Tuesday, August 2, 2016

Personal thoughts : "Me Before You" by Jojo Moyes

Spoiler alert!

Mixed languages ahead!




Sebenarnya, kalau ikutkan kiraan aku, mungkin dah dua minggu kot aku dah habis baca ebook "Me Before You" ni. Tanpa menonton filemnya, walaupun aku ada la jugak dok ulang-ulang trailer cerita ni, sampaikan pabila dibaca bukunya, terus terbayang Sam Claflin tu sebagai William Traynor.


Sementelahan orang lain tengah bersedih dengan pengakhiran tidak diduga filem ini, aku pulak tak habis-habis lagi memori marah dan geram akan Will ni. Aku memang sedayanya meletakkan diri aku di tempat Lou dan membayangkan segala kemungkinan yang tak terjadi dalam novel tu.


Masa baca surat Will untuk Lou, aku cuba cakap benda yang sama dekat Will. 
"Push yourself, Will."
"Don't settle, Will."
"Just live, Will."

Sumber


Tak adillah, Will, why don't you just do the same and live together with Lou?

Tapi aku tak berhak la jugak nak buat keputusan bagi pihak Will. Yang lumpuh tu, dia, yang terasa seksa tu, dia jugak.

Banyaklah persoalan yang bermain di minda aku.

  • Should have Louisa Clarks never came in the first place, would he have met someone else as good as her?
  • Even if he had chosen not to die, for how long would Lou be able to stand handling him?



Dan banyaklah lagi, tapi aku dah lupa dah, sebab dah lama habis baca novel ni. Tapi tulis reviu kat Goodreads sampai ke sudah tak bertaip jugak.


Kesimpulannya, "Me Before You" ni, kalau ikutkan interpretasi aku sendiri, Will utamakan diri dia daripada Lou. Haha. See, how frustrated I am?



















F cakap :

Target tahun ni, untuk baca 100 buku, tapi separuh pun belum lagi.
Padahal dah lebih setengah tahun dah ni.

Monday, August 1, 2016

Projek FM 2016 #1

Menyiapkan binaan lego tak ori, atau pun "Sluban".

Kat mana nak dapat? Beli dekat Mr DIY sajooo. Harga pun okey la boleh tahan. Yang ada anak kecil, adik kecil, tolong berjaga-jaga sikit ye, sebab saiz lego yang kecil tu berisiko nak tertelan. Mintak jauh la.


Tengok tu, dia dah bagitau untuk enam tahun ke atas. Okeylah untuk aku yang 26 ni kan.


Kali ni, aku pilih kenderaan tentera. Acah-acah tak nak nampak kebudakan sangat haha.

Ni kali kedua aku cuba-cuba main lego ni. Asalnya daripada adik lelaki aku, Abah belikan dia yang versi helikopter, lepas aku siapkan, dia gi relai, ermm, cabut balik semua tu. Nak buat macam mana, dia ni, jenis yang tak suka ikut manual, maka idea kreatif dan genius dia tu boleh menghasilkan macam-macam jenis binaan la. Tapi sokmo tak sempat nak ambil gambar. Gambar yang ada pun, dalam henfon aku yang rosak pulak. Adoii.



Apa yang ada di dalam kotak :

  • 3 peket plastik berisi lego
  • 1 manual arahan pembinaan
  • 1 keping stiker



Maka, bermulalah sesi pemasangan. (maaf kalau rasa janggal baca tulisan aku dalam bahasa Melayu, blogger.com ni tak habis-habis dok promo suruh aku blog dalam bahasa Melayu hehe)




Haa, dah siap. Tak sampai sejam kot, tapi pening jugaklah tengok manual dia. Manual helikopter hari tupun lagi mudah faham. Yang ni, kau kena perhatikan betul-betul dia punya gambar, sebab takut terlepas pasang.




Kapten tentera yang pakai cermin mata gelap tu, tiba-tiba mengingatkan aku pada si Yoo Shijin dalam "Descendants of the Sun". Haha.


Kesan flash, terus nampak putih gila tangan.
Terpaksa guna flash sebab lighting dalam bilik tak berapa cun.












PENAFIAN (Disclaimer) :

Semua gambar di atas adalah milik penulis blog ini, kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

Siapa suruh malas sangat nak letak watermarks haha









F cakap :

Doakan!