Friday, December 31, 2010

My tagged-by-Dian tag.

Sorry Dian. I just noticed you tagged me.
Instruction : Once you are tagged, answer all the questions honestly. No lying or cheating.
Starting time : 1.35p.m.

Name: 
Fikah Mus

Brother(s):
2 younger brothers.

Eye Color:
Dark brown to black.

Shoe size:
7-8, sometimes can be 9.

Hair:
Pure black. Thought of dyeing it to dark purple. I'm serious.

Piercings:
Nope, never. My opah never allows me to.

Height:
High school : 163 cm.
CFS : 159 cm.
during medical check-up IKOD : 157 cm.
last sem hols : 158 cm.

Don't ask me why. Could be the error of the instrument.

What are you wearing right now?:
Germany black tee and turquoise PJ pants.

Where do you live?:
Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan.


Favorite number:
2.

Favorite drink:
Currently, Teh Tarik.

Favorite month:
January.

Favorite breakfast:
No favs. I'll eat anything served.


-Have You Ever-
1. Broken a bone:
I don't think I've ever had.

2. Been in a police car:
Yup. It's actually the police truck. Followed my dad.

3. Fallen for a friend:
YES. No explanation needed. [p/s: I hate the fact I fell for him.]

4. Fallen for a guy/girl in a short period of time:
Yes. Guy entertainers.

5. Swam in the ocean:
Too bad, I don't know swimming, at all. All I do is splashing the water to others.

6. Fallen asleep in school:
Uncountably yes.

7. Broken someone’s heart:
Yes. And the after-effect actually hurt me more than that person.

8. Cried when someone died:
...

9. Sat by the phone all night waiting for someone to call:
Nope. I'd rather sleep.

10. Saved e-mails:
Not much. Most are from my classmates, they sent the notes.

11. Been cheated on:
Maybe, a lot.


-What-
1. Your room like?:
A messy one. A real disaster. But still livable.

2. What is right beside you?:
My SE.

3. What is the last thing you ate?:
Only some cereal drink.


-Ever Had-
1. Chicken pox:
No.

2. Sore throat:
Yes. Many times.

3. Stitches:
No.

4. Broken nose:
No. The worst is only my nose turns red because of my allergy.


-Do You-
1. Believe in love at first sight?:
No. Most of the times, I fall for that someone after knowing his true self. Good or bad guys, that doesn't matter. Because every one has his own special charm.

2. Like picnic?:
Love it.


-Who-
1. Who did you last yell at?:
I don't yell much lately.

2. Who was the last person you danced with?:
I don't dance with people. I dance to myself.

3. Who last made you smile?:
Joker.


-Final Questions-
1. What are you listening to right now?:
Neorago [It's You] - Super Junior.

2. What did you do today?:
Nothing much.

3. Are you the oldest?:
The eldest of 5.

4. Indoors or outdoors?:
Both.


-Today did you-
1. Talk to someone you like?:
No. I've been hibernating since yesterday. Oh, I don't know if I still like that someone.

2. Kiss anyone?:
No. No one to kiss here.

3. Sing?
Yes..Picture of You - DBSK ..please be mine~~

4. Talk to an ex?:
It's been a while. And I don't even know where he is now.

5. Miss someone?:
To be honest, NO.

6. Eat?:
Horlicks 3-in-1 cereal drink.


-Last person who-
1. You talked to on the phone?:
My dad.

2. Made you cry?:
Some random people I saw. Because they reminded me so much of home.

3. Went to the movies with?:
My bestie, Zaty. Watching the so-called-over-exaggerated movie, Tron: The Legacy. The only thing I loved, was the CGI used.

4. You went to the mall with?:
Last Wednesday. With Srii, Mira and Anna. Berjaya Megamall - East Coast Mall - Giant Hypermarket.

5. Who cheered you up?:
Mira, Su and Srii. When all of us, still wet from the rain, were hanging out at Taj for a mere 15 minutes.


-Have you-
1. Been to Mexico?:
No. Wishing to go once.

2. Been to USA?:
No.


-Random-
1. Have a crush on someone?:
A lot.

2. What books are you reading right now?:
1511H [Kombat] - Faisal Tehrani, Cinta Sang Ratu - Ramlee Awang Murshid, Something Wonderful - Judith McNaught.

3. Best feeling in the world?:
Whenever I eat.

4. Future kids names?:
Simple names with great meanings.

5. Do you sleep with a stuffed animal?:
Oyen.

6. What’s under your bed?:
Nothing, except the dust.

7. Favorite sport(s):
Basketball [missing it so much!!] - badminton.

8. Favorite place?:
My bed. Because I'm currently in my hibernation mode.

9. Who do you really hate?:
A person who takes our friendship for granted, saying to others at my back, "I'll see how long this girl would last with me."

10. Do you have a job?:
Used to. And soon.

11. What time is it now?:
2.02 p.m.

note: make the title as my___ survey
then tag to 15 people and answer them.
Feel free to do the tag.

Thursday, December 30, 2010

Keluargaku sayang.

Ke hadapan Abah, anak manja Abah ni, tengah berusaha sekuat hati nak bertahan kat Kuantan ni. Walaupun ada masanya anak Abah ni hampir menitiskan air mata, tapi segera hati diajar jadi kuat seakan besi supaya tidak lagi jadi manja seperti mana di semester lepas. Anak Abah yang cengeng, yang pantang tersentuh hati, sekarang berlatih sekuat mungkin untuk terus kuat.






