Wednesday, February 25, 2009

..

f sibuk sekarang ini.
final exams.
balik rumah 4 mac.
f akan cerita a-z.
pasal:
-encik dan nombor2
-keluarga
-hidup
-kawan
-dll.

tunggu f.
tolong.
please.

hurm

mesejku pada abah..



SELAMAT ULANG TAHUN
YG KE - 51

Sayang abah sokmo.

Semoga panjang umur
dan murah rezeki.

Bahagia selalu.

You will always be
my HERO.

Salam rindu dari jauh.
-along

dibalasnya..

TQ...MY LOVELY LOVELY DAUGHTER..
LOVE U FOREVER

aku balas..

LOVE YOU MORE, ABAH..



abah, kamu nakhoda terbaik. tiada sesiapa pun yang bisa menandingimu. terima kasih kerana selalu sabar dengan kerenah kami. nakal dan degil. tapi manja. sayang abah sampai bila2.

oh, jiwaku sudah dibanjiri tangisan hatiku yang rindu sekali pada rumah dan seluruh isinya.

~f~
along sayang abah
selama-lamanya.
s.e.r.i.u.s
peluk cium untuk kamu..

Monday, February 16, 2009

kisah yang tak ingin aku kenang

i'm officially hurt. again.
how foolish i was.
and still, i am..

Sunday, February 15, 2009

february people

0102
kak yunn
renna

1402
cikgu jizah
pendi
aciq

1602
si kembar
[faris + faiz]

1902
twinniey aka che piqah

2502
my dearie hero
~ABAH~

2602
moja

2702
kak della

2802
faety

happy birthday to all of you, people

may ALLAH bless you
as you go through
this wonderful journey
called
L.I.F.E

whatever age you are
but always remember
you're another year older

love
~f~

p/s: i think i left out a lot of people. do tell me who are they, owkay?!

dia

ketemu en. satu lagi di agd[annual grand dinner] perdana[persatuan anak2 darul naim].
aku tak sangka dia akan datang. serius. entahlah, aku rasa sangat2lah khilaf, salah dan silap kerana ada perasaan yang pelik ini terhadap dirinya. kerana..kerana..ada yang lebih..hurm, entahlah. aku tak mahu bercerita tentang dia lagi, buat sementara waktu, boleh??

berat rasanya beban di hati aku sebab minat padanya. aku rasa sangat bodoh. tolonglah, f, sudah tiada yang lebih baikkah daripadanya?? cikai pun pernah tanya aku, apa istimewanya en. satu sampai aku boleh jatuh minat pada dia?? cikai, kalau kau baca, jawapan aku tetap sama. aku tidak tahu. mungkin tiada sebab pun, sebenarnya.

kepada teman2, kalau ternampak en.satu, boleh tak jangan sebut2 namanya?? biarlah aku pendam saja. tak mengapa, aku sudah terlalu biasa.

kepada teman2 sebilikku, hahaha[gelak kuat2]. kamu sudah kenal siapa si dia yang sebenarnya.
it's just a matter of whether you remember it or not. i used to mention him in our girls' chitchats.

~f~
aku sudah penat..dengan semua ini..

Saturday, February 14, 2009

menarik!!!

sila baca.
tolong baca.
wajib baca.
kena baca.

kenapa yahudi bijak sangat???

kredit buat bolehblog.

~f~
banyak sangat info..

doushite kimi wo suki natte shimattandarou..??

oh, en. satu..kamu sudah bikin hati ini berdetak2..sampai saat ini masih tidak henti2..

kisahnya??
tempat:perpustakaan
masa:4.45 petang

aku dan wa sedang bersiap2 untuk pulang kerana, di perpustakaan tadi, lagu2 sudah berkumandang, tanda bakal ditutup dalam beberapa minit lagi. aku menuju ke kaunter, tidak kuduga, ku lihat en. satu dan rakannya sudah pun beberapa langkah di hadapan aku. langsung tidak berpaling ke arahku. tidak mengapa. ada aku kisah dia mahu berpaling atau tidak?? suka hatilah. aku tak kisah sangat, jujur kukatakan. dan dia pun berlalu.

sudah lama tidak ketemu en.dua semenjak hari khamis, malam jumaat, di minggu smac. di penutp samac jua pun, en dua tidak kelihatan bayangnya.

dan en. tiga, terlihat sewaktu ke kelas fizik, khamis lepas.

en. empat dan en. lima, aku tidak hirau sangat. hidup mereka, pandai2lah urus sendiri, ok??

p/s: esok kena ganti kelas fizik lagi pada jam 3. aku harap, aku sempat pulang kerana esok mahu keluar bersama2 teman uia di sini, um dan msu. budak2 uitm 'terkeluar' hari ini, kerana tidak dimaklumkan lebih awal. maaf, ya elly dan teman2 di uitm. salahku jua. terlupa.

