Friday, July 30, 2010

Fakta minggu ini

1. Banyak menyusahkan orang.

YA!! Terutamanya Mira hot tuh [haa, amek, kata nak tengok nama ang dalan blog aku!!]. Aku seret dia ke sana sini, kejap-kejap dia yang kena temankan F untuk selesaikan hal PTPTN. Thanks, Mira!! I owe you so much!!


2. Tak sarapan pagi.

Sejak pulang dari kem Facilitator Squad Training hari tu, badan ambil masa nak sesuaikan diri balik dengan suasana UIA. Sarapan pagi mula ditinggalkan. Ish, tak baik, tak baik.


3. Buka puasa di Pizza Hut, East Coast Mall, Kuantan.

Sejak kawan dengan Mira, segala keputusan buat on the spot dan secara mengejut. Lepas habis sesi makmal untuk Introductory Microbiology, terus siap-siap nak ke ECM tu. Buka puasa la konon-konon. Makan sakan kat Pizza Hut tu.


4. Rindu kawan-kawan Farmasi.

Semalam, balik dari ECM, dah dekat pukul 11 malam. Bila dah sampai asrama, duduk kejap kat kerusi kat bawah tu. Nampak kawan-kawan Farmasi tengah sibuk nak buat program. Siap berlakon-lakon lagi. Serius, rasa mahu menangis sahaja semalam, tapi ditahankan dengan tak bercakap dan pandang dorang.

Ya, saya memang emosional terlebih dan tak kena pada waktu.


5. Pakai jeans, nampak rock.

Mira, Munie dan Wani cakap F nampak macam rocker bila pakai jeans. Agaknya sebab dorang tak biasa nampak F pakai jeans, asyik-asyik, seluar slack dan baju punjabi, tak pun baju kurung. Heee. Sebab kaki F ni besar, hanya mampu pakai straight-cut jeans sahaja.


6. Gila sambal belacan.

Makan tengah hari je, kalau tak ambil sambal belacan banyak-banyak, memang tak sah. Kalau Mama tahu ni, mesti kena sound baik punya la, sebab belacan tu memang F kena pantang. Tapi, tak lengkap rasanya kalau tak makan sambal belacan ni.


7. Computers in Science best!!

Pensyarah memang sempoi je, tapi bab-bab yang nak kena belajar sejarah Internet tu, memang berpotensi untuk buatkan F terlelap. Nasib baik, buat kat makmal komputer, jadi, ada caranya la nak hilangkan mengantuk tu. Tapi, bahagian paling best, bila kena main kira-kira dengan nombor 1 dan 0 tu, untuk cari IP address ke hapekenama, dah lupa kejap.


8. Bilik kejap sepah, kejap kemas.

Tensen tahu, bila dah kemas elok-elok dan buat janji dengan diri sendiri "Tak mahu sepahkan bilik dah", mesti je esoknya bilik akan bersepah balik. Tensen, tensen, tensen!! Kenapalah tak boleh nak konsisten ni, F oii??


9. Teman-teman sebilik rupanya lagi muda.

Waktu mula-mula pindah ke bilik F ni, dah memang ada 2 orang penghuni. Masa tu, tak terlintas pun nak tanya umur ke apa, buat satu atau dua tahun asasi. Yang penting, "kimia" tu mesti ada. Sehinggalah minggu lepas, borak-borak sikit, rupanya, teman-teman sebilik F ni - Naemah dan Sofiyyah - ni, muda setahun. Mulanya nak bahasakan kakak ke apa, tapi memandangkan dah terbiasa masing-masing panggil nama je, biar kekal macam tu je la.


10. Teman-teman sebilik pulang ke rumah.

Huhuhuhu. Naemah dah balik dari pagi tadi, Sofiyyah pulak bakal menyusul petang ni. Ada temuduga untuk tawaran biasiswa. Jelesnya F. Dah tak ada rezeki untuk F, tak pe la. Redha je. Dan nampaknya, F akan keseorangan je. Huhuhu.

Wednesday, July 28, 2010

BENCI!!

Saya benci bila saya blurr.

Saya benci bila saya blurr.

Saya benci bila saya blurr.

Saya benci bila saya buat benda-benda bodoh.

Saya benci bila saya jadi cengeng.

Saya benci bila saya lalai dan leka.

Saya benci bila saya jadi lupa.

Saya benci bila saya jadi annoying.

Saya benci bila saya asyik rasa nak hangen je.


dan



Saya benci bila saya suka seseorang tu, tapi tak mampu nak meluahkan..



p/s:

Benci ialah perkataan yang terlalu 'kuat' untuk gambarkan perasaan F ni. Tapi, entahlah..banyak sangat benda berlaku 2,3 hari ni. Jadi, emosi kurang stabil. Maaf ye..

Monday, July 26, 2010

3 hari yang...

F menghilang sekejap sejak petang Jumaat hingga ke petang semalam. Ke mana?? Ke sebuah kem lor.



[1] F ke IIUM Facilitator Team Camp, yang mana fasilitator2 yang senior, akan melatih kami, budak-budak baru untuk menjadi fasilitator yang berjaya.


[2] Buat kat Taman Pertanian Jubli Perak Sultan Ahmad Shah, yang mana sebelah UIA Kuantan je kot. Tapi, nak ke kawasan perkhemahan tu, sangat la jauh. Nasib baik, bas yang hantarkan.


[3] Kami duduk dalam khemah A, yang saiznya agak besar, berbanding khemah berbentuk iglu tu. Nak berdiri pun, OK je, sebab khemah tu tinggi dan luas. Dahla duduk berenam je, memang terasa sangat lapang la.


[4] Masuk kumpulan, terpisah daripada kawan-kawan. Memang F nak macam tu pun, sebab itulah masanya nak tambah kelompok kawan lagi. Mula dengan sesi perkenalan segala. Oh, dapat fasi Kak Im dan Abang Faiz. Dorang sangat cool!!


