Esok Rabu, bersamaan hari peperiksaan pertengahan semester bagi subjek Bioprocess. 4 bab masuk. Belum habis belajar pun lagi ni. Lusa Khamis, harapnya semuanya berjalan dengan lancar tanpa aral melintang. Amiin.












F cakap:

Cuti oh cuti, weh!!!