Sunday, January 30, 2011

Reaksi pabila terjumpa Mr Crush

F memang ada masalah sejak dulu pabila berhadapan bab crush ni. Susah sikit, sebab F menghadapi kesukaran untuk berhadapan dengan Mr Crush dengan yakinnya. Kalau nak tengok F bukak mulut dan berborak dengan Mr Crush, memang kena tunggu lama la jawabnya. Ya, F memang penakut.



Nak tahu apa akan jadi pabila F KENA berhadapan dengan Mr Crush, atau terlalu sebelah Mr Crush atau pun dihampiri Mr Crush??? :





1. Tiba-tiba, segala pergerakan jadi kaku, keras dan serba tak kena. Badan bergerak sikit, terus nampak macam robot. Teruk kan??




2. Kalau F tengah dok gelak-gelak sakan, maka pabila Mr Crush menghampiri, mulut terkunci, lidah terkelu dan senyuman mengeras. Nada suara pun berubah, jadi makin kasar dan serius. Lebih teruk, ada masanya, langsung tak bersuara.



3. Mata memang tak ada harapan dan impian la nak usha Mr Crush depan-depan mata, walaupun hanya beza beberapa inci je. Sebab F penakut. Tak boleh bertentang mata langsung. Kang pengsan, malu jek.



4. Jantung berdegup kencang. Mungkin ada yang dengar, ada yang tak dengar debaran kencang dalam dada. Memang takut dan cuak. Lebih risau kalau-kalau jantung terus terhenti kejap pabila Mr Crush memunculkan diri.







Tolong jangan bandingkan diri F dengan sesiapa, sebab ni memang diri F. Ya, F akui, I'm a sucker when it comes to this crush thingy, but I just can't help it. Sejauh mana pun dah dibantu oleh kawan-kawan, atau pun dah hafal skrip nak cakap dengan Mr Crush, tapi segalanya dah pun berakhir pada saat kitorang berbeza beberapa meter dari masing-masing.




Macam tu la alkisahnya. Tapi tapi tapi kan, F sebenarnya, dah penat sangat la nak minat-minat orang ni. Ada cara tak supaya dah tak payah jadi macam ni?? TOLONGLAH~~~













F cakap :

Nak lari jauh-jauh boleh??

Friday, January 28, 2011

Officially 21

I got floured. Seriously got FLOURED. And I was like covered with flour, all over my body. And on my favourite Germany tee. Oh my!!!






And my head was even topped with flour too, making my hair instantly turn to whitish-grey hair. Oh, felt like an Opah [grandma] already. LOL.







You GIRLS are the BESTest okay???!!!! Please and please and please be happier than me. I'll be more than thankful to have you guys in my life. Thanks for everything, oh my, I could never thank for this awesome and chaotic celebration ever!!





Zaty

Wa

Cida

Mira

Tiqah

Su

Srii

Munie

Dayah

Alia 

Wanie









Now, I wonder who's going to finish another 2 slices of Secret Recipe cheesecake brought by my gilak-gilak girls??? (-_-)''

Before


The first thing that came into my mind when I saw "chick" was this.. :

Image source from here.



After






No pics of my girls, because the pics were so private. Heee.
Cake pics, credit to my so-ever-well-known-food-soulmate, Sumarni.














F says :

Now, 21.
I really had a blast birthday indeed.

Thursday, January 27, 2011

Blessings from God.

You know what, I feel blissful. And good enough to say, I am blessed with nice, good and awesome people around me.




O Allah, now I see the hikmah behind all the happenings before.
Alhamdulillah.





Hey, "kami warna-warni" buddies!! 
I am here to announce on 
how proud and pleased I am 
to be one of the "kami warna-warni" clan!!






Thanks a million, you guys, for being there.












F says :

This is so cliche, but
I LOVE ALL MY FRIENDS!!

Wednesday, January 26, 2011

The biggest lies.

I said I won't cry.



I said I would turn my back to you.



I said I would never mention you ever.



I said I would never miss you.



I said I would be strong enough, alone.



I said I won't be swayed again.



I said I won't be fake.






I said I said I said...








the biggest lies ever.

















F said :

I'm just me.