[5] Malam pertama kat situ, memang tak dapat nak lena. Adatlah tu, sebab badan belum sesuaikan diri dengan tempat baru. Pukul 3 kot, baru dapat tidur,itu pun pukul 4 nak kena bangun untuk qiyamullail [bangun malam] untuk solat sunat Tahajjud, Taubat, Hajat dan Witir secara berjemaah. [p/s: tiba-tiba rindu qiyamullail masa kat Faris Petra dulu]


[6] Akibat tak cukup tidur, waktu LDK [latihan dalam kumpulan], F memang mengantuk. Super-duper mengantuk. Maka, akibatnya, F asyik je kena point dengan fasi-fasiku untuk bagi pendapat. Biasala tu, cara nak hilangkan mengantuk. Kesian pulak kat fasi, sebab semua cara pun tak dapat hilangkan rasa mengantuk F ni.


[7] Untuk sesi LDK seterusnya, dapat gula-gula. Tapi mengantuk tu masih ada. F memang macam tu, kalau dah namanya tak cukup tidur, memang satu kerja pun macam susah nak jalan.


[8] Petang pulak, main Treasure Hunt, sambil kena selesaikan masalah pembunuhan sekali. Penat weh, dah lama tak lari pecut macam tu. Mula-mula macam semput, tapi dah lama main tu, OK la pulak rasa. Rasa macam jantung dah mula ada ritma yang stabil. Maklumlah, sebelum tu, jantung macam susah nak berdegup betul.


[9] Malam pulak, lepas dengar talk dari Dr.Firdaus, ex-UIA Kuantan dan bekas Ketua Penyelaras FaciTeam, kena bersiap untuk Solo Night Walk. WAAAAA!!! Ingatkan dapat jalan ramai-ramai, tapi pakcik renjer hutan tu cakap, trek hutan tu pendek je. Sekali menunggu tu, orang yang dah masuk semua menjerit kot. Tiba giliran F, rupanya, nak kena usik dengan hantu buatan dan rekaan semata-mata. Mana taknya, kantoi nampak pakai telekung sembahyang dengan seluar. Hehehe. F pejam mata je waktu jalan sebab tak mahu tengok dorang. Turun je bawah, tengok0tengok, dua-dua belah tangan melecet sikit. Tak teruk pun, Biasalah tu.


[10] Balik je khemah, bersihkan diri dan semua tidur dengan lenanya sebab kepenatan.


[11] Tak ada qiyamullail pada hari ketiga, agaknya sebab semua terlalu penat. Solat Subuh dan baca al-Ma'thurat, tapi F tersengguk-sengguk je. Sama jugak waktu tazkirah Subuh, mata memang tak boleh nak bukak sangat pun.


[12] Pagi tu, kena sediakan modul lagi, berkenaan Mindsetting pulak. Siapkan modul dalam kumpulan dan kena pilih dua orang untuk jadi fasi dan ko-fasi. Dapatla kat abang Syukri dan Che'. Rupanya, nak kena buat role-play. Kami dapat fasi dan ko-fasi dari kumpulan 1, dan memang dikenakan habis-habisan la. Hehehe. Buat-buat mengantuk la, bosan la, main-main pun ada. Memang enjoy la tengok role-play untuk ketujuh-tujuh kumpulan. Syok weh!!


[13] Lepas tu, dengar abang Ilman cakap-cakap sikit dan beralih ke majlis penutup. Makan tengah hari dan kemas-kemas barang untuk pulang. Sampai je bas, terus F naik. Tak sempat nak ucap selamat tinggal kat Kak Im, sebab tak jumpa dia. Abang Faiz ada je, tapi semacam segan nak gi jumpa sorang-sorang. Akhirnya, duduk je kat seat dan lambai-lambai je kat dorang waktu bas bergerak. What an improper farewell la, F~~~ Tiba-tiba rasa sayu dan sedih je nak tinggalkan semua tu.



Berakhir la kisah 3 hari yang memenatkan itu. Dah balik ni, mula la segala urat saraf mak nenek ni nak sakit-sakit dan sengal-sengal. Sampaikan nak solat Subuh pagi tadi, kaki rasa lembik gila weh. Nasib baikla, kelas hari ni, mula 3.30 petang dan habis 5.00 petang. Kejap je.



F cakap:
Hey, hey, hey, my groupmates of G.6 [Kak Im [fasi], Abang Faiz [fasi], Abang Syukri, Kak Syeqen, Kak Fana, Miza, Zila, Aisyah, Firdaus, Che', Shaz].

And say HELLO to my Squad Elite 3 members too!! [p/s:ramai sangat ahli, tak ingat semua lorh]

Friday, July 23, 2010

Frustration

I should have known.
I should have seen that to come.
This is not the first time.
And would not be the last one.

I should be angry.
Yes, I am.
I used to shout and yell,
throw things whenever
things go wrong.
But
I guess, I 'retired'
from all those things,
a long time ago.

My kind of showing my anger
and frustration,
is by being silent.
And you should know that.

I guess,
I was fooled,
stupidified
and idiotized,
once again.


p/s:
please ignore the newly, coined words.

I want to be a cool senior too, can I???

I don't know why, but I seriously admire my Biotech seniors. Was it because they looked so cool and laid-back during the session of "Sharing Moments" [where seniors met juniors and explained the atmosphere of a university student's life]?? Honestly, I just loved the way they treated us, just like how hyungs or oppas, or noonas or unnies act in a big, big family. Well, our Biotech family is not that big actually, and I guess, that's why I could feel the strong bonds between them, and between us. I loved that.



So they talked about the concentrations offered in Bioetchnology area [i.e. marine, environmental and food]. Most of the guy seniors are in environmental one. While the senior sisters, are mostly focusing on marine and food. One senior in marine concentration, changed my perspective towards the marine thingy, that to be in that major, we all need to know how to swim. But actually, we don't have to. Because later on, you'll learn during your attempt to get scuba diving license. Still, marine is not my top option. I am torn between food and environmental.



They also shared with us how to deal with lecturers, when you should take notes, when you should just focus on the note slides only. And they cordially invited us to join and involve with the activities, organised by SCIENCESS [the society's name]. Those sounded fun to me.