Ke hadapan Mama, petang  Selasa lepas, Along telefon henset Mama. Ingatkan boleh je rilek-rilek cakap. Sekali, bila dengar suara Mama, Ya Allah, suara dah jadi sebak. Sebab rindu sangat kot. Mungkin jugak sebab tengah bertahan dengan sakit yang menyerang. Dengar je suara Mama gelakkan Along sebab jadi manja dengan tiba-tiba, mata pun dah digenangi air.







Ke hadapan Opah, Manja, alhamdulillah sihat, dan Manja harap Opah pun sihat. Dah lama tak cakap dengan Opah di telefon, mungkin sejak datang ke Kuantan lagi. Bukan apa, kalau cakap dengan Opah, mesti Opah sebak, dan Manja pun ikut sebak. Tapi tak mengapa. Lain kali, Manja nak cakap dengan Opah dan merapu merepek macam dulu-dulu supaya dua-dua tak sedih.






Ke hadapan Angah, hari ni, mesti dah kena ke Besut kan?? Jalan baik-baik tau. Ni pertama kali jauh dari keluarga kita, Angah kena kuat. Kan nurse kan, memang kena kuat?? Buat praktikal sehabis baik, macam yang selalunya. Cubalah tuntut ilmu sebanyak mungkin dari senior-senior. Jangan pedulikan orang yang sombong dan berlagak, hanya kerana dorang datang dari kolej yang lbih berprestij. Yang dinilai itu, personaliti dan kerja kuat Angah, bukan latar belakang okey?? Jaga diri baik-baik di tempat orang.






Ke hadapan Iwan, tahniah atas keputusan PMR. Mungkin tak secemerlang orang lain, tapi untuk mendapat keputusan yang memuaskan itu dengan usaha yang sederhana, itu memang mengagumkan. Terima kasih sebab jadi abang yang baik kepada Ammar Aiman. Jangan asyik cubit pipi adik yang gebu tu. Oh, dan jangan asyik keluar rumah je. Tahulah cuti, tapi sekolah dah nak buka balik. Cuba pilih dan nilai nak ambil aliran apa.






Ke hadapan Adot, cuba belajar jadi matang. Jangan asyik nak buat status yang pelik-pelik dah. Fesbuk tu, cuba delete satu okey?? Buat apa ada Fesbuk banyak-banyak, satu sudah cukup. Oh, tolong la sangat jangan melebih-lebih ya. Jaga bilik Angah, bukan sepahkan bilik dia. Semestinya, tahniah Adot sebab pandai jaga Ammar Aiman.






Ke hadapan Ammar Aiman, OH ADIK!!! ALONG RINDU ADIK!!! Rasa macam nak terbang balik rumah. Nak dodoikan adik, nak main-main dengan Adik sampai Adik buat muka yang kejap suka, kejap sedih. Tunggu ya, lagi empat minggu, Along akan balik.











F cakap :

Bila rindu mendatang dengan tiba-tiba.
Dan aku harus diteguhkan.

Tuesday, December 28, 2010

Boredom

Doing tag by myself because I'm deadly bored.





The phone rings. What is your ringtone?
- Clenching a Tight Fist chorus cut - BEAST. [But most of the time, my phone is in silent mode]

Did you go anywhere yesterday?
- Kuliyyah of Science for classes and Kuliyyah of Medicine for lunch. Where else when it's only the beginning of the week except for classes.

Who was the last person you shared beds with?
- Sorry to say, but I hate sharing bed.

Favorite drink?
- For the time being, I'm so much in love with Teh Tarik!!!

Does the person you like know that you like him/her?
- Why don't you ask this to him instead??

Last time you talked to your mom?
- Days ago.

Where are you right now?
- In my room, at my uni. *cold*

If you HAD to kiss the last person you kissed, would you?
- Sure!! Aiman sure gonna love it!!

Favorite gadget in the kitchen?
- My non-stick pan. Oh, the foods in the fridge.

Favorite pie?
- McDonalds' pineapple pie. Now they don't serve it anymore. T_T

How is your hair?
- Straight, semi-long [LOL], and black. Thought to have a bob-cut and dye it to dark purple. Okay??

Where's the last place you walked to?
- To the cafe last night. Had Kuey Teow Kungfu and Teh Tarik. Yummy!!!

Last time you had a sleepover?
- Can't remember.

Latest you stayed up in the past week?
- Last night. Until 3.30 a.m..

What are you doing?
- Choosing song for my handphone's ringtone.

Have you been in a car accident?
- I didn't remember.

What is the last thing you said aloud?
- Didn't remember any.

Who's the 1st person on your missed calls list?
- Some unknown number looking for a guy.

What did the last text message you received say?
- From Mira - "Cuti seminggu ka??" (-_-);;

Story behind your MySpace song?
- Deleted MySpace long time ago.

What's bothering you right now?
- Why on earth I'm losing interest to blog anymore.

DESCRIBE YOUR:

Wallet?
- No bills, only coins.

Eyes?
- Dark brown to black.

Life?
- Just okay and doing just fine.

WHAT ARE YOU:

Doing this weekend to come?
- Hanging out.

Wearing?
- A tee and PJ pants.

Wanting?
- Nothing much.

Listening to?
- Why Do I Like You - Super Junior.

What do you smell?
- The icing of the cuppy.

Do you sleep naked?
- Nope.

Do you like seafood?
- You name it, I love 'em all!! Fav of all time is squid.

Do you remember your dreams?
- Not at all. Too tired to even dream.

Do you consider yourself a study freak?
- Nope. I'm a very last-minute person. But in the midst of trying to change this habit.

Do you speak another language other than English?
- Malay language. Dialects. Little of Korean and Japanese.

What did you do last night?
-Finishing the last few episodes of Pasta.