Tuesday, January 25, 2011

Of the MCB exam, Abah and Mr Good Luck.

WOH!! The MCB [Molecular Cell and Biology] mid-sem exam was, erm, how to put this into words, marvellous?? Or maybe the one type of the exam that would turn you feelingless as soon as the exam finished?? Well, I'll go for the latter.




Oh my oh my oh my!!!!




I know I was like studying at the very last minute, but that didn't mean I wasn't all prepared. I wasn't also that dumb to acknowledge how the questions asked, weren't really based on the slide notes and lectures alone. Ah!! My bad my bad my bad!! I was just not good enough.















Gave Abah a ring while having the early lunch after the exam. Blabbered all about the so-called-the-hardest-ever-exam-I-have-ever-had thing, and the BESTest thing that he said, "Then what do you want me to say??" in the softest voice ever. I said,  "You can tell me that IT'S OKAY..", only to be replied with "Of course it's not okay!". Oh, my Abah, like seriously, and like always. Oh, and at least I felt better telling him that tho. Kekeke.







The exam was hard, seriously hard. But there's something that made me all-smiling and eased my pain, just few seconds before the exam. Guess what, someone's simple wish of "Good Luck!" from my back when I was about to enter the exam hall, really made my heart fluttered. I was feeling all-good, well, good enough until I saw the first question. Still, that "Good Luck!" made my day. Thanks, buddy!! I owe you that!!

Image from here.




I guess, this how a student like me live and go through a student's life. Gotta struggle harder next time.




Well, all I can say to those who put their efforts at the hardest, those who were putting the all-nighter, to those who studied at the last minute, may our efforts be rewarded by ALLAH. Keep on praying to him, never lose hopes.










F said :

Saw Mr so-called Crush.
Thank God, I didn't blush.

Sunday, January 23, 2011

Reminder #2

Biochemistry quiz - 24/01/2011


Molecular Cell Biology mid-sem exam - 25/01/2011


Islam, Knowledge and Civilization mid-sem exam - 27/01/2011








# Should not complain, this is normal for a student's life.

# Does not finish studying at all, gotta work harder.

# Need my focus set on the exams ONLY, not him anymore. Gonna discard him soon.












F said :

Fighting!!

Dinding.

F ada dinding. Kalau setakat nak cakap pasal dinding kat bilik yang F selalu syok menyandar, baik tak payah.




Ini namanya dinding diri. Dinding hati. Dinding perasaan.






Yang mana fungsinya ialah semestinya untuk melindungi diri F. Baru perasan, dinding F dah banyak lubang. Retak pun, menunggu masa untuk rebah. Oh tidak, sebenanrnya dah pun menyembah bumi. Sebab hati kena tunjal-tunjal lagi, sebab dijolok dari celah-celah lubang.





Biasalah, tak peka dengan keadaan sekeliling. Terlalu leka..lalai..cuai..cemerkap. Bagi orang sembarangan untuk datang sentuh hati. Lebih teruk, ada yang ambil hati, terus bawa lari jauh-jauh. Orang tu curi hati F, tak mahu pulangkan balik. Aduh, tak mahu dah merisikokan hati seperti mana yang pernah jadi baru-baru ni. Oh, tidak!! Sejarah bakal berulang!!!





Jadi, kena usaha sekuat hati balik untuk bina dinding ini. Dinding yang sama, telah buat ramai orang takut nak dekati F. Bagus. Cara tu lebih baik. F akan selamat, dan yang paling elok, tiada hati akan disakiti.





F dalam proses mencari balik bahan-bahan yang selama ini jadi asas dinding ni.












F cakap :

Tolong bagi F sebab-sebab untuk benci dia.
Sebab F dah terjatuh suka sama dia.

Friday, January 21, 2011

Saya nak merajuk

Okeh, baik. Kenapalah F ni sangatlah bodoh bab-bab nak menafikan atau cover-cover sikit, bila mai kisah hati dan perasaan??



Oleh sebab semua orang meneka Mr Crush baru dengan sekali cuba je, maka nak merajuklah macam ni. Tak mau dah nak cakap.