Anyhow, as I get to know them later on, I hope I can strengthen the bonds between us. I love to be treated as a teenager, but no in a childish way, where I get brainwashed always. I wish they stay the same, and thanks for making me to feel like, "because you're nice to us, I'm so gonna be nice, too, to my future juniors." And you guys make me respect you so much, and like you at the same time.



Cool seniors would make cool juniors...it sounded weird-lah. Urgh~~

Thursday, July 22, 2010

Saya seorang pelajar

Aigooo~~ Kelas padat pun bising, kelas tak de pun stres. Untuk pengetahuan, setakat ni, F rasa terlalu santai untuk belajar, sebab kelas praktikal untuk Organic Chemistry dan Introductory Microbiology belum lagi bermula. Disebabkan kelas-kelas praktikal itu jatuh pada waktu petang, maka setakat ni, bila petang je, mesti rilek-rilek punya. Nak keluar ke bandar pun sempat, nak tidur pun memang boleh mimpi sakan.



Sekarang ni, F sangat-sangat-sangat lapang sampailah kelas seterusnya pada hari Isnin petang. Sabtu ni, kelas Management belum bermula lagi. Apa lagi, joli sakan la weh!! Hahaha.



Untuk jadual hari Khamis tu, F tertinggal kelas Tilawah [TQS 2000] pada jam 10 pagi. Untuk kelas ni, hanya ada 6 orang sahaja dan semuanya memang budak-budak Biotek. Hehehe. Tapi kan, kelas selepas itu, ialah Microb yang mana kat Kuliyyah of Science. Jadi, mahu tak mahu, kami kena berkejaran dari Kuliyyah of Medicine untuk ke kelas seterusnya. Nak tak nak, akan masuk lambat jugak kelas Microb tu.



Kelas Tilawah tu, selepas berbincang dengan Ustaz, memang dah tak de waktu lain dah yang sesuai untuk ditukarkan. Ada je kelas yang bertembung. Maka, kena usaha untuk bincang denga pensyarah Microb pulak. Syukur sangat sebab Madam Syuhada tu memahami, dan membenarkan kami berenam masuk lambat sedikit ke kelasnya. Tapi, yang rugi, semestinya kami la, sebab akan terlepas 5-10 minit pertama kelas Microb.



Kelas setakat ni, semuanya OK!! Mengantuk tu, ada jugak, tapi kena tahan la, kalau tak terlepas segala ilmu yang pensyarah nak kongsikan.



Sampai kat sini je la dulu ye. Nak tidur kejap. Hehehe.

Wednesday, July 21, 2010

Bersyukurlah

F kena belajar bersyukur selalu. Terutama waktu-waktu yang rasa down sangat-sangat-sangat, sebab mana tahu hidup orang lain lagi susah.



Bersyukur sebab ada keluarga dan kawan-kawan untuk temankan setiap waktu, walaupun masing-masing duduk jauh.


Bersyukur sebab dapat compartment yang khabarnya luas sikit dari kawan-kawan punya. Hehehe.


Bersyukur sebab walaupun kena duduk hostel, sekurangnya tak sejauh dengan asrama budak lelaki yang kat luar.


Bersyukur sebab kalau tertinggal bas sekali pun, masih dapat jalan kaki ke kuliah [walaupun Kuliyyah of Science ialah yang terjauh], berbanding seorang kawan lelaki sekelas yang kena jalan 3 kali ganda lagi jauh.


Bersyukur sebab makanan kat sini walaupun lagi mahal dari kat asasi dulu, tapi pilihan boleh tahanlah. Tak perlu kena mengikat perut macam seorang kawan sekelas dari luar negara.


Bersyukur sebab walaupun dapat jurusan Bioteknologi [yang mana kebanyakan orang tak pandang], F tak stres sangat. Rasa enjoy belajar lagi, adala!!


Bersyukur sebab skil membakar biskut masih ada. Ingatkan dah ke laut.


Bersyukur sebab walau dicampak ke mana-mana, mesti akan jumpa orang-orang yang baik. Contohnya, teman sebilik F.


Bersyukur sebab F sangat suka dekat si dia ni, dan mendapat respons positif kawan-kawan [F je aura negatif sikit, hehehe]. Selalu je dengar cerita yang baik-baik pasal si dia.


Bersyukur sangat sebab masih diizinkan Allah untuk terus bernafas kat dunia ni, untuk terus menghadapi hidup ini.




Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Kerja gila!!

Okey. Masa sekarang je yang ada peluang untuk F hapdet blog ni. Sebab Internet laju la jugak daripada kebiasaan pada waktu lain.


Minggu ni, Alhamdulillah, kelas Organic Chemistry dengan selamat dan berjayanya dihadiri oleh kami berempat [F, Mira, Srii dan Anna] setelah terlepas pada minggu lepas. Pensyarah sambung saja topik yang ditinggalkan minggu lepas. Mula-mula, otak dan minda memang tak boleh nak hadam segala perkataan, tapi bila masuk je bab Alkanes, barulah otak boleh terima perlahan-lahan.

*****

Kerja gila bermula selepas kelas habis. Main Internet kat makmal komputer Kuliyyah of Science, ternampak iklan GSCMovies. Usha punya usha, terpacul kat mulut, "Mira, kalau pi tengok wayang petang ni pun, macam best je." Kami tak dapat pilih nak tengok filem mana, semua pun nampak best. Tapi disebabkan pernah tengok trailer Inception, dan filem tersebut dapat markah 85% dari sebuah laman web, maka kami pilih Inception.


Makan tengah hari dan solat Zuhur terlebih dahulu kat Kuliyyah of Pharmacy. Geng-geng lama yang sangat-sangat-sangat F rindui. Lepas tu, barulah telefon Pak Teh, pemandu kereta sewa yang semua pun kenal kat UIA Kuantan ni, janji nak jumpa pukul 2.30. Malangnya, kami terlambat, dan terlepas untuk gerak dengan Pak Teh.