~f~
why do i fall in love with you..??

Friday, February 13, 2009

pos..

pos yang ingin aku ceritakan di sini, bukanlah mengenai 'post' di blog ini.
tetapi..
pos ekspres yang abah aku kirim sejak 10feb yang lepas, telah pun sampai. gembiranya!! mungkin sudah lama tiba di mahallah kami, tapi, aku yang terlalu sibuk untuk menjengah ke pejabat untuk mengambilnya.

apa isinya??
satu sampul besar, yang terisi dengan kertas mengenai penerbangan pulang aku dan kawan2 di penghujung semester ini. ya, kami akan pulang dengan penerbangan air asia.

tarikh: 04 mac 2009
masa : 03.40ptg
bilangan: 11 orang.
tambang : rm 44/satu

ramai, memang ramai. harga tambang merangkumi harga tiket penerbangan[rm9.00], cukai[rm28.50] dan pengangkutan bas dari kl sentral ke lcct[rm6.50].

murah, kan??berpatutan dengan kami. lagi pula, kami akan tiba 6-7jam lebih awal dari perjalanan bas yang biasanya memakan masa selama 8-9jam. syukur.

~f~
oh, aku rindu keluarga dan kesayanganku..
tunggu daku ya, semuanya..!!

the curious case of benjamin button

owh, no!! i just couldn't wait any longer to watch this movie. people kept talking how marvellous it was, and i wanted to be a part of that community,too.

planning to watch it by this sunday.

why not saturday??
because i'd have physics class on that day for one and half hour. plus, the showing times are only available at 11am, 2.30pm and 5.30pm. each takes 2hours and 46mins.

not saturday, since my class will only end by 2 and i don't want to take any risk, rushing for it. besides, even we go for 5.30 one, i don't think it's good, because it will consume the time for maghrib prayer. so, not saturday, ya people!

already asked krie, don and josh. my roomie will go, too. others, i don't know. still have to ask atiqah, my schoolmate to join and bring along kak, too.

why am i so desperate to watch this movie??

it's because the plots and storylines. totally different from any movie that i've ever watched, i guess so. so, is anyone else coming?? we don't mind, as long as you're cool with us.

oh, benjamin button, do wait us, occay??

p/s:did i tell you that..
-last wednesday's night, en satu phoned me. it's nothing much talking..hurm..
-yesterday's morning, i met en tiga. seeing him from the upper side. and those girls claimed that i'd gone crazy over him. not really, actually.

~f~
t.c.c.o.b.b.

Thursday, February 12, 2009

chocolate cake

just now, me and zaty [my so-called roomie] were having a big slice of moist chocolate cake, that costed us rm3.00. it was a so-called fluorescent light dinner..??oops, should i say, supper??
we snapped some pics using zaty's phone because mine's not so good in quality. i'd upload once she transferred them into her lappy.

i guessed, half an hour ago, we're just so greedy that we took a rm3.00 one, than the rm2.50 slice. because we were both too much hungry, but later then, we ended up leaving the pieces on the table alone.

i'm sorry if you found how bored and dull this blog is.

no photos.
no pictures.
no emoticons.
no animations.

because i'm too lazy to put and upload them all, plus it takes time.
and i hate wasting time, you see?? [how pretentious..haha]

~f~
i feel bloated


tentang hidup ini..

petang tadi, selepas berakhirnya kelas menulis, macam biasa, kami berempat ke a cafe, mahu menjamu selera dengan mufin dan wafel. makcik pun agak2nya sudah terbiasa dengan kerenah kami berempat yang macam2 ini. tapi, sayang sekali, saat, ini, bukan ini semua yang ingin aku kongsikan. pulang selepas terpisah dengan mereka, seperti biasa, blog ditatap. dan tidak lupa, blog fynnjamal.

tetapi tentang fynnjamal.

siapa fynnjamal??

orang yang banyak memberi inspirasi kepada aku tentang hidup.

terima kasih, ya tuhan, Engkau kurniakan seseorang untuk memtarbiyah aku dengan cara yang paling unik.

dia berkhutbah.
dia berdakwah.
dia mentarbiyah.
dia berpesan.
dia mengingatkan.

bagaimana??

dengan kata2 indah. tapi bukan kosong dan anganan semata.