What do you hate?
- My forgetfulness. I forget things so much, so easily these days.

Orange or apple juice?
- Fresh orange juice. Tropicana Twister apple juice.

Who were the last people you went out to lunch with?
- Yesterday. Srii. And met her roomie, Su there.

Last thing you ate?
- Mira's cuppy.











F said :

Doing tags for the purpose of keeping the blog alive.

Saturday, December 25, 2010

Bersedia untuk jatuh.

Iyalah, kalau dah lari laju-laju sangat sampai tak pandang kiri kanan atas bawah, memang kena berhadapan dengan kecenderungan untuk jatuh.





Tapi tak pe lah kot, sebab sekarang ni dah tiba masa nak kena perlahankan larian. Jatuh masih kerap, tapi asalkan matlamat itu dapat dicapai, harapnya.



********







Entah apalah F merapu ni di pagi-pagi buta. Sebenarnya, nak cerita pasal trafik blog jatuh je. Kekeke. Tapi sekarang dah tak kisah naik ke turun ke. Sebab kemalasan dah melanda balik. Oh, dan mungkin kesibukan akan ikut serta.









Alhamdulillah, kelmarin, dah selesaikan yuran mahallah [hostel / asrama], set-up IIUM wi-fi connection dan juga terminate my Celcom broadband. Paling best masa nak terminate Celcom broadband tu. Bukan apa, sempat lagi promo kat F, kalau F tak jadi terminate, untuk bulan Januari dan Februari 2011 nanti, bayaran dikurangkan sehingga 50%. Maknanya, selalu biasa bayar bulan-bulan RM 48, jadinya, hanya kena bayar RM 24 je la. Kekeke. Oh, nyaris F tergugat kelmarin. Nasib la sebab dah dapat wi-fi balik. [p/s: Terima kasih kat akak kat ITD tu]









Hari ni, bangun seawal 5.30 pagi. Nak tahu kenapa, sebab tidur seawal 9.30 malam. Kekeke. 8 jam cukup. Bangun-bangun je, perut kelaparan dan kebuluran. Tapi apakan daya, minum air kosong je la. Makan pagi pun, dengan susu dan biskut je. Walaupun perut meminta-minta nasi lemak dan roti canai. (-_-);;








Okey, dah lari tajuk. Ini dah jadi kisah F dan hidup hariannya. Sekian.










F cakap :

Wa ada match pagi ni. Nak gi tengok, tapi dia tak bagi. 
Sebab dia kata malula kalau F tengok dia main macam apa entah. 
Kekeke.

Thursday, December 23, 2010

Soalan cepumas.

Sejak kebelakangan ni, asyik berhadapan dan ditanya soalan-soalan yang hampir sama, oleh kebanyakan orang je.



[1] F, tak ada kelas ke?? Asyik tidur je. Nampak rileks gila.


Sayang, F ada kelas ya macam biasa. Cuma kelas mula agak lambat berbanding orang lain. Kelas orang lain dah belajar banyak bab pada minggu kedua ni, tapi minggu kedua ni, kelas kitorang baru permulaan je. Tambah pulak, kitorang belum mula lagi sesi makmal, jadi kebanyakan masanya, terutama waktu petang, memang boleh santai sikit daripada orang lain.



Oh, banyak tidur eh?? Kekeke. Sebab jadual dah berubah. Jadi kelas tiap-tiap hari bermula :


Isnin : 10.30 pagi
Selasa : 2.00 petang
Rabu : 9.30 pagi
Khamis : 10.30 pagi

Tiada kelas pada hari Jumaat. Dan semestinya hari Sabtu dan Ahad.









[2] F, tak balik rumah ke hujung minggu ni?? Semester lepas bukan ke selalu balik??


Semester ni, tengah cuba belajar nak kurangkan balik ke rumah. Lagi pun, Alhamdulillah, syukur sangat-sangat-sangat sebab homesick kali ni, tak seteruk macam dulu. Jadi, kecenderungan nak balik rumah tu, jadi sedikit berkurang, berbanding semester lepas. Almaklumlah, masa tu memang emosi agak kurang stabil.







[3] F ni, tak rindu ke kat adik kecil, si Ammar Aiman??


Allah saja yang tahu betapa rindunya F pada dia setiap saat. Rasa nak peluk, cium dan dukung dia je ni. Tapi, Abah atau Mama atau Angah, akan selalu je MMS gambar terbaru Aiman untuk F. Jadi, rindu dah terubat kat situ. Lagi pun, F selalu kot dengar suara Aiman kat telefon. Kekeke.










[4] F ni memang betul-betul single ke?? [ceh, ni propa je lebih. tak de orang pun tanya soalan ni. kekeke]


Ya, F memang single. Sebabnya?? Kekeke.










[5] F betul-betul dah lupakan Mr Crush yang in real life tu??


Oh, si dia?? Nak kata dah lupakan dia sepenuhnya, tak de la jugak. Tapi tengah berusaha ke arah untuk betul-betul lupakan dia sebagai crush, dan nak hanya ingat dia sebagai seorang kawan je. Tapi, susah jugak sebab ramai sangat kawan yang tahu dan selalu je mengapdet kisah seharian si dia pada F. Tadah telinga je la kan. Kekekeke.











Cukuplah 5 je dulu. Hehehe. Nak tanya F?? Boleh jenguk kotak tanya F ya.












F cakap:

Hurmm.

Wednesday, December 22, 2010

Malas sikit je.

Salam untuk semua yang membaca. Itu pun kalau ada yang membaca la. Kekeke.