Akhirnya, Mira buat keputusan untuk kami sewa kereta je. Lagipun, Mira ada lesen, boleh la dia bawakan F ke East Coast Mall tu. Cakap punya cakap kat telefon dengan seorang senior, nak sewa kereta, terus je dapat. Naik kereta Kancil je, tapi ok la tu.


Mira bawa F ke ECM, dan jadi satu kerja pulak nak cari jalan. Main agak-agak je, sampai jugak kami ke ECM. Ter'saksi'kan perebutan anak antara satu pasangan, tapi takde siapa pun yang ambil kisah. Mungkin sebab kejadian tu agak berselindung di sebalik kereta-kereta kat parking tu.


Parking bawah penuh, maka parking kat tingkat atas. Terus berhenti dengan pintu masuk yang paling dekat dengan panggung GSC. F turun dulu, cepat-cepat belikan tiket untuk kami berdua, sebab masa tu dah hampir pukul 3 petang, wayang mula pukul 3.10. Nasib baik sempat, dan dapat pun seatings kat belakang. Not bad.


INCEPTION, pening la nak cerita. Kena pergi tengok sendiri la. Kalau nak jimat duit, download je la. Kalau malas, baca je reviu pasal filem ni. Kami berdua serius tak tahu macam mana nak gredkan berapa bintang untuk filem ni. Sebab cerita ni memang perlu fikir mendalam dan fokus tinggi. Ececeh, melebih-lebih pulak. Tapi kan, paling syok, part yang efek-efek segala tu. Memang superb, cantik dan sempurna tahu.


Filem tu ambil masa dekat 3 jam jugak. Keluar je panggung, kena kejar solat Asar pulak. Lepas tu, makan-makan kejap kat KFC dan tapau untuk kawan-kawan sekali. Kalut nak balik pulak, sebab masa tu dah 6.30 kot. Senior tu nak kereta balik, jam 7, sebab ada orang lain nak sewa pulak.


Kami sampai je, cari senior tu, tapi dia tak muncul. Dia cuma suruh tinggalkan duit kat tempat tertentu dan kami pun blah je la. Sewa kereta, RM 5/jam. Kami guna dalam 4 jam lebih, tapi disuruh bayar RM 20 je. Boleh tahanlah.

*****


Tapi kan, kerja gila ni, sekali sekala kena anginnya, boleh la nak buat. Tak boleh selalu. Awal semester, memang la tak sibuk, tapi fokus tak boleh lari. Pelajaran mesti diutamakan jugak. Takkan mahu gagal lagi kot, F???!! Cukuplah waktu asasi hari tu. Jangan diulang lagi.


Hujung bulan ni, PIKOM PC Fair kat Berjaya Megamall, Kuantan. Mungkin nak pergi hari Jumaat, sebab tak de kelas. Sabtu dan Ahad mungkin ada kelas Management bla bla, tapi tak mahu terlepas PC Fair tu. Sebab nak beli headphone baru. Headphone sahaja ya, F. Jangan lebih-lebih. Setakat usha-usha sudah.


Dah nak tidur. Pagi nanti, jam 9.30, ada kelas Islamic Worldview bersama pensyarah Sudan tersayang, Dr. Ibrahim Shogar. Syok weh!!

Sunday, July 18, 2010

Bakal pulang ke Kuantan

Mak aihh. Malam ni dah nak kena balik ke Kuantan dah. Perjalanan mungkin 7-8 jam jugak, sebab bas tak melalui Kuala Terengganu-Jabor, yang mana lagi menjimatkan masa. Mungkin sebab laluan tu agak sunyi kot, tambah pulak nak balik malam-malam ni.


Laluan kebiasaan bas Kuantan-Kota Bharu atau Kota Bharu-Kuantan, semestinya ikut Kerteh-Chukai,Kemaman. Memang syokla dapat tengok kawasan perindustrian petroleum tu malam-malam hari, habis langit nampak semacam warna jingga gitu.


Untuk makluman, walaupun Kuantan tak adala jauh sangat dari Kota Bharu, tapi tiket bukan main susah nak cari. Tak tahulah macam mana cerita pulak bila nak balik raya kelak. Mesti kejap je habis kot, kena pandai-pandai susun jadual dan merayu-rayu pensyarah untuk tolak ansur, supaya dapat balik awal sikit. Masalah tiket ni, bukan boleh dibuat main, silap-silap, tak dapat balik raya awal-awal, kan susah.


Mentang-mentang awal semester ni tak berapa nak sibuk, maka perlu bersedia akan kesibukan yang bakal mendatang. Kelas Organic Chemistry la, Microbiology la, kalau nak diikutkan tak sesusah dan sesibuk jurusan lain tahu?? Oleh itu, perlu usaha kuat-kuat dari awal.


Konsert Super Junior Show 3 kat Malaysia, bakal diadakan pada 26 Mac 2011, yang mana sangat hampir dengan revision period F yang hanya 3 hari sahaja, kemudian akan menghadapi peperiksaan akhir. Dalam dilema, sama ada nak pergi ke tak, tapi 51% hati dan minda bersatu kata tak payah pergi, yang selebihnya, dok menggoda suruh pergi. Entahlah.


Sayangnya nak tinggalkan rumah, sayang nak tinggalkan keluarga, sayang nak tinggalkan penggunaan Internet tanpa batasan. Tapi, disebabkan Angah menjalani latihan praktikal kejururawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab 2 [HRPZ2], Kota Bharu, jadi dia pinjamkan broadbandnya pada F. Lagipun, Angah tak duduk asrama buat sementara ni, duduk rumah je selama 6 minggu, tak ada masalah la!! Hahaha.


PIKOM PC Fair kat KB Mall baru je berakhir semalam. Tak banyak barang pun, dan semestinya tak jumpa headphone yang F nakkan. Yang lama telah dirosakkan. Huhuhu. Sedih tahu, sebab F jaga elok-elok je, tapi riwayatnya habis macam tu je. Sebelum ke Kuantan hari tu, memang dah nazak dah, boleh dengar sebelah je, tapi balik Kota Bharu Rabu lepas, dah sah tak boleh diselamatkan lagi.