aku bersyukur. pada kala aku hampir2 tersungkur, menyembah kehinaan, aku dikurniakan seseorang yang kembali membawa aku pada erti hidup KITA yang sebenarnya.

aku bukan memuji. apatah lagi memuja.

pujian aku hanyalah pada yang Haq. ALLAH yang satu.

betapa terkesannya nukilan kak fynn yang terbaru: berbual bahasa langit.

terima kasih, oh tuhan. terima kasih, kak fynn.

kata2 anda menyedarkan saya.

kak fynn mengajar aku..
tentang indahnya sang Pencipta yang maha esa itu.
tentang indahnya hidup yang dicipta atur olehNya.
tentang indahnya setiap ujian dan dugaan yang melanda.
tentang indahnya...segalanya..

ya ALLAH..
betapa Kau itu
maha indah
maha baik
maha cantik
maha suci

Kau berikan aku hidup yang terlalu
indah
baik
cantik
suci
untuk aku nikmati, bukan untuk dipersia.

~f~
alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

Wednesday, February 11, 2009

sibuk??

untuk pengetahuan, nasi putih bersama lauk paprik daging yang aku beli selepas pulang dari kelas, masih tidak bersentuh. sibuklah konon2nya.

aku betul2 sibuk. tak percaya??

esok kena hantar tutorial kimia. tapi tengok soalan nombor satu pun, sudah rasa kosong sangat dalam otak ini.

esok kuiz biologi. tapi baru baca sampai muka surat 4, dari 31.

so, tonight, i excuse myself from going to the career talk. [don't do this once you enter the college later]. well, the decision was made after being consulted by others. to make it short, i was influenced.

gerak dulu, ok??

mahu makan.

~f~
jangan tiru macam saya, ya!!

time and speed

interested to know on how much time is taken for your blog to be loaded??

click HERE!!

enter your blog url.

click on start stopwatch.


~f~
my blog takes 18.936s to load, everything from top to bottom.

to accept or not to accept???

there's a sister asking for my opinions on my friend. i told her everything i could. i believed that my friend was to be offered a post in this one society. then, when i woke up this morning, i realised i missed one sms [maybe i was already asleep by that time] last night.

the sister asked whether i would be ready or not for any commitment in the same society. or maybe i just want to focus on my study only, she asked.

i replied this morning. i said, i couldn't say that i'd be ready for any commitment, but if anything was to occur on the spot and it required a short-term commitment, i'd be okay to take it.

just like smac.

oh, how i missed those moments.
those nights.
those games.
those fights.
those guys. [hah?!]

~f~
everything needs commitment, agree??

sebentar tadi

serius aku memberitahu,

sebentar tadi, idea datang mencurah2 dalam minda aku. tapi, sebaik jari menari di papan kekunci ini, lesap kesemuanya.

sebentar tadi, sewaktu di kelas menulis [writing], aku memberi idea. diterima.

sebentar tadi, aku menambah satu kata kunci semasa pensyarah menerangkan tentang isi2 berkaitan.

maka, ada yang tergelak.
sinis?? aku tidak pasti.
kelakar?? tidak mungkin.
mengarut??kalau tidak, mengapa idea aku diterima pada awalnya.

seseorang ini sungguh menjengkelkan.
diketawakan aku dengan muka yang tanpa rasa bersalahnya.
dipalingkan muka ke belakang, mempamerkan di hadapan aku, seolah-olah aku memberikan kata2 yang tidak sepatutnya.

hey, kamu!!
kamu mungkin membaca, mungkin jua tidak.
kerana saya tidak pasti sama ada blog saya menjadi tatapan atau tidak.
saya hanya menyebut 'chromosomes' dan kamu ketawa.
kamu tonjolkan muka kamu di hadapan saya, sambil ketawa, sambil menyebut kembali 'chromosomes' itu.
salahkah???
kalau silap, sila betulkan diri ini yang khilaf.
saya sukar menerima pendapat orang, itu saya akui, tetapi saya boleh cuba bertolak-ansur dengan pendapat itu, mungkin.
kerana saya tidak mungkin selalunya betul.
dan kamu juga begitu.

~f~
tiba2 rasa sangat menjelikkan.
*uwek2*

owh blog..

banyak betul sindrom yang menjangkiti aku minggu ini.