Oh, nak gi bina dinding keselamatan F balik. Kalau tak, senang sangat orang masuk tembus dan terjah hati halus F ni.






Babai~~~~~~~














F cakap :

Malu.

Wednesday, January 19, 2011

Emotionally unstable.

I think, for now, that's how I define my current state. I guess, my emotions got very unstable when it comes to, erm, how to say this...ah, you know, when it almost comes to 'that day'. Well, that's what almost every friend claimed me to be. I would be annoying and at the same time, easily annoyed two or three days before. Then, I'll be fine [maybe].





First of all, my apology goes to anyone that feel uncomfortable with me. I could easily change my behaviour, at one time you see me smiling, then another would be me looking all-mad. I've been trying hard to keep the positive attitude and optimistic side, but I can't handle too much stress either. Especially the external ones.






As if that my internal conflicts are not enough, that I'm so not taking more from the outside. I want to look everything with so much positivity, but it's IMPOSSIBLE if you keep being my NEGATIVE factor to my life.





I won't say my life is hard, nope, it's not really actually. I always bear in mind that I've been always lucky, but you don't have to put me in blame for everything that happens.






While I'm struggling with myself, so hard that I almost forget to breathe, I don't need you to constantly whine at everything. You don't know how much your attitude affects me, that I would be acted the same to others, which I don't want to.





Oh, no, the post has been getting all-emotional, well, as expected from someone who's currently emotional.






Urgh, this is so typical of me. Okay, back to the point. Therefore, in order for me to keep being an optimist of life, DO help me. DO NOT let me be emotionally unstable like this anymore. I know that I'm so able to change to be a better person, and I HAVE to.






That's all.










F said:

Feeling so much better.

Sunday, January 16, 2011

Sibukla, tahu?!

Penat sangat sekarang ni, penat yang tahap mengantuk gila-gila kalau sampai tidur pun, memang tak sedar apa-apa. Tapi masalahnya, tak boleh nak tidur dan tengah sakit perut. T_T






Hidup dah terasa dengan kesibukan pelajaran.


1. Laporan makmal sedang menanti nak disiapkan [syukur, 1 dah siap, 2 lagi..hurmm].

2. Kena habiskan 4 bab untuk Calculus, yang mana tinggal lagi 1 setengah bab.

3. Biochemistry haram tak sentuh, kecuali 3,4 hari lepas masa alihkan nota-nota ke fail besar, padahal, ada kemungkinan besar, Dr Fawzia buat kuiz Isnin ni. T_T.

4. Subjek Dr Razzak - Islam, Knowledge and Civilization, memang tak dijenguk-jenguk lagi. Periksa tengah sem dah tinggal kurang 2 minggu.

5. Samalah jugak dengan Molecular Cell Biology, baru baca 2 bab, dah ambil masa berhari-hari.

6. Biostatistics, toksah cakap la. Kali terakhir tengok nota, pada kelas hari Khamis hari tu je.






Sibuk weh!! Tapi insya-Allah, kesibukan ni ada hikmahnya.


1. Kurang rasa homesick.

2. Masa agak terisi.

3. Bagi peluang untuk lupa sikit demi sikit dekat crushes semua tu.

4. Hidup nampak 'hidup'.





Rindu rumah, tapi syukur Alhamdulillah, ada je keluarga kat rumah dok rajin hantar MMS Ammar Aiman. Naik semangat kejap.


25 Jan - Molecular Cell Biology mid-sem exam

27 Jan - Islam, Knowledge and Civilization mid-sem exam
           - Biostatistics mid-sem exam




Tu semua sebelum cuti. Yang lain, lepas cuti la jawabnya. Ingat nak balik 27 Jan, 2.30 petang, sekali semua tiket dah habis. Jadi kena balik 28 Jan, 10.00 pagi. Takpe..takpe..semua tu ada hikmah.







Sekian daripada seorang pelajar yang hidupnya seakan membosankan.


[entri ditaip pada masa sebenar]








F cakap :

Sakit.

Friday, January 14, 2011

A guy.

"Is there a guy out there that I can trust my heart with??"




