Monday, May 3, 2010

Hilangnya Kepuasan Berblog

Mahu tahu siapa top bloggers kat Malaysia ni??


[based on Alexa and Technorati rankings]




Mengenai ranking Alexa. Terinspirasi dari blog bro Joe sebenarnya, lepas baca entrinya pasal top bloggers di GengBlogger. Ternampak dia letak link yang mengarah ke Alexa, maka F pun cuba2 la nak tengok ranking Alexa untuk blog ni.




5 juta tahu?? Alahai. Uhhu. Sangat teruk ok?? Malu sangat. Tapi mesti ada nak cakap, kalau dah tahu malu, kenapa mesti letak paparan tu kat sini?? Sebab F nak jadikan ingatan. Supaya terus lebih berusaha nak naikkan ranking sendiri. Tapi, bila baca entri2 lama bro Joe, terkesan jugak kat hati F ni, sebab bro Joe cakap, berblog ni jangan nak kejar ranking atau trafik semata-mata. Patutnya, lebih kepada mencari kepuasan diri sendiri.



Entahlah...minggu lepas trafik jatuh merudum setelah blog tak diupdate sekerap waktu offday. Sedangkan minggu sebelumnya, baru trafik nak bertatih, untuk naik balik setelah hampir sebulan hilang tanpa khabar. Ceh, kununnya.


Fikir2 balik, ini kot akibatnya terlalu mengejar trafik atau ranking atau followers. Maka, kepuasan dalam berblog mula beransur hilang. Tambahan pulak, idea semakin kering kontang. Tak mengapalah. Maknanya F kena kembali kepada diri yang asal, diri yang berblog atas nama kepuasan, bukan sekadar mengejar nama.


Maka, sekarang ni, semangat berblog dah datang lagi. Cuma, F rasa, setiap kali ada je idea, maka perlu terus ddicurahkan pada blog. Kalau tak, memang rugilah sangat2 rasanya.

12 comments:

Kapten said...

nak save idea sila buat note

IzzahFarhana said...

hehe takpe slow2,buat utk kepuasan dri dlu

Kazaztan Team said...

betui..kepuasan itu penting...

f is fikah said...

Kapten;
iye ke??
buat note tu, maksudnya tulis note kat notebook, atau
buat draf kat blog??

f is fikah said...

IzzahFarhana;
ye kak izzah.
bila otak asik fikir benda2 lain, kepuasan pun hilang.

f is fikah said...

Kazaztan Team;
yup..yup..yup..
sangat penting.

cik zatil said...

kepuasan itu
penting..

hehe..

jom jom kita
berbloging..

peace! :)

Anak Perak said...

huhu..sedih bila tgk ranking sendiri. blog picisan mcm aku ni mn leh dpt bwh sejuta.huk3..

Sya Isya said...

suka part 'setiap kali ada je idea, maka perlu terus ddicurahkan pada blog'. saya ada idea banyak tapi dok simpan dalam kepala. tak berkesempatan nak curahkan semua. huhu @-@.

f is fikah said...

cik zatil;
kepuasan oh kepuasan.
manalah nak cari eh,akak??heee.

f is fikah said...

Anak Perak;
iye ke??
xpe2.
alexa ni kejap je turun naiknya.
ari ni ats sejuta,esok lusa dah bawah sejuta.

f is fikah said...

Sya Isya;
heee.
masalahnya, belum sempat curah kat blog,dah hilang.heeee.