Oh satu lagi, nasib baik waktu balik ni, Moy masih cam tuan comel dia ni. Manalah tahu, dah seminggu tinggalkan dia, takut-takut dah lupakan F ni. Heee. Geram tengok si Moy yang makin gemuk dan rasa berat yang amat bila didukung.


Dan tak lupa buat yang sudi baca blog F ni, F perasan yang bila ditulis entri berkenaan hati dan perasaan, sambutan macam best je. Hahaha. Jangan bimbang pasal komen-komen yang tak terbalas oleh F, walaupun tak banyak sangat, F baca dan akan cuba balas bila betul-betul ada kelapangan. Terima kasih atas respons daripada anda. Tapi, F betul-betul belum kuat nak berhadapan dengan si dia. Baru je lupakan dia, tapi tiba-tiba perasaan lama datang balik. Hisyh, susah la.


Sampai di sini je. Harap-harap Celcom broadband tu tak bawa masalah waktu kat Kuantan nanti. Jumpa lagi!!

Saya suka awak dari jauh je..

Awak tak tahu yang saya baru je nak lupakan awak pabila awak muncul balik depan saya dengan tiba-tiba.


Awak tak tahu yang saya gembira tak terkira apabila awak 'Like' pada status saya atau apa-apa je kat Buku Muka saya.


Awak tak tahu yang saya lompat-lompat macam kangaru pabila awak komen, biarpun hanya ikon smiley ke apa kat Buku Muka saya.


Awak tak tahu saya dah tak boleh nak mengadap muka awak secara terus sebab saya sangat malu.


Awak tak tahu yang jantung saya berdegup kencang walaupun hanya tengok awak dari jauh.


Awak tak tahu muka saya kemerahan pabila saya cuma lalu sebelah awak.


Awak tak tahu saya suka 'stalk' awak kat Buku Muka secara diam-diam je.


Awak tak tahu yang saya mula suka awak lepas kita dah tak 'keep in touch' antara satu sama lain.


Awak tak tahu yang saya menderita pabila dapat tahu awak rupanya suka pada orang lain.


Awak tak tahu kawan-kawan saya selalu minta saya 'confess' pada awak, tapi saya terlalu lemah untuk buat semua tu.


Awak tak tahu yang saya sangat rindu akan persahabatan kita, walaupun hanya di alam maya je, tanpa perlu bersua muka.




dan saya rasa, awak tak akan tahu, sehinggalah saya sendiri berhadapan dengan awak untuk ceritakan segalanya.

Thursday, July 15, 2010

Entri pendek.

Saya sudah pulang.


I'm home.

Tuesday, July 13, 2010

Tertinggal Kelas.

Hari ni hari Selasa, bermakna semalam hari Isnin. Petang semalam, baru mula kelas selewat jam 3.30 petang, sebab memang dah jadual macam tu. Yang kelas 8pagi hingga ke petang tu, jangan jeles la eh. Hehehehe. Kelas Islamic Worldview, best jugak. Dapat Dr Ibrahim Shogar, dari Sudan jadi kena fokus untuk memahami slanga nya sekali. Tetapi, malang sekali, auditorium tempat kami belajar tu, air-cond tak di-ON kan. Maka kepanasan sangat-sangat, dan lagi kesian kat Dr Ibrahim sebab peluh habis menitik-nitik. Jadi nak komplen banyak pun tak boleh la. Otak F pulak tiba-tiba rasa makin mengecil dan tak boleh nak fikir sangat. Konsentrasi lari la sikit.

 Pensyarah ada cadangkan cari buku ni.
Kredit : amazon


Pagi ni, kelas mengikut jadual kami, ialah pada jam 10.30 pagi, yakni kelas Organic Chemistry. Dan petang jugak pada jam 2-5 petang. Malang sekali, sewaktu tengah bersiap-siap jam 9 pagi, dapat tahu yang kelas tu mula jam 9 pagi!!!! Tensen tahu, bila tak ada sesiapa bagi tau kami berempat [F, Anna, Srii & Mira]. Mungkin ada je orang lain yang terlepas sama, tapi entahla. Niat nak jumpa pensyarah petang ni, untuk explain dan minta maaf sekali, tapi, kelas dibatalkan pulak. Patutnya hepi la kan, tapi sebab apa yang berlaku pagi ni, jadi semacam tak de perasaan. Huhuhu.

Tak de maknanya buat alasan.
baik minta maaf terus, kan kawan-kawan??
Kredit : cartoonstock


Sekarang tengah berada di makmal komputer kuliah sains. Internet sangat, sangat, sangat laju ok?? Siap guna Mozilla Firefox lagi ni. Tempat lain ada Internet Explorer je. Alhamdulillah, duduk dekat sini, dah dapat setel untuk buat penambahan kelas Tilawah tahap 2 ke dalam jadual kami.



Harapnya, janganlah terlepas kelas lagi. Dahla bangunan kuliah kami ni paling jauh dari mahallah [hostel / asrama] kami. Memang sah-sah la kena naik bas. Bas sekolah gitu tau.

Bas kami lagi cantik sikit.


Sampai sini saja. Pengajaran untuk hari ni, kami perlu bergeng atau berkamceng dengan budak-budak laki bioteknologi ni, sebab dorang yang tahu awal-awal pasal pertukaran jadual. Huhuhuhu.

Sunday, July 11, 2010

Yeay!!! Jerman menang!!!

Hahaha. Perlawanan tak habis secara rasmi lagi, terus sahkan Jerman dapat pingat gangsa.. Oops, tempat ketiga la ke atas Uruguay 3-2. Gol Jerman dapat daripada Mueller [19'] yang sebaya dengan F, Jansen [56'] dan Khedira [82']. Sayang la Jerman!! [bila la agaknya boleh sorak "Sayang la Malaysia!!"]