[1] Minggu ni, dah betul-betul masuk kelas dan belajar, oh mungkin kecuali untuk subjek Calculus, sebab kitorang nak kena duduk dalam kumpulan, bincang kes PBL [problem-based learning, kalau tak tahu silalah Google sebab Profesor Torla pun bagi tau kami benda yang sama. -_-] dan wajib sekali ya, untuk ada buku. Malang sekali, buku Calculus masih lagi belum siap difotokopi, disebabkan bilangan muka surat yang banyak dan salinan pun melebihi 100.





[2] Oh, kelas UNGS 2040 - Islam, Knowledge and Civilization, super duper best siot dengan Dr Razzak sebab dia mesti nak tanya soalan yang luar kotak. Jadi, otakku yang berkarat ini, harus dipaksarelakan untuk berfikir sebanyak mungkin.



Contoh:

Hantu tu wujud ke tak?? Kalau wujud, pernah nampak dengan mata kepala sendiri tak?? Macam mana bentuknya?? Kalau ada yang cakap, hantu tu rambut panjang dan mengerbang, adakah maknanya hantu itu berjantina perempuan??




Macam mana pulak dengan cinta?? Macam mana kita tahu wujudnya cinta tu?? Berapa agaknya panjang dan lebarnya?? Boleh diukur atau tak??





Dan sewaktu dengannya.







[3] Sesi makmal tak bermula lagi minggu ni. Maknanya, kebanyakan masa belum dimaksimakan sepenuhnya disebabkan kurangnya sesi kelas ni. Oh, kelas Principles of Biochemistry, dapat pensyarah perempuan dari Bangladesh. Sangat best jugak tau!! Slaid hanya digunakan buat rujukan je, tapi setiap patah perkataan beliau dirasakan amat penting. Nampak gaya, kena ada perakan suara, bawak gi kelas ni.




[4] Sama jugak dengan Molecular Cell Biology. Dapat pensyarah perempuan berbangsa Cina, dan oh, beliau sangat comel. Kekeke. Beliau terangkan subjek pun memang best dan siap pesan supaya buat self-study jugak, sebab yang masuk exam, tak semestinya dari nota beliau je. Oh, beliau sangat suka pada pop-quiz okey?? Akan buat sama ada pada awal kelas [maknanya, meliputi syarahan pada sebelumnya] atau pada akhir kelas [meliputi syarahan pada kelas hari itu jugak].




[5] Sumpah rasa macam nak naik angin [sebenarnya, lebih kepada nak gelak kuat-kuat] dekat sorang minah ni, yang tiba-tiba naik radang.
"Boleh tak lain kali masuk auditorium ni, atau masuk kelas mana-mana, jangan main cop-cop?? Kira siapa sampai dulu, dialah duduk depan."


Suara tak nak kalah. Macam nak marah orang. Padahal sebelum ni, tak timbul pun isu macam tu.

Wahai adik, sebagai yang tua setahun dari adik, akak rasa adik sangat kelakar la. Biar pun semua orang cakap adik kurang ajar dan biadap, tapi bagi akak, sumpah, adik memang pandai buat kelakar. Tak tahulah adik perasan ke tak, memang yang duduk depan-depan tu, kebanyakannya yang datang awal. Haruslah bagi adik untuk datang lagi awal dari kakak-kakak yang awal tu, tak gitu?? Peace yo!!






[6] Minggu yang sibuk ini, bakal berakhir dengan subjek Biostatistics pada esok hari.





[7] Tengah fikir nak keluar ke tak hujung minggu ni. Bukan apa, minggu lepas pun dah keluar. Tapi, sebenarnya, tengah memerlukan banyak benda sekarang ni. Aduhai.




[8] Alhamdulillah, duit PTPTN dah masuk. Agak..emm..banyak. Alhamdulillah sekali lagi. Bukan apa, sepatutnya jumlah tu dah ditolak dengan yuran, tinggal berapa je. Tapi orang kata, rezeki jangan ditolak. Kekeke.








Sekian daripada F yang melaporkan kehidupan sehariannya untuk minggu ini.

Sunday, December 19, 2010

Happy Birthday, Mr Joker.

Dear Mr Joker aka Yong Junhyung,



Happy 21st [international] // 22nd [Korean] birthday!!





Have a blast on your special day.




Stay the same, and never change, unless for better.








Lots of LOVE,

F.













F says :

PURPLE FTW!!

Friday, December 17, 2010

Siapa nak Blackberry percuma, klik sini!!!

TOLONG!! TOLONG!! TOLONG!!!



[AMARAN!! Entri penuh dengan gambar!!]








Hi!! I'm a GEEKberry!!








Dah boleh jadi separuh gila bila dah mula ketagih benda alah ni. Ingatkan nak main-main je, tapi sekali, pergh, ada hadiah lumayan rupanya. Blackberry tu beb!! Siapa tak nak kan..kan..kan..??





Ranking F masih di tahap ribu-riban lagi. Dan akibat dok asyik main benda alah ni, profile page kat Fesbuk dok asyik penuh dengan kaler kuning sampai dah sakit mata lagi berpinau ni, tengok kuning-kuning semua je.







Macam mana nak main?? Senang je. Korang hanya perlu kumpulkan mata sebanyak mungkin untuk memenangi sebuah henfon Blackberry yang menawan lagi bergaya. Mudah je.




[1] Jawab soalan mudah lagi merapu tu. Klik je pada mana-mana jawapan, sebab tak de jawapan betul atau salah. Setiap jawapan yang korang klik tu, akan bagi korang mata okey??





[2] Dah habis jawab soalan, korang kena main games pulak. Ada kena grab Blackberry secepat mungkin, mungkin jugak korang kena tekan D dan G sepantas mungkin untuk membesarkan makhluk alah DiGi tu dan ada jugak yang kena bagi penampar guna kursor saja.





