Loading...
Name:
Gender Male
Female
Email Address:
Handphone number
Where do you live?
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve health
Increase energy
Improve skin
Earn extra income
How should I contact you? Phone call
SMS/Whatsapp
Email
When is the best time for me to call you?

Get your own free form like this one.

Sunday, April 18, 2010

Petua Nak Hilangkan Sakit Tekak

F tahu, musim kemarau ni, ramai yang rasa pedih je anak tekak tu kan?? Rasa kering sangat2. F dah kena, teruk jugak, batuknya tidak, tapi tekak sakit je. Sampai nak telan air liur pun perit.

Jadi, nak share lah kat sini, petua nak hilangkan pedih anak tekak ni. Bukan apa, hari tu, terbaca dalam buku petua [tak ingat apa namanya, nanti cari balik] yang ada kat rumah ni.

Ok. Macam ni.

Masukkan 3 sudu kecil garam ke dalam air sejuk. Ingat ye, AIR SEJUK, bukan suam-suam kuku, bukan air panas menggelegak. Kacau rata. Kemudian, berkumur sampai habis. 

Sambil2 tu, baca2 lah selawat, doa ke, minta dengan ALLAH. Sebab hanya DIA je boleh membantu. Kita dah berusaha kan, takde salahnya, doa pulak. Insya-ALLAH, baiklah sikit rasa pedih tekak tu. Alhamdulillah, tekak F baik sikit, tapi, buat air garam untuk Abah haritu, tak berapa nak menjadi pulak.

Yang dok asrama tu, especially kawan-kawan kesayangan ku yang masih di CFS UIA PJ, bolehlah guna air sejuk dari water cooler tu. Garam lak, mintaklah ehsan makcik2 kafe, sambil buat muka sedih seposen korang tuh, sambil keluarkan suara serak2 yang seksi tu.

12 comments:

Sya Isya said...

aha! kebetulan. Memang tengah sakit tekak dan batuk2. Nak cua lah petua ni. Thanks.

eQuRlz said...

thankz for the tips :)

f is fikah said...

Sya Isya;
cubalah.
berkesan nanti,bagitau ye.

f is fikah said...

eQuRlz;
you're most wlcomed!!

Is Levis said...

nnt sy cuba. thx :)

Anonymous said...

nk tny..berkumur ke telan air tu?

fikah © said...

@Anonymous
berkumur je.
tapi biar la sekejap dalam mulut tu.
:))

Anonymous said...

Awan write: dah try.lagi masin air tu lg best tq

RASYIDAH BINTI SAID MOHD SOOD said...

tq tau bg tips nak try gak la..dah 2 hary tahan sakit tekak nie.minum air asam jawa pon xjalan..

Anonymous said...

Thanks for sharing ! Just tried it , insyaallah it works on me!

Mohd Amirul said...

cuba try makan ice-cream!!
mesti berkesan punya..

Anonymous said...

Menjadi ke ? Sy dh 3 hari xtido