Tak de TV pun kat sini untuk ditonton. F cuba tengok bola guna imaginasi. Live streaming pun tak de. Jadi baca rumusan perlawanan kat sini - FIFA.com. Diulas pada minit-minit penting. Sayang sekali, cik abang Klose yang dah 32 tu dan Philip Lahm sang kapten Jerman, tak main pulak kali ni. Klose tu sebab dia dah sakit belakang sejak semi-final hari tu. Lahm pulak, diganti dengan Schweinsteiger.




Terima kasih Jerman kerana temankan saya yang tak dapat nak tidur-tidur walaupun saya ronda East Coast Mall, Kuantan macam nak tercabut kaki. Dan ulang alik tingkat 4 pindah barang. Walaupun saya tak tengok betul-betul, anda telah ubati hati saya dan semstinya Sarah dengan menang perlawanan ni. Dahla kalah semi-final hari tu, asyik kena bahan je. Takpe, takpe, saya tetap bangga dengan anda.



Tahniah jugak kat Mueller sebab dapat Man of the Match. Nanti kalau saya pergi Jerman, saya bawakan kamu sebalang biskut cip coklat, boleh??



F cakap:

Tak kisah pun Sepanyol ke, Belanda ke menang Piala Dunia 2010 ni, sebab tak de Jerman. Eh, apakah??!

Friday, July 9, 2010

Online sakan di Computer Lab

Selamba je F dengan Mira lari dari ujian Tilawah. Hey, hey, hey, bukan lari ke mana pun, ramai sangat orang, jadi untuk membunuh masa yang ada, dari CELPAD tingkat 4 Kuliah Perubatan, kami jalan jauh cari air kat water cooler di tingkat 2. Dan semestinya, wajib singgah dulu dekat makmal komputer ni dulu, sebab boleh online tanpa batas. Hahahaha.



Hingga ke hari ni, masih ada lgi yang menegur F perihal gambar buruk F yang dimasukkan dalam tayangan slaid waktu upacara penutupan Minggu Ta'aruf kami. Malu?? Biasa-biasa saja, tapi kehangatannya masih terasa kat muka F ni.



Pagi ni, siapkan pendaftaran subjek-subjek untuk Bioteknologi secara online. Kat mana lagi buat kalau bukan kat makmal komputer sekarang ni. Sampai jammed teruk line tu, ada komputer yang hanged lagi. Nasibla. Tapi sebab geng kami ni, jenis yang sanggup tunggu, bila orang lain dah blah sebab tensen dengan benda alah tu, kami menunggu je. Akhirnya, dapat siapkan semua.



Alamak aih, kami ada kelas hari Sabtu wooh. Kelas Computers in Science lagi tu. 3 jam pagi, 3 jam petang. Nanti F tunjuk jadual, hehe. Bukan sekarang la, tunggu bila dah dapat wi-fi, akan setelkan semua.



Alhamdulillah, hari ni memang sangat dipermudah Allah. Minta tukar bilik, DAPAT. Pinjaman PTPTN, DAPAT. Ni tunggu ujian tilawah pulak. Harap-harap semua berjalan lancar.



Semoga hidup kamu juga dipermudah!!

Life is not that hard, F..

Hey, hey, hey!! Yoohoo..., missing me, ha?? Bet you're not. Got the chance to get online, courtesy of my dearest Zaty, which in the other block of hostel, in the highest floor ever. Same as mine, it's just I'm staying in the other block. Well, my so-called Internet addiction was kinda cured, because I never felt the urge to be online for the last 4 days. No broadband, no more Streamyx, not yet to get wi-fi. That explained my absence for some days back.



Today, again, let me just summarise everything into points. Oh, how I loved doing this. LOL.




[1] I was such a big crybaby for this time, of parting from my family. Tears just came out naturally when I first found out that I would be placed in a fourth-floored room. Everything seemed to be wrong in any way. Even when anyone talked, smiled or touched me, I just cried. I wasn't like this at all, when I left for Faris Petra back in 2003, when I was just 13. But, yeah, I did cry, but never in front of my family members. Same went for my foundation studies in 2008, I cried alone, sobbed like a little girl in the shower. But I never told my family.


Too bad, this time, even when my Abah started to hug me, because he had to leave, I just cried. I bet my tears tank was way too full, that I just couldn't stop crying. And that night, I didn't remember if I could ever sleep. It's all because of this terrible so-called homesickness.



[2] The Ta'aruf Week, oh, how should I put this into words, erm..tiring. Yup, I was more than exhausted. On the first day, I was so not in the mood of having fun with anything. Being away from your friends really made me suffered so much. Since I didn't have enough sleep in the first night here, that led me to sleep almost at all briefings. Lucky me, by that day, I was already sitting with Zaty, Mira, Dayah, Munie and Wani at the right side of the auditorium, for which I slept peacefully with the chance to be caught was very low. Thanks to the comfortable, cushioned-seat, the coldness from the air-conditioner and some dull presentations, I had enough sleep.


But the second day, was the most tiring, out of all. Got to be by the Kuliyyah of Medicine [KOM] as early as 5 in the morning, and only got back to the hostel at 12 in the midnight. Oh, again, I slept peacefully, accompanied by the sound of raindrops.



[3] Millions 'thanks' also to the committee who snapped my pic with such a pouting lips and ugly face, and put it for a slide show, I was so humiliated by that. What a shame, F!! It proves how-not-so-photogenic you are to any lens. Was I hurt?? Oh, nope. It's fun, because it's a way to be famous and well-known to others. Or at least, people noticed you. LOL.



[4] The PTPTN thingy result of acceptance should be out by today, but it wasn't there yet when I logged in just now.



[5] *sob3* Germany lost to Spain's only goal at 73rd minute of the match by Puyol. I thought it was David Villa at first who scored, but it's not. Poor my Klose, Ozil, Lahm. Oh, Mueller, if only you didn't get your second yellow card in the quarter final, I'm sure you'll make a great pair with Ozil, and Podolski, too. And Schweinsteiger, your passes were always in the right time, but I wonder how you were at the match.


I didn't watch the match, no TV's available here. Huhu. And a lot of people made fun of this Germany's loss. I was heartbroken. And Sarah, too.



[6] Is it only me, who's not excited over the Eclipse at all, even with Robert Pattinson's hot look and Taylor Lautner's nice six-packed body??




