Wednesday, January 27, 2010

Bagaimana Nak Mempopularkan Blog Anda Cara Murahan??

#1  Tulis URL blog dan nama blog anda di merata-rata tempat semampu yang boleh. tapi pastikan bukan menconteng dinding-dinding jamban busuk ye, sebab anda pasti makin tak fofular. Antara contoh-contohnya :

(a) pada salah satu barangan toileteries anda.


 


Ramai orang suka usha barang-barang toileteries orang lain. Sebab itu, bila mereka jumpa sesuatu yang mereka berkenan, maka barangan itu sudah pasti akan di'paw'. Maka, dengan cara ini, anda dapat 2 kelebihan, 1. dapat promosi blog, 2. facial wash anda memang pasti tak ada orang nak curi punya.


(b) pada bekas polisterin makanan anda.




Sebelum dibuang, jangan lupa tinggalkan kenangan pada bekas yang bakal dibuang itu. Rajin-rajinkanlah menulis url anda kat situ. Bukan apa, manalah tahu, masa orang dok kutip bekas-bekas ni semua, bolehlah ambil url tuh, bagi kat anak-anak dia ke, suruh cek hapo ko mondo ni..


(c) pada kertas latihan.


 


Boleh promosi kat pensyarah-pensyarah anda. Lecturers kan memang ramai ada Fesbuk segala tuh. Ada juga yang ada blog, secara tak langsung manalah tahu, selepas anda hantar kertas tutorial anda, lecturer pun tulis url blog dia ke. Kat situ dah dapat tukar-tukar link.


(d) pada buku-buku nota anda.

 

 
 
 
 



Ramai di antara kita, kadang-kadang suka meninggalkan buku-buku teks atau nota di merata-rata tempat. Boleh jadi kat kelas, kafeteria, atau dalam bilik lecturer. Apabila adanya url anda di situ, bolehlah sesiapa yang menjumpai buku anda, hantar komen kat blog, "Weyh!! Buku ko tertinggal kat depan CS tuh!! Sila amek ngan aku tanpa segan-silu, di depan klinik ok??". Oh, mesti ada yang tanya, kenapa tak letak nombor telefon je?? Ala..kan zaman sekarang dah canggih-manggih, orang lebih suka blog apa??



(e) pada notis depan bilik anda.


 


Cara ini dipercayai keberkesanannya. Orang ramai yang lalu-lalang depan bilik anda, pasti ingin tahu, apa yang hebat sangat dengan blog anda sampai perlu ke tahap itu untuk mempromosikannya. Oleh itu, sila pastikan blog anda diletakkan bahan-bahan yang sangat best, supaya kucing tidak membunuh rasa ingin tahunya, eh silap, curiosity kills the cat.


Sekian..

25 comments:

[junoesque] a.k.a zuhaiza said...

haha
i like this entri..superb!!!

thumbs up..
yg takle blah tulis kat polystrene..pastu korang buang kat tong sampah..nanti mesti blog ko ramai follower dr indon..haha
sebab makcik cleaner promote kan kwn2 indon die org..haha

zack zukhairi said...

ahahha! sumpah menarik! :D
nice la!

pawaka19 said...

wow menarik menarik

milimilo said...

haha..kelako..sumpah kne chop gile glamor nnti..hihi

dila said...

haha...tips berguna ni.
boleh la i try..
nk buat kat polistrin dulu.hehe

Amir said...

terbaiklah entri ni. seriously. tak tahan aku nak gelak. haha..

Mr PenyuBiru said...

ini bukan cara murahan tapi cara paling kreatif pernah aku baca.

f is fikah said...

zuk;
oh kat polisterin??
beselar..
aku geng kamceng ngan macik2 cuci..
geng aku tu kot..kah3..
aku pesan la, nanti macik kutip ni, macik ambil alamat ni ek..
boleh kite keep in touch..

p/s:temberang terbesar~~

f is fikah said...

zack zukhairi;
sesumpah takde jual kat sini, bang..
hehe~~

f is fikah said...

pawaka19;
hahaha..
biase2 aja..

f is fikah said...

milimilo;
memang dah kena chop betul2 atas muka..muahaha..
biarlah dichop gile glemer, yang penting kite dapat glemer..

f is fikah said...

dila;
cubalah~~
manela tahu, masa kat tempat pengasingan nanti, ada abang2 macho amek url tu ke..hehe

f is fikah said...

amir;
kahakahkahakah..
memang bace balek pun, nak gelak gak..
tapi entri itu raw and unedited version..
buat dalam kalut2..
sebab nak gi usha brader2 nasyid lak pastu~~wahaha

f is fikah said...

mr penyubiru;
thanks~~
terharu ada orang kate camtu..
out of boredom, ditambah kesengalan serta gila2..
skang ni, dah blogger's block dah..
trus blur..haha

siti nurkhijah said...

ct nak try yang tulih atas tapau tu...

f is fikah said...

ct;
hahaha..
try la ct..
nanti berkesan, refer ngan F balek tau..
memang mantap la tuh..hehe

nOtCinDeReLLa said...

good idea.. btw, jgn la ckp cara murahan..tukar cket - "termurah"..hehehe

Aku Memang BeGiNi said...

wakakka, kelakar punye idea, tp leh pakai gak, cuma atak tahan, kdg2 rami pulak yg invite joint MLM.hahhhahha

fndrocka said...

"Cara ini dipercayai keberkesanannya. Orang ramai yang lalu-lalang depan bilik anda, pasti ingin tahu, apa yang hebat sangat dengan blog anda sampai perlu ke tahap itu untuk mempromosikannya. "

hahahaa lawak gila kutt...kau betul2 mengamalkan cara-cara tersebut ke? memang promosi habis-habisannn...

lagi satu tempah t-shirt belog

Latest Entri : Remy Ishak sebuah gitar akustiki

fikah © said...

fndrocka;
heee.
buat jugak la separuh.
yang lain kelentong2 sket.

marulariffin said...

hye..salam perkenalaan..tip anda mendatgkan idea pada saya..
so far salam ukhuwah dan thnx coz bg tip ny....

lifemarul.blogspot.com..jengok2 yer..
=)..cmni pun boleh x??
heheh

fikah © said...

marulariffin;
boleh saja.
tapi tak payah letak link pun takpe rasanya.
sebab kat nama "marulariffin" tu dah boleh ke blog saudara.
heee.

PutraRocker said...

sumpah cantik!wakawaka

alyanatasha@kumuk said...

menarik tertarik ko memang debom he..he..

paan said...

wow , gila menarik cadangan ko...

Entri terbaru->Teknik Blogwalking Bijaksana Part 2