There's this one guy. An ex of a friend. A friend asked to break up, not because for any fight in their relationship, it's because she wanted to wait until they're officially tied, meaning - married. Soon, she's already off to overseas for studies, and the guy stayed here. Months later, to my surprise, the pic at his Facebook page, currently with a new girl. Enough to say, she's his new girlfriend. Congratulations!!






Even I felt bad for my friend, inside, I felt a bit relieved. She left the guy for a good reason - that the guy was just not for her. Good. Obviously, my friend deserves someone BETTER.




Still, I'm wondering, how can his heart change so quickly and easily??




Woohoo. I'm losing trust. Not fully, but I recheck my standard for trusting guys back. If you were to be in a relationship, it means you're putting your heart at the line, too. Like it or not, you must be ready for your heart to be cherished, or worst; broken and hurt.





But hey, thanks to my optimism and positivism, I told myself again and again and again, NOT ALL GUYS are like that. Just because some are being like a jerk, doesn't mean it applies to all, right?? Good guys still exist tho.




For women, bad men are an episode in life, 
but they don’t hold onto it. 
You can insult a bad boy, 
but you can never insult a guy who treated you right.


I can't recall from whom I took the quote.




Hey, girl! I wished I could protect you more. Even though, I can't even imagine how you're feeling after knowing that fact. I guess, it's fate after all. You're just too good for him. Take care.












F says :

(-_-);;

A guy.

Is there any guy out there that I can trust my heart with??




There's this one guy. An ex of a friend. A friends asked to break up, not because for any fight in their relationship, it's because she wanted to wait until they're officially tied, meaning - married. Soon, she's already off to overseas for studies, and the guy stayed here. Months later, to my surprise, the pic at his Facebook page, currently with a new girl. Enough to say, she's his new girlfriend. Congratulations!!






Even I felt bad for my friend, inside, I felt a bit relieved. She left the guy for a good reason - that the guy was just not for her. Good. Obviously, my friend deserves someone BETTER.




Still, I'm wondering, how can his heart change so quickly and easily??




Woohoo. I'm losing trust. Not fully, but I recheck my standard for trusting guys back. If you were to be in a relationship, it means you're putting your heart at the line, too. Like it or not, you must be ready for your heart to be cherished, or worst; broken and hurt.





But hey, thanks to my optimism and positivism, I told myself again and again and again, NOT ALL GUYS are like that. Just because some are being like a jerk, doesn't mean it applies to all, right?? Good guys still exist tho.




For women, bad men are an episode in life, 
but they don’t hold onto it. 
You can insult a bad boy, 
but you can never insult a guy who treated you right.


I can't recall from whom I took the quote.




Hey, girl! I wished I could protect you more. Even though, I can't even imagine how you're feeling after knowing that fact. I guess, it's fate after all. You're just too good for him. Take care.












F says :

(-_-);;

Tuesday, January 11, 2011

Kebodohan #1

Pernah menangis sebab sangkakan nyaris kehilangan 'dia'. Sumpah, aku rasa sangat bodoh, hanya untuk mengetahui, lebih sebulan kemudian, sakit 'dia' tidaklah teruk.



Okey, baiklah.




Mungkin aku menangis sebab tekanan daripada kawan-kawan aku. Semua dok pakat hantar SMS dan siap telefon aku sebab 'dia'.





Oh, tak, tak, aku menangis sebagai seorang kawan 'dia'. Eh, ye ke??






Banyak lagi perkara yang boleh aku tangiskan. Nasib je aku tak menangis depan 'dia'. Kalau tak, buat malu tujuh keturunan.






Takpelah, benda ni pun dah lama berlalu. Biarkan je la. Bukannya 'dia' tahu pun.









F cakap:

Cengeng!!

Sunday, January 9, 2011

Wahai bakal suami..

Hey ho hey ho hey ho!!!






Okey. Tak de motif apa-apa pun F letak permulaan entri cam gitu. Sila abaikan.





Mari kita berkongsi rahsia sama-sama kejap. Ni kita-kita je tau. Jangan bagi tau sape-sape okey??






Ke hadapan bakal suami, haruslah diketahui bahawa bakal isteri anda ini, sangat-sangat-sangat la kuat makan. 24 jam asyik fikir pasal makan - tempat makan, jenis makanan dan masa untuk makan. Bersedialah anda ya, untuk menghadapi si bakal isteri yang selera makannya tak dapat diatasi lagi.






