Tuesday, May 25, 2010

Sifat Solat Nabi

Tengok kat Facebook tadi. Ada kawan post link ke gambar-gambar profail seorang saudara ni. Pasal cara sempurnakan solat ikut sunnah Rasulullah S.A.W.. Sangat menarik bagi F, sebab boleh belajar betulkan mana yang salah, lengkapkan mana yang khilaf.



Banyak input yang F dapat, walaupun menerusi kapsyen gambar dan komen-komen dorang. F pinjamkan satu gambar je, yang lain, seeloknya, baik ke page saudara tersebut.


Apa yang F belajar :

[1] Telapak tangan sewaktu takbir haru mengadap ke kiblat.

[2] Belakang kita mesti lurus dan selari waktu rukuk.

[3] Sujud dengan 7 anggota, yang ini dah tahu, cuma part rapatkan kaki je baru tahu

dan lain-lain lagi.


Kadang-kadang, kita ni bukan tak tahu, lebih kepada tak pasti sebenarnya kan?? Samalah dengan F.


Silalah jenguk, siap sekali dengan demo sekali berdasarkan gambar. Tahniah atas usaha mereka di sebuah masjid di UTP. Semoga usaha ini akan diberkati oleh Allah S.W.T.





p/s: Tak tahu orang nak baca ke tak. Sebab paham-paham je la, bila bab agama, susah sikit nak yakinkan orang untuk baca.

8 comments:

Roxy zai said...

btoL2..bab2 agama mmg org slalu berat tgn nk klik..ish3x..thx for the info^_^

faiz said...

terima kasih sebab sudi berkongsi...=)


Jom ke blog saya pulak..
*****hit me back here and follow me too.. =)*****

ardinihumaira said...

^__^ sewaktu rukuk, keselarian tu boleh diertikan dengan letak segelas air atas belakang kita dan tidak tumpah... maknanya memang lurus. kalo tak, air tu tumpah, kan... :)

Anda Inginkan Kebahagiaan Yang Berpanjangan? Ikuti Petua Terbaik Ini..

Aku Memang BeGiNi said...

ooooo, buku pon byk jual bah, kalo tak sempat online, leh belek2 buku, siap ader gambar lagi gitu

fikah © said...

Roxy zai;
saya pun gitu gak kadang2.

fikah © said...

faiz;
sama2.

fikah © said...

ardinihumaira;
ya2!!
dorang ada letak hadis sekali kat gambar rukuk tu.
memang sama.

fikah © said...

Aku Memang BeGiNi;
oh,ok la.
banyak sumber sikit kan??