[3] Markah akan dikumpulkan untuk menentukan DiGi "What Berry Are You?"




[4] Untuk menambah mata lagi, korang boleh jawab soalan dan main sepuasnya tanpa ada sesiapa pun yang boleh menghalang. Mainlah sepuasnya sehingga mata tertinggi okey??




[5] Korang jugak boleh jadi tukang suaikan ciri-ciri apa Berry untuk kawan-kawan korang. Kalau kawan korang main dan, matching dengan Berry apa yang korang pilih, korang akan dapat mata tambahan lagi.





[6] Nak tambahan 10 mata, senang je. Klik "Download Goodies", konpem bertambah-tambah mata korang. Korang boleh pilih nak muat turun wallpaper untuk desktop ke, tak pun avatar yang nak letak kat Fesbuk ke, juga ada code untuk letak DiGI "What Berry Are You" punya promo kat blog.








Klik "Contest" untuk tahu siapa yang tengah TOP dan mendahului sekarang ni.






Hadiah-hadiahnya?? Sudah terang lagi bersuluh, bahawa Blackberry ya, kawan-kawan, menjadi rebutan kita semua. 3 jenis Blackberry pulak tu.










Laaaaa..apa dimenungkan lagi tu..cepatlah main!!!











F cakap :

Tengkuk dah naik kejang.

Thursday, December 16, 2010

Hey, kamu!!

Hey kamu!! Tahu tak, si Fikah Mus ni, dah tiba-tiba pandai nak rasa jeles dekat crush dia yang dia bajet dia dah lupa tu. Rupanya, hati Fikah Mus tu semacam tersentap tahu, bila baca si Mr Crush komen-komen dan ada bau-bau bakal wujudnya sebuah skandal Mr Crush dengan perempuan yang dia berkomen-komen sakan dekat buku muka tu.





Alahai Fikah Mus, kenapa la hati kau ni tak tetap?? Bukan ke dah janji sumpah setia nak sehidup semati sejiwa seraga dengan Mr Joker je ke?? Kenapa mesti haru-biru rasa nak nangis satu empangan bila kau nampak Mr Crush kau dulu, semacam nak bergedik dengan perempuan lain??






Helloooo!! Mr Crush is just a crush okay?? Bukannya balak kau, laki kau ke apa. Jadi haruslah faham bahawa kebarangkalian dia untuk mengorat perempuan lain yang jauh lagi cantik dari kau tu memang tinggi. Tambah pulak, perempuan tu lagi dekat kot dengan dia..yang dia selalu jumpa kat kelas..sedangkan kau, hanya stalk dia secara tak langsung bila terbaca status perempuan tu dan komen Mr Crush.





Kamon la. Mr Joker kan ada?? Min pun ada. Tak payah nak cuak dah, Mr Joker dan Min dah cukup untuk kau. Cukup sekadar jadi imaginary friends kau macam cite kartun tu.






Dah..dah..!! Jangan nak dikenangkan lagi Mr Crush tu. Lupakan je. Kau dok sibuk-sibuk nak mengharukan diri kat sini, sedangkan dia bukannya tahu pun. Kuat semangat sikit, jangan jadi lembik sangat. Okey???!!












F cakap :

Penat tahu.

[TERBARU] Jadual Semester 2, Tahun 1 [2010/2011] Bioteknologi

Akhirnya...lepas jadual ni dah di "konpem" kan telah finalized, baru lah lega dapat buat jadual dengan betul. Kalau tak, dari hari Isnin tu, ramai dah pening dengan keadaan jadual yang dok asyik bertukar.




Terima kasih buat Akmar, wakil kelas kitorang, dan yang lain-lain terlibat, sebab banyak habiskan masa, tenaga dan usaha nak pastikan jadual kelas kita ni betul untuk semester ni. Sanggup gerak awal-awal ke Kuliyyah of Science [KOS] 2 hari lepas, hanya kerana nak setelkan hal ni.


TERBARU!!

Kredit buat brader yang gi jumpa Kak Siti.
Hehehe.





Download here [11.87 KB]






Jadi, jadual dah ada, kena la pergi kelas selalu ya, F.




Shout-out for Kak Izzah :

Thanks a bunch for your UNGS 2040 [and UNGS 2050] notes!!

Very much appreciated.

May ALLAH bless.




* Jadual hanya berdasarkan :
-core subjects [group 1]
-BM [group 37]


**Tertakluk pada perubahan.


***Jadual adalah [kebanyakan] sama bagi groups 1, 2 dan 3.


Click for a larger view.
Hello 18.5 !!











F cakap:

Tolong jadi rajin semester ni boleh??

Reminder #1

Please..do not spam, either my blog entries or at the chatbox. I would ban the URL that spams my chatbox mercilessly. Or I would go to the extent of deleting the chatbox.




Oh, promotion of your blog or blogshop is allowed, but please, have some mercy on me, too. Be moderate, peeps. This is not a famous blog at all, and the owner herself is having a hard time to keep this blog alive.






Please, let us all be considerate okay?? Forgive me if this may hurt you, but I just have to say this.






Cheers.

Wednesday, December 15, 2010

Diserangkah??

Bangun pagi tadi, waktu nak solat Subuh, keadaan hening dan sunyi je. Tak de apa-apa petanda nak jadi sesuatu. Tak de bunyi bala-bala tentera dari hutan belakang hostel ni nak serang-menyerang. Tapi, tiba-tiba, tengok-tengok dah jadi macam ni.