Dari malam sebelumnya, dok merancang macam-macam dengan my crazy partner-in-crime, pasal makan-makan ni. Siap dia marah lagi, kenapa mesti F, di tengah-tengah malam buta, goda dia dengan pelbagai nama makanan.



Nak dijadikan cerita, esoknya, datanglah dua orang akak ke asrama kami, dok promo makan kat Rasamas, beli 1 maka dapat percuma 1 lagi hidangan lain. But, there's a catch [baca: cash]. Dah agak dah masa akak-akak ramah tu dok explain kat F.






Untuk dapat kupon yang banyak itu, haruslah kami membayar RM25. Kenapa?? Adala sebabnya tu. Kalau sape-sape nak kutuk cakap benda tu tipu, kami rugi ke apa, silakan lah. Maka, peluang yang ada harus digunakan. "JOM KELUAR MAKAN WEH!!" Kami berdua dah selamat guna kupon tu dan Alhamdulillah, perut kami terisi. Maka, kami tak kisah apa orang nak cakap. Kahkahkah.



Kejadian : Makan besar lewat tengah hari.
Tempat : Rasamas East Coast Mall, Kuantan.
Suspek utama : F & Mira.
Hari : Sabtu.
Tarikh : 8 Januari 2011.




Dua-duanya sama tamak haloba serta lapar kebulur, maka, kensel rancangan "Oh-kita-beli-1-hidangan-je-dan-dapat-lagi-1-hidangan-maka-bayar-untuk-1-hidangan-je". Tetapi F dan Mira tetap sibuk nak order banyak hidangan, dahlah sama iaitu, 2 Rasamas Roaster Chop, yang mana dapatlah lagi dua pinggan Rasamas PrimeRoast Rice. Dah kata pun kebuluran, kelaparan, starving, famished bla bla bla.

Photo taken using
Mira's Nokia E5.




Oh lupa pulak, wahai bakal suami, kalau F sempat kenal anda sebelum April 2011 berakhir, maka bolehla kita sama-sama gi makan kat Rasamas dengan harga yang berpatutan ya.







Pusingan pertama, habiskan PrimeRoast Rice. Nasi ayam beserta sup [rasanya, hanya ditambah dengan stok ayam je], dan juga roasted boneless chicken. F suka isi ayam tu, rasanya, memang sangat empuk lagi lembut. Mira pulak, obses sama itu sup ayam yang takde ayam. Feberet katanya.







Pusingan kedua, wahai bakal suami kalau anda nak tahu, usaha F dan Mira untuk menghabiskan Roaster Chop, telah diusahakan sedaya mungkin. Agaknya, orang sekeliling mesti pandang semacam "Alahai-pelahapnya-minah-berdua-ni". Tapi ada kami kisah, makan totap makan jugak weh!! Coleslaw nya, memang TERBAEK la guwa cakap sama lu, derr!! Mesti cuba!! [tapi sebab kenyang punya pasal, rasa muak dengan potato wedges itu]






Maka, Alhamdulillah, kami berjaya habiskan jugak. Wahai bakal suami, jangan bimbang, duit takkan terasa dibelanja dengan sia-sia, sebab akan habis makan jugak tau!!

Licin wohh!!







Sengaja biar dapat klik untuk tumbesaran pada gambar, supaya efek nikmat makanan itu lebih dapat dirasai. Sekian. [Gambar diambil menggunakan kamera digital Olympus u1040 dan Nokia E5]





p/s: Nantikan kisah projek PINK kami!!









F cakap:

Makan dua hidangan lewat tengah hari, 
terus rasa kenyang sampai ke malam.

Saturday, January 8, 2011

Hai, kawan-kawan!!

Hai kawan-kawan!!! [sila baca dengan nada mengada-ngada ala-ala si Yus, Raja Lawak 1, sambil cekak pinggang]





Sebenarnya, saya tengah malu ni. Rupa-rupanya, ramai jugak kawan-kawan saya yang selalu baca blog saya ni. Daripada kawan-kawan lama, sehinggalah kawan-kawan sekelas. HAI SEMUA!! [sambil lambai-lambai comel].