>kemalasan
>kerinduan
>kegilaan

malas apabila banyak tutorial yang masih belum disiapkan.

rindu apabila bersendirian setiap malam, walaupun teman2 sebilik ada di sisi.
rindu akan smac yang sudah berakhir itu.
bak kata atiqah, ''rindu mengusha lelaki2 comey..'', dia cakap, okay?

gila apabila blog yang baru ditaip beberapa minit yang lepas, terasa lambat masa berlalu untuk bercerita kisah yang lainnya.

~f~
malas+rindu+gila

kelakar.funny.

nak tahu sesuatu yang tidak normal tentang blog ini?

anda perasan atau tidak bahawa blog ini tiada 'nav-bar' di ruangan paling atas?

perasan? bagus. tidak? juga bagus.

pada bila2 masa sahaja boleh diletakkan dan aku sendiri maklum dan tahu.

tapi, maaf ya, sindrom kemalasan telah melanda.

maka, aku akan sambung menyiapkan tutorial kimia ku.

~f~
jangan malas, boleh tak?!

Tuesday, February 10, 2009

dan semalam..

adakah aku telah ceritakan kisah malam semalam? tidak, erm. aku akan ceritakan pada kala ini.

my ma phoned me last night. we're having a mother-daughter conversation. nope. just joking. nothing serious actually. she told me that she's planning to bring me together with others to a family day, scheduled on this coming june. i said oc-cay, why not, since it had been a long time ago since our last outing together [fyi, it had been a month++ since i went home,hoho =( ]. but, anyhow, angah is going to leave for her national service by this march. so, ma suggested that we went first to that resort in bukit keluang [the same resort as the family day will be held], before angah left. yeay..yeay..yeay.. i just agreed with no doubts. [;

maka, kami akan bercuti pada cuti sem aku nanti.

kita hanya merancang, dan Allah jua yang menentukan..

ya Allah, tolong jadikan rancangan percutian kami satu kenyataan..Aamiin..

tentang hari ini

i am learning to update my blog everyday, even it is just a short post. but, today's would be quite a long one.

pagi ini bermula dengan kemalasan yang amat untuk bangkit dari tidur. kelas hanya akan bermula pada jam 10. tapi aku masih bermalasan pada saat2 itu. aik, ayat dah jadi skema kan?!

on my way to my biology 2 class at the c block, i was suddenly remembered that i left my chapter 8 notes on development in my room. so, after we finished some parts left from chapter 7, i excused myself to get the notes back in my room. dan aku sempat mendengar kata2 sinis daripada..erm..entahlah. biarlah, mungkin kata2nya kedengaran biasa sahaja di telinga orang lain, tapi tidak bagi aku. well, i had been always oversensitive, ayte?!

habis kelas bio, ketemu pula kelas kimia. miss yang baru mendapat gelaran madam semenjak cuti tahun baru cina yang lepas, kulihat wajahnya sentiasa berseri2. biasalah, seri pengantin, kan miss?? oops, silap, madam lar. hehe. gurau2 senda. hati terubat di kelas itu. but, i noticed that since we moved to chapter 4 until now, chapter 5, it's all about understanding and knowledge. no more calculations. and of course, i preferred to calculate more than memorising, which we already had bio for it. *sigh*

tak kisahlahh. belajar, biasalah kan?? aku rasa di kampus utama di kuantan kelak, cabarannya berkali2 ganda berbanding apa2 yang kami hadapi sekarang. aku redha.

the best part for today was after arabic class in the evening. the sweet 4 of us [me, wa, mun and tiqah] went to get some waffles at the a cafe when we found out that makcik introduced her new masterpieces, the MUFFINS!! 80cent each and they got four flavours there. so we shared, just to taste each flavour. yummy2! delicious since they were still hot at that time.

apa yang manisnya?? bukan sekadar mufin2 itu, tetapi persahabatan kami berempat. setiap mufin dibelah empat oleh mun, guna pisau makcik. sebab itu rasa mufin lebih manis dan enak. betul kan?? habis mufin, kami borak2 sambil tunggu kelas ls[listening&speaking]. tiba2 makcik datang bawakan kami wafel. dipotong empat, dengan perasa kaya dan mentega kacang. aku rasa terharu sangat2 sebab makcik sudi hidangkan kami wafel yang PERCUMA! hehe. dia beralasan bahawa wafel itu tidak menjadi acuannya, tapi pada pandangan kami, wafel itu sempurna sahaja sifatnya dan rasanya, seperti biasa, SEDAP! agak2nyalah, makcik suka melihat keakraban kami, mungkin..??!

terima kasih, makcik. you made our days!!

fyi, 4 of us shared the same classes for all subjects. i repeat, ALL SUBJECTS, owkay??!! so it's not weird if some see us as a gang because we sometimes can be so ANNOYING!! haha. sweet us..

battle of the sexes..ever heard of it??that's what we had during our ls class. we debated gender-to-gender, male-to-female, with us as the majority. we fought for given topics on gender. well, fighting over genders would never end, ayte??

sweet words from madam mashita.