Family [I wonder if any of them read my blog], friends and readers,


I hope for nothing else, except for your prayers for me. I've been so weak, inside and outside, lately, but thanks to all the warm supports I received, I gained back my strength to stand on my feet. It was so hard to deal everything when you are not in your right mind. You'll see darkness even you're standing below the bright, blue sky. That's what I was few days ago.


I guess, crying did help me to let all the burdens out of my heart. Haha. No worries, currently, I'm just fine. Okay, enough is enough, wish me all the best, would ya??

Sunday, July 4, 2010

Selamat Tinggal...

Oh, tak boleh nak cerita perasaan sekarang. Hati rasa berat sangat, sebak, dan kalau salah percaturan, mungkin laju saja air mata mengalir. Pagi esok, insya-Allah, akan mula gerak ke bandar Kuantan, sebelum pada Selasanya, ke Gambang pula. Daftar masuk UIA Kuantan, ya kawan-kawan.



Kawan-kawan, ramai dah mula menyepi. Tanda masing-masing sudah meninggalkan aktiviti online. Tak dapat nak berbalas komen macam biasa.



Selamat tinggal keluargaku. Doakan anak ini kuat menempuh fasa hidup baru di alam universiti. Iringilah anak ini dengan restu kamu. Tak ada lagi gurau senda, usik-mengusik antara kita buat sementara. Sunyi sudah rumah ini daripada bising mulut yang berbalah.



Selamat tinggal Moy. Jangan nakal-nakal, sampai susahkan orang. Along tak ada di sini sekejap sahaja, jangan pula kamu pergi tinggalkan Along macam yang lain-lain. Sampai hati Moy tak mahu dekat dengan Along lagi. Mungkinkah Moy mengerti yang Along akan mula pergi??



Selamat tinggal modem Streamyx. Tak sampai setengah tahun pun kita bersama, dah kena berpisah. Aku akan merindui masa-masa aku mendownload drama, filem dan macam-macam lagi, saat-saat aku nyaris menghempas mu ke lantai akibat servis yang kurang memuaskan.



Selamat tinggal KBS World. Yang mana aku mengisi masa-masa lapangku dengan ternanti-nanti rancangan Music Bank, Invicible Youth, Star Golden Bell Challenge, Let's Go Dream Team Season 2, Vitamin; setiap satunya ada kenangan masing-masing.



Selamat tinggal katil empukku. Rindu aku pada malam-malam aku beradu di ranjang itu, akan kekal bertamu di hati.Mata yang degil, tidak lekas dipejam, lantas aku dilenakan oleh lembut tilam itu. Oh, tidur di rumah sememangnya lebih enak.



Selamat tinggal semuanya, buat sementara ini. Aku mungkin tidak mampu untuk jadi aktif seperti sediakala lagi.




Okey, okey, Cukup dengan perangai F yang suka buat semua benda jadi dramatik. Alahai, nak pergi belajar je, bukan suruh pergi jadi buruh. Tapi, entahlah, waktu nak masuk Faris Petra waktu tingkatan 1 dulu, langsung tak sedih ke apa. Happening je, sehinggalah bila mula cuti. Mulalah asyik homesick. Sampai ke tua, F homesick.



Masuk asasi pun, awal-awal lagi dah homesick. Tapi kejap je la. Kejap la sangat, padahal, masuk semester pendek je, baru ok dan tak homesick. Rasa semacam nak emo je, bila nak kena gi Kuantan ni. Gambang sebenarnya. Tak ada masalah dengan tempat mana-mana pun, asalkan ada pengangkutan awam yang cukup, yang mana kat sana tak sebanyak di PJ.



Udah-udahla menakutkan diri sendiri F. Abah kan dah kata, kalau 5 tahun boleh hidup kat FP, lagi 2 tahun kat PJ itu hari, takkan 4 tahun ni nak gerun kot. Positif..positif. Malas dah nak fikir banyak, sila fokus masa depan ya.



Daa~~

What a day!!

Ahaa~~with Germany's victory of 4-0 to Argentina, I felt so much relieved. At least, I could register in IIUM with such a happy feeling. LOL. I'll be heading to Kuantan this Monday [tomorrow] and stay in a hotel until the day of registration, which would be on Tuesday morning.



Since my friends in Nursing had already registered earlier than us, last Friday, so I took the chance to ask for the real situation and condition there. From that, I rechecked my list to add some more things into the list. Seemed that I'm still in need of some things [i.e. umbrella, small carpet, broom, water heater, Ridsect etc.].



Credit : ebaumsworld
Hope you would remember mine.
[i wish~~]

Oh, and today it's 4th of July, which remarks the special day of my special someone. Heee. It's Yoon DooJoon of Beast [or B2ST]'s leader's 21st birthday. He's 22 according to his Korean's age. Born in 1989, this guy really caught my eye when I first knew Beast. Saengil chukhae, DooJoon oppa!!


Credit as tagged

Wishing you a a blissful life, for happiness to be around you always. Hope you'll lead a long and good life. Don't forget to take care of yourself, your health etc. Stay the same, we just love the way you are. I love you~~

Thursday, July 1, 2010

A Self-reminder!!

Just like the fact that every living thing will die and man propose, God dispose, here are a few more things:


  1. From Teacher Nazlin's facebook status: Truth is, everyone's going to hurt you. You just have to find the ones that are worth suffering for.
  2. Not everything goes 100% according to plan. That is why we can only hope for the best, yet we still prepare ourselves for the worst. Embracing the fact that there is a possibility of something that might go wrong, keeps us on our feet just in case anything bad happens. So, okay, it didn't go according to plan, act on Plan B. Don't destroy yourself.
  3. Sometimes we forget and take things for granted, and it takes a MAJOR crisis to give us a wake up call to how shitty our attitude has been lately. Other people have feelings too. Too much criticism in one go is not constructive.
  4. Being mature is about choosing your battles. Acting, talking and deciding appropriately and rationally, and not overruled by emotions. At certain times, yes, it is good to voice out opinions, but not everything is a debate. Sometimes it's better to just shut your mouth than say something to drive your point home at the cost of a friendship or a relationship.
  5. Be the bigger person by apologizing first and admitting your mistakes.
  6. You're not always the hot shot that you think you are. 