Saya memang tahu Elly - Amalina dan Gmiey ada baca blog saya. Dorang tu, kawan sekolah lama saya dulu. Tahu pun, sebab dorang yang bagi tau. Elly selalu baca sebab nak tahu apa perkembangan hidup saya. Katanya, senang sikit pabila masing-masing dah duduk jauh ni. Yang lain-lain, saya kurang pasti.







Kemudian, ramai jugak kawan sekelas ikut blog saya [baca : follow]. Terima kasih ya, kawan-kawan!! Anna dan Srii tu tolak tepi kejap, sebab dorang memang saya dah lama kenal. Hehehe. Hello, Srii dan Anna!! Lagi tahu, pabila Elly - Manali, Dian dan Fana ikut blog saya, dan sumpah saya rasa sangat-sangat-sangat malu pada awalnya. Kekekeke.








Entri terakhir saya berkenaan kelas di makmal kan kan kan?? Manalah saya nak tahu ramai yang baca rupanya. Diberitahu oleh Ruwaida, yang jugak teman satu kumpulan makmal untuk Molecular Cell Biology. Sungguh tak sangka. Lepas tu, masa balik jalan kaki dari kuliah dengan Maisarah, dia pun ada bagi tau, yang kawan-kawan yang lain macam Elly dan Etty suruh dia baca pasal entri makmal. Alahai. Saya malu-malu miao-miao la. Hehehe.







Dan dapat tahu lagi, masa tengah bincang nak buat laporan makmal MCB tu, Ruzaina pun rupanya baca jugak. Adoi..adoi..!!Siap kena soal macam-macam lagi tadi. Hehehe.








Takpe la. Saya hargai semua orang yang baca blog picisan ni. Terima kasih banyak-banyak-banyak!!









Kalau tengah baca ni, silalah sound kat komen tu ya. Jangan lupa tulis nama. Nama samaran pun tak pe. Hehehehe.













F cakap :

Saya sebenarnya ada 2 personaliti.
Percaya tak??

Thursday, January 6, 2011

Lab classes are no longer FUN.

Should I say the labs were such a disaster?? Oh, no no no. That's too cruel.






New rules in the lab.




1. No laughing please. Even when you laugh only with your mouth open and no sound is heard.




2. Please, discuss quietly. The meaning is, to shut your mouth completely when you discuss things. Good.




3. Do not just sit back and relax after you finish your experiment even though others have yet finished. Or else, you'll be asked various questions [read : interrogation]. You pass this stage, still, you'll be asked to do your experiment again while others are packing things already.




4. When there's calculation needed, use your brain only. No calculator, no writing equations on the paper. Oh, wait, follow the one-by-one-until-ten steps provided in front, at the whiteboard, which a 1-minute-calculation leads to 30 minutes instead.





5. The 3-hour duration of the lab class must be fully used, maximally. Do not ever attempt to finish your experiment as soon as possible, since you will only get out of the labs after 5 p.m.





6. Make an ally with the lab assistants. They are cool. And good partners, too, to join you to slack off. Lab assistants are seriously the COOLEST people in the labs.




7. Focus, PLEASE!! Or else, you may be asked to stand in front of the people for some time.





8. This is the utmost important ever. DO NOT EVER SMILE..AT ALL!!






That's all. Above, are the new rules once you entered the lab sessions of this semester. You are kindly asked to follow those above if you want to score and have a better future.












F says :

Is tired mentally..completely.
[I missed the last semester lab classes 
where we really had fun a
nd enjoyed the whole sessions.]
Oh, no offense intended to anyone.

Sunday, January 2, 2011

Insecurity.

Now, it's 2011. I'm turning 21. And all of a sudden, I have this insecure feeling inside me. I started to worry about everything. When I say everything, it's everything. Academics, love life, family, financial and the list goes on.




I'm scared. Before, I never thought about this. I'm more than blissful to have my family and friends with me. But why is this weird feeling coming to scare me off??






Hey you.. I wish you're the one that would protect me. I feel so insecured. Would you be at my side, please??









F says :

This feeling is killing me from inside.