Tak perasan pun keadaan di atas sehinggalah nak gerak dan mandi pada pukul 8.30 pagi tadi. Ada je dengar bunyi benda jatuh, ingatkan baldi terhempas, jadi F buat bodoh je la awal-awal tu. Tak sangkalah, rupanya tong sampah depan bilik. Kemudian, keluar je bilik, perghh, baunya, "TERBAEK" la weh.





Dari bilik air, balik ke bilik, dah ada orang bersihkan. Mungkin sister, mungkin jugak mak cik cleaner. Tapi, dengan belum bersapu dan bermop la. Jadi, bau masih ada macam biasa.




Balik dari kelas jam 11.30 pagi tadi, masih dengan keadaan yang sama. Biasanya, mak cik cleaner memang akan sapu dan mop kawasan depan bilik ni. Tapi hari ni, macam tak de je. Ke mak cik tu sakit balik eh?? Sebab dia pernah bagi tau dia ada penyakit 3 sekawan [kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung] dan selalu demam.





Tapi, yang masih jadi misterinya, siapa punya angkara kah semua ni jadi?? Monyet ke?? Kucing ke?? Tong sampah yang dekat kawasan lagi satu, di tingkat yang sama dengan F ni, memang tong sampah tunggang-terbalik dah. Kalau betul monyet, kenapa tak de orang bising-bising?? Ke sebab semua dok layan tidur lagi eh?? Yang F dengar, hanyalah bunyi orang dok shoosh, shoosh je.





Hurmmm...










F cakap:

Dah tidur awal semalam, hari ni mengantuk je lagi.

Monday, December 13, 2010

Dear Mr Crush

My dearest Mr Crush...


I believe this is a must-read entry for you. Please, spare some time to read.




Please..I hope I never have the guts to click on your name, every time I see you're online on Yahoo!Messenger. Thank you so much for being busy and not available, for us to chat like we used to. That way, I could be at ease from thinking so much of what I want to chat with you.






Please..I wish that I never see you commenting at any of my status or my link or my photo on Facebook page. That way, I could never put any hope on you.






Please..this one is the utmost important ever. If you ever notice me from afar when we're in campus, or at any cafe, DO NOT ever smile or wave at me. That way, my heart would be safe from any severe trauma.






Please..for the time being, I don't feel the need of being just a friend. I'm seriously looking someone who could protect me, listen to all my so-called whines and love me the way I am.





With that, thank you.





Lots of love,

F.

I'm addicted.

Reading friends' blogs, to me, gives a great feeling. Especially the ones who just ramble on their daily lives, which are, to me, very interesting. I accidentally found my classmate's blog and now, I'm addicted to hers. The blog is damn simple, only a plain denim design of blog, with only a colour, which I believe it's her favourite.





So far, reading their blogs is a pleasure. My favourites, ever.





Hello, Miss Y. Your blog is awesome. I love it, so much, seriously. Keep it up. I've been clicking on the "Next post" without me realizing that.












F says:

That's why blogging and blogwalking are fun.

Just kill me then..

Oh my..oh my..oh my..what a day!! The way I'm saying is like today is the worst day ever.





Kekeke. No-la. It's not the worst. Except the fact that [1] I was having a hard time to wake up, even I slept at 12 last night. Oh, [2] the key that I got from the mahallah office was not working when I tried to lock my room's door, at the time when I needed to rush and catch the 10 o'clock bus, which was I eventually missed it. Also, [3] the new pair of shoes I wore, almost killed me. My feet hurt so much from all the walking done from my hostel to my kuliyyah.

Only one new shoes, replacing the missing two shoes.





Once we're there, the attempt to go to the department office quietly failed because as soon as we moved from the lobby, lots of people [mostly my classmates] were already there. There's no such thing like doing things quietly, people, when it's the first day of new semester. LOL.





Copied the class timetable from my classmate since it's a different one from the one we saw in the website. Wanted to consult with the sister-in-charge, but unfortunately, the office was packed enough for more people to occupy, so we decided.."LET'S GO and HAVE A LUNCH instead."





The subjects Bahasa Melayu for Science Students and Study Circle 2, have yet to be registered. Besides, we have to confirm with the department, which timetable to use in this semester. Well, let's see if we can settle all these by this evening. Plus, we have the Islamic, Knowledge and Civilization class at 4, if and only if the class is not cancelled.




Oh, did I ever mention that our credit hours for this semester is 18.5?? No?? Good. Now you know.












F says:

I wonder if I were to make any resolution for this semester.

Sunday, December 12, 2010

Di Kuantan.

Alhamdulillah, sudah selamat sampai di bandar Kuantan petang kelmarin. Hampir jam 6 petang gitu sampai kat terminal bas Kuantan bersama cik Wa. Perjalanan panjang dari jam 9.30 pagi tu, agak memenatkan, sebab dok asyik tidur je kejenya atas bas. Bukan apa, pening pulak lepas lama tak naik bas kononnya. Kitorang berhenti rehat dekat kawasan Rantau Abang kot. F dan Wa konon-konon malas nak makan tengah hari tu, cuma beli makanan ringan-ringan sudah. Takpe, makanan lebih sedap menanti di bandar Kuantan kot. kekeeke.





Di terminal, tinggalkan barang-barang besar gedabak dan berat sume tu [oh termasuklah teddy bear F yang namanya Oyen tu pun kena tinggal jugak] dekat kaunter tinggal barang yang berbayar. Dari terminal, bergeraklah kami berdua ke East Coast Mall dengan berjalan kaki sebab nak solat kat sana.