Thanks, Kam!! These are like the best reminders that I could ever tell myself. Thanks to your beautiful words, I am inspired. Thanks again!!


Full credit : Kamilah

Belajarlah menerima dan melepaskan

Blog ni nampak gayanya akan bersawang la jawabnya, kalau F teruskan dengan sikap acuh tak acuh, endah tak endah untuk buat entri baru. Bukan apa, banyak benda yang perlu disediakan, disiapkan dan difikirkan, tambah-tambah, dah nak ke Kuantan awal minggu depan.Tapi, selagi termampu, F akan cuba kekalkan blog ni dengan entri-entri terbaru kelak.



Ternampak satu status ni, yang mana buat hati F hiba pula rasanya. Mungkin F terlalu sensitif kot, sampai benda yang biasa-biasa je, nak terasa segala kan. Rasa macam jauh sikit demi sikit daripada kawan-kawan. Biasalah, benda tu pun F dah lalui waktu semester akhir kat pusat asasi dulu, yang mana F sangat susah nak biasakan diri dengan teman sekelas baru, apabila kelas F berlainan daripada kawan-kawan. Mana taknya, kalau dah setahun lebih duduk sama-sama, dan tiba-tiba semester akhir, kena berpisah, tak mudah.



Yang tak kenal akan mudah menilai bahawa F ni jenis yang susah nak masuk dengan orang. F tak rasa macam tu sangat kot, sebab dengan rumet-rumet dulu, masuk-masuk je bilik, memang dah terus "aku, kau" semua. Nak rapat, jadi kena pandai la nak bahasakan diri. Syukur sangat, sebab sampai sekarang kami masih kamceng.



Dari taski, dah ada kawan-kawan rapat sendiri. Tapi, banyak yang dah lost contact. Salah sendiri agaknya, sebab tak usahakan untuk cari balik kawan-kawan taski dulu. Masuk sekolah rendah, hingga naik ke darjah enam, F ada geng sendiri. Budak-budak sekelas la, mana-mana pun mesti pergi sama-sama. Ikut rombongan sekolah ke Kuala Lumpur dan Melaka, main air sakan kat Air Famosa Resort tu, memang kenangan baik punya la.



Ditakdirkan F ke sekolah asrama, jadi dah terpisah. Lagi pun, tak ada kawan-kawan satu sekolah yang sama dengan F, melainkan incik Faiz yang masuk di intake kedua. Tapi tak rapat pun waktu tu. Kelas pun lain-lain. F rasanya, berjaya la juga nak hidup kat sana, dengan buat kawan-kawan baru. Ada yang sampai sekarang masih rapat, ada yang tidak. Adatlah tu, hidup kita akan sentiasa ada in and out, keluar dan masuk. Yang lama pergi, yang baru datang mengisi hidup kita. Itu realiti hidup.



Masuk pula pusat asasi, sebab Aina sama-sama dapat masuk dengan F, maka kebergantungan F pada Aina sangatlah tinggi. Malang sekali, kami tak sama kursus, maka kelas pun sah-sah, memang lain. Jadi, kena cuba terima teman-teman baru dari kelas yang sama. Ada yang bising dan kepoh, ada yang diam, ada yang rajin gila belajar. Awal semester pertama, tahun pertama, tak banyak sangat kawan, sebab asyik berkepit dengan Aina lagi, dan kalau ada rapat sekalipun, dengan Wa, sebab dah kenal waktu kat pusat tusyen tahun 2006. Dan semestinya, rumet je.



Semester seterusnya, baru la jumpa geng dengan si Tiqah dan Mun, Wa sekali, sebab kami berempat je budak Farmasi yang tersesat masuk ke kelas bahasa Arab, yang semuanya budak-budak Medik. Segan tu memang la mula-mula, tapi sebab yang betiga tu, pandai buat kawan dengan semua orang, sampai F pun turut sama dapat kenal dengan lagi ramai orang.



Itu dulu. Ya, dulu. Kami masih lagi berkawan, tapi memandangkan F pun dah lain bidang apabila daftar kat Kuantan kelak, maka rasa merendah diri tu ada. Dorang tak mungkin dapat bersama dengan F lagi, dan F pun sama. Sedih pulak fikir terpaksa berpisah. Tapi hakikatnya, F kena belajar untuk terima orang baru dalam hidup F dan melepaskan perlahan-lahan kawan-kawan lama. Bukan bermaksud putus hubungan, tidak, tapi bila kita melangkah ke setiap fasa hidup ni, memang itu biasanya yang terjadi. F bercakap daripada pengalaman F sendiri. F banyak abaikan kawan-kawan lama dulu apabila dah jumpa yang baru. Maafkan F~~



Buat kawan-kawan yang mengenali, aku [f guna aku ya kat sini] minta maaf banyak-banyak atas apa yang aku dah buat salah dan sila sepanjang perkenalan kita. Aku pun kadang-kadang keliru juga, macam mana korang boleh je perangai aku yang pelik semacam ni. Kejap-kejap hepi, kejap-kejap emo. Maaf sangat-sangat waktu aku buat perangai aku yang korang mungkin rasa sangat annoying. Aku akan faham bila tibanya saat aku mungkin akan ditinggalkan, waktu korang terima kawan-kawan baru. Itu lumrah dah, aku dah terbiasa.



Terima kasih sangat-sangat buat korang yang sudi sayang aku. Aku pun sayang korang, tapi ada masanya aku tak pandai nak tunjuk sangat. Buat yang ada benci aku, minta ampun sangat, sebab aku cuba berubah, tapi mungkin perubahan tu tak menampakkan kesan sampai boleh buat aku dibenci. Heee. Aku akan rindu semua kenangan yang kita ada bersama, tak kiralah suka ke duka ke, aku akan ingat semua tu.




Sekian~~~