''men would never understand women and so are the women. we, each other have flaws, but that's why we're created for each other, tho. because we complete each other. you. me.''

thanks madam. i learnt a lot from you these days. and we couldn't wait any longer for your famous cupcakes. [they're famous because almost every english lecturer we had in our class would mention her. and her cupcakes,of course.]

help..

i know, i might sound crazy, but i already am. ah!!! the tvxq oppas are coming to malaysia by this december. i don't know whether i'm going or not, but knowing the news alone, made my heart jumped and jumped!!

click to this site for more info.

i shall spread the news to all. going or not, it doesn't matter. having them here is more than enough. how i wish i can make it to there.

credits to dbsker. whoever your apprentices, creators or contributors, you guys have done such a good job. thanks people!!

~f~
*senyum sampai ke telinga*

Monday, February 9, 2009

tulisanku

tadi, lepak kejap dengan mun, wa dan aina. layan full house. aku rasa aku ketagih mahu mem'blog', tapi ketandusan idea. poyo.

banyak sangat perkara yang aku ingin kongsikan di sini. tapi, aku tahu dan faham bahawa kadang2 tulisanku akan melukakan. memang ini blog aku, dan aku punya hak aku untuk meluahkan apa2 sahaja. tapi, entahlah. eh, apalah yang aku taipi pun, aku tak pasti. mengarut.

kepada yang ada membaca, jika kamu terkesan dengan 'posts' aku yang sebelumnya, aku pohon jutaan kemaafan. kadang2, ada yang kelihatan menyakitkan hati dan juga menggelikan. haha. tapi, aku tak fikir untuk menyimpan sekadar di dalam draf cuma, apatah lagi membuangnya. kerana aku belajar dari kak fynn. itu sebagai ingatan, pengajaran kepada diri aku sendiri, sebagai bukti bahawa aku juga punya sejarah tersendiri. ya, benar.

~f~
terkena 'sindrom selepas smac'..=]

when smac ended..

smac had already ended last night. the closing ceremony was just 'oc-cay', but nevertheless, the martial arts performances were indeed entertaining..

argh..smac dah habis, maka berakhirlah sudah kehidupan malam2 ku. bukan apa, sepanjang smac, aku ialah salah seorang paramedik, tolong orang cuci luka, balut kaki, letak ais, dan macam2 lagi. sekurang2kurangnya, jadi paramedik lagi best daripada pergi mesyuarat yang kadang2, buang masa sahaja. sorry to say that, but i really have to. yalah, tunggu orang datang pun, dah lama sangat, kadang2 agenda mesyuarat tiada panduan. terkapai2. aku benci.

alahai, rindunya smac. apa yang aku dapat malam2 pergi jadi paramedik tu?
-tolong orang
-tengok orang
-tengok sukan
-dll

kenapa aku rindu? sebab..
>aku belajar bahagikan masa dengan sangat baik.
contoh:
-aku jadi paramedik dan esok harus membentangkan projek biologi
-aku jadi paramedik dan esok harus hantarkan tutorial
-aku jadi paramedik dan esok kelas bermula jam 8 pagi

>aku belajar berinteraksi dengan manusia.
contoh:
-aku harus tenangkan pemain2 yang dalam kesakitan
-aku harus sabar dengan kerenah mereka yang pelbagai

>aku kini bertambah bilangan TEMAN2.
-fatimah, afifah, zulhairi, kak siha, nasrul, dll

terima kasih, ya Allah..sesungguhnya, Engkau telah tetapkan apa yang terbaik buat aku yang hina ini..

syukur sangat2..alhamdulillah..

~f~
rindu..

Saturday, February 7, 2009

english level 6 final exam

this morning was final exam for all level 6 students. we had the exam earlier because during the exam week, we would have to struggle for our ept[english proficiency test].

the exam this morning covered on reading, writing and grammar. a bit tough, i must say, but the essay topic was one of our class debate topics, during writing classes. ''working women make better mothers'', so unexpected because it's not in the list during our discussion before the exam.

well, the exam's gone already, and nothing else could i do, unless waiting for the results, very soon. hope my 'carry marks' would be enough for me to get to the ept.

wish me for the best.

and i leave the rest to ALLAH S.W.T.

and my faith in HIM would never fade..forever..