Lepas tu, terus gerak-gerak cari tempat makan, yang mana akhirnya kitorang berhenti kat The Chicken Rice Shop sebab tersyok kat Grilled Butter Chicken punya promo. Kekeke. Ambil set untuk 2 orang ditambah dengan Kerabu Mangga, maka kitorang makan dengan lahapnya tanpa sempat gambar diambil.





Solat Maghrib juga di ECM dan perjalanan membeli-belah pulak mengambil alih. Beli barang-barang sikit untuk keperluan hidup di Carrefour dan terus bergerak ke Rotiboy untuk bekalan makanan untuk paginya nanti. Terus pulang dengan teksi yang dikenakan RM15 dari ECM ke terminal [untuk ambil barang] dan gerak ke UIA Kampus Kuantan tercinta.






Sampai je kat surau, letak barang-barang kejap dan kena jalan kaki sambil kehujanan ke Kuliyyah of Pharmacy untuk ambil kunci bilik. Ditinggalkan kad matrik lama dan IC sekali sebagai jaminan. Dan mula naik ke bilik untuk angkut barang-barang segala.




Tiba kat bilik, terjumpa seseorang baru keluar dari bilik F, rupanya rumet baruku. Berkenal-kenalan dan sembang panjang pasal macam-macam. Barang-barang masih terabai dan bilik yang asalnya kemas itu diselerakkan sikit demi sedikit. Lepas tu terus mandi dan online kejap sebelum berlenggang-lenggok ke bilik Wa. Lepak kat sana, makan, online lagi, layan video pulak dan tidur. Pukul 10.30 pagi baru jadi itik pulang pagi ke bilik. Bilik masih sepah macam biasa. Buat bodoh sudah dan mari kita online lagi.




















Oh, untuk pengetahuan, jadual semester ni agak padat woh. Bayangkan, hari Jumaat pun ada kelas seawal pagi dan selewat petang. Tapi kan, syukur sangat dah sebab takde kelas hujung minggu. Boleh rilek-rilek sikit. Oh, jadual tu tak lengkap lagi sebab Bahasa Melayu for Science Students belum lagi ditambah. Nak kena setel esok kat department la kot, sebab kat website belum ada apa-apa lagi pun.














F cakap:

Rasa macam nak demam. 
Badan panas semacam.
Selesema pun dah teruk sangat dah ni.

Saturday, December 11, 2010

Oh, Kuantan..

Kuantan, here I come!!



I don't feel like going back yet, even though I would depart by this morning. Oh, only 8 hours left to be at home. I don't want to go back yet, please..please..please..




Not that I hate or dislike Kuantan, it's just I hate the feeling of leaving home. I want to stay here for a much longer time.

Wednesday, December 8, 2010

Depression.

I think I'm in depression. I felt like .....




I appreciate those words of encouragement from my friends. It made me feeling so much better. But I could not hide the facts that I've been crying a lot. I tried to divert my attention by watching all those funny shows, but somehow, tears just kept rolling down.




Yes, I am making a fuss. And I'm even whining right now. I'd do anything to make myself pleased.






What a disappointment.









F said:

Deeply depressed.

Monday, December 6, 2010

Lelaki macho dan 'cool'

Kekeke.
Untuk suka-suka.
 Hanya pandangan peribadi.
 


1. Pemain bola keranjang [basketballers]


Tak kisah la dorang ni tinggi ke, pendek ke, warna kulit apa sekali pun, yang F suka tengok, dorang punya cara permainan. Sejak sekolah lagi, mana-mana lelaki yang dilihat bermain bola keranjang, adalah sangat cool di mata F.


Oh, tahap kehenseman masing-masing tak diambil kira ya kawan-kawan. Yang F nampak hanya stail dribbling, shooting dan segalanya la yang berkaitan dengan bola keranjang. Sebab kadang-kadang, tengok cara dorang shoot bola tu ke basket, sangat soft berbanding perempuan. Terutama bila tangan tu dilentikkan ke belakang sebelum bola dijaringkan.



Oh, sumpah best!!



Tapi, jangan la rasa macam nak tanya apa benda NBA, MBA, segala liga-liga bola keranjang yang ada ni, sebab F bukan tahu sangat. Lagi pun, dah lama dah F tak layan ESPN, jadi kurang tahu. Tengok perlawanan pun, bila terbelek-belek cenel Astro, dan terjumpa.










2. Tukang rap [rappers]

[kredit seperti ditag]


Sejak bercintan cintun dengan Mr Joker ni, ehem, ehem, segala tukang rap yang wujud di dunia ini, F nampak dorang sangat macho. Cool??? Super duper cool la weh!! Oh, bila dengar Mr Joker rap, sumpah seksi habis suara dia woh. Tak mo kalah tu. Tapi yang takleh blah, dia ni ada soft side tersendiri, tapi tak mengaku.


Layan lagu Gee-SNSD jugak, main patung Pikachu yang asyik bunyi "Pika, pika", terkadang orang akan rasa dia tak macho pun sebab tu semua. Tapi, tak bagi F. Dia nampak lagi macho lagi ada la.





Kalau korang layan dunia muzik K-pop, korang akan come across dengan seorang tukang rap yang namanya Outsider. Outsider punya rap, mak aih, lajunya bukan main.



Oh, tak lupa jugak, Epik High. Lagu-lagu sumpah best, tambah dengan rap Tablo, Mithra Jin dan DJ Tukutz. F layan je semua ni, sebab dorang rappers yang best. Kebanyakan lagu ditulis dan dicipta sendiri.




Dan terbaru, minat dengan Supreme Team, juga dari Korea.


Supreme Team.
Simon D & E-Sens.
 [kredit]

Then Then Then - Supreme Team

[p/s: belajar letak lagu dalam entri dari sini.]









3. Pemain bola sepak Jerman [Germany footballers]


Sejak layan Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan hari tu, secara tak langsung, jadi minat sama itu Mueller, Ozil, Klose, Podolski dan Lahm. Kekeke. Bukan sebab paras rupa tau, ni sebab skil dan teknik main bola yang best.

Thomas Mueller.
13.







Ini cuma pendapat F sahaja. Lain orang, lain pandangan, kan kan kan?? Lagi pun, definisi macho dan 'cool' itu sendiri sangat subjektif bagi setiap individu. Terpulanglah.









F cakap:

Sedang mencari seseorang.

Saturday, December 4, 2010

Dear you, let's get married!!

My marriage plans?? Here, as tagged by Anna.




HOW OLD ARE U?
Turning 21 in 55days.


ARE U SINGLE?
Yes, for the moment.


AT WHAT AGE DO YOU THINK U'LL GET MARRIED?
I always want to get married at the early age. But looking at my situation right now, seems it's just gonna be a dream tho.


DO YOU THINK YOU WILL BE MARRYING THE PERSON YOU ARE WITH NOW?
Can I get married to my Joker?? Okay, do not answer. I know what you're thinking right now.




IF NOT, WHO DO YOU WANT TO MARRY?
My soon-to-be soul-mate.


WHO WILL BE YOUR BRIDEMAID AND BESTMAN?
Family and friends.


DO YOU WANT A GARDEN OR BEACH OR TRADITIONAL WEDDING?
I opt for traditional. Oh, the simpler, the better.


WHERE DO YOU PLAN TO GO ON HONEYMOON?
Brisbane. Or maybe Switzerland.

Didgeridoo.
At Wantok Multicultural Centre.
Australia.



HOW MANY GUEST DO YOU THINK U WILL INVITE?
Again, F & F. Family and friends.


WILL THAT INCLUDE UR 'EX'ES?
Most probably, Yes.


HOW MANY LAYER OF CAKE DO YOU WANT?
Uhm..I'll think about that later.


WHEN DO YOU WANT TO GET MARRIED? MORNING OR EVENING?
I'll think about that once I'm engaged.


NAME THE SONG/TUNE U WOULD LIKE TO PLAY ON YOUR WEDDING DAY?
Happy songs would do.


DO YOU PREFER FINE DINING OR JUST FORK AND SPOON? KNIFE?
Fine dining, please.


CHAMPAGNE OR RED WINE?
None!!


HONEYMOON RIGHT AFTER THE WEDDING OR DAYS AFTER THE WEDDING?
I'll think about that once I'm married. ;)


MONEY OR HOUSEHOLD ITEMS?
Household items maybe??


HOW MANY KID WOULD U LIKE TO HAVE?
I once thought of having 2 girls and 2 boys; but for the time being, I dream of having more. Heee.


WILL YOU RECORD YOUR HONEYMOON IN DVD/CD?
Hurm..I can't decide yet.


WHOSE WEDDING PLAN U WOULD LIKE TO KNOW NEXT?
Anyone who's willing to share. 








F says:

I need him.
Now.

Anda perlu tahu..

1. F dah buang widget Followers. Kekeke. Sesuka hati sesedap rasa je kan??



Macam ni, jangan salah faham. Buang widget tu, tak bermakna apa-apa, sebab takkan memberi kesan pada yang dah follow blog picisan F ni. Masih boleh diikuti macam biasa. Cuma, niat nak buang widget tu dah lama, tapi baru sekarang dapat buat.




Bukan apa, F kadang-kadang rasa teruja macam nak lompat sampai bumbung rumah bila followers bertambah, tapi bila ada yang unfollow, rasa macam nak menangis gila-gila. Ecececeh. Melebih-lebih pulak kan?? Tapi, sebenarnya, sejak kebelakangan ni, F dah semacam tak kisah dah. Kalau bertambah, Alhamdulillah, syukur sangat-sangat-sangat; kalau berkurang tu, adatlah. Mungkin blog ni makin membosankan kan kan kan??




2.  Bosan.


Membosankan sebab tuan punya blog ni, dah bosan nak tulis blog. Bukan setakat bosan, ditambah lagi dengan kemalasan yang menjadi-jadi dan juga hilangnya minat untuk buat apa-apa. Oh, bukan setakat blog je diabaikan, Twitter dan Fesbuk pun sama. Semalam baru bertweet balik. Fesbuk pulak, dengan status yang sejak zaman bila entah.




3. Hilang minat.


Penyakit F ni makin menjadi-jadi lagi, apabila F dah tak terlalu obses dengan Joker mahu pun BEAST. Kalau dulu, tengok Joker rasa nak senyum 24 jam; tapi sekarang, hanya tengok gambar dia kat Twitter, save kat lappy dan perasaan tak terkocak langsung. Huhuhu. Kesian Joker F.





4. F seorang yang sombong dan sukar didekati.


Itu apa yang kebanyakan orang bagi tahu first impression dorang buat F. Dan F rasa, perkara yang sama terjadi bila orang datang jenguk blog ni. Mesti ada rasa F sombong gila sebab tak balas komen korang, tak jenguk blog korang balik mahu pun follow blog orang balik kan??



Bab tak balas komen dan tak lawat blog, F memang minta maaf sangat, sebab kemalasan melanda. Jangan bimbang, sebaik pulang ke Kuantan, mesti akan jadi rajin gila balik bab komen dan lawat blog. Kekeke. tapi bab follow balik blog, minta maaf la jugak, sebab F akan rasa bersalah yang amat kalau sekadar follow blog itu hanya sebab i follow u, u follow i.








F cakap